Imagini cutremuratoare din Spitalul Judetean Resita: pacienti dezbracati intinsi pe holuri si mizerie de nedescris

Imagini cutremuratoare din Spitalul Judetean

Imagini cutremuratoare din Spitalul Judetean Resita: pacienti dezbracati intinsi pe holuri si mizeri...


Imaginile degradante au fost surprinse intr-o cladire a Spitalului Judetean din Resita, in sectia in care sunt tratati bolnavii de COVID-19, si au fost facute publice pe Facebook chiar de rudele bolnavilor. Intrebat de situatie, managerul institutiei, Alina Stancovici, recunoaste problemele din spital. ,,Orice imagine de acest gen demonstreaza neputinta unui sistem medical in care trebuie facute investitii", adauga ea.Sectia de Pneumologie a Spitalului Judetean din Resita, in care sunt tratati bolnavii infectati cu coronavirus, numita si Stationarul 3, functioneaza intr-o cladire veche, in care nu s-au mai facut investitii de extrem de multi ani.


Aici sunt tratati bolnavii de COVID-19 din judetul Caras-Severin, iar pacientii din fotografii au venit de la un azil de batrani, potrivit managerului spitalului.,,Da, asta se intampla in spitalele din Resita/Romania. Astepti o ora cu febra 40 sa ti se faca ceva. Mentionez ca am venit cu alta problema si am fost directionata direct pe COVID. Cinci branule in doua zile si tratamentul curgea pe langa. Daca pe patul de spital era vreunul din Parlament, sigur situatia era diferita fata de a unei adolescente de 16 ani", a povestit o adolescenta, care a fost internata cinci zile intr-unul dintre saloane si care a vrut sa-si pastreze anonimatul.


A plecat pentru o problema la picior, a fost lasat pe holuri dezbracat


Imaginile cu batrani vulnerabili, dezbracati, intinsi pe holurile reci ale spitalului, sunt greu de privit.


Unul dintre pacientii spitalului, pe holul institutiei

Vasile Moga este unul dintre batranii fotografiati pe holul spitalului, potrivit fiicei barbatului de 77 de ani, din Moldova Noua. El a fost internat in 3 noiembrie, la Spitalul Judetean, pentru o problema la picior. Patru zile mai tarziu a fost confirmat cu COVID-19. Pe 12 noiembrie a murit.


Vasile Moga, alaturi de sotia lui

,,Noi cand vorbeam la telefon cu cei de acolo ne spuneau ca e in perfuzii si are sonda, dar e stabil", povesteste fiica sa, Elena Pelepcu. E plecata din tara, insa a tinut legatura cu familia din Romania despre starea tatalui ei.


Cand am vazut pozele postate pe Facebook si pe tata acolo, am ramas fara aer. Plang intruna. Nu l-am vazut de un an si ceva.

Elena Pelepcu, fiica unui pacient:

Managerul spitalului: ,,Nu s-au facut investitii"


Conducerea spitalului din Resita recunoaste ca imaginile sunt surprinse in spital. Are si scuze: nu s-au mai facut investitii de zeci de ani, iar personalul medical este insuficient. In plus, pacientii au alte patologii, inclusiv psihice.


Managerul spitalului, Alina Stancovici, spune ca numarul de paturi din sectia de pneumologie a fost suplimentat pana la 70, insa lipsa investitiilor se vede in starea de degradare a cladirii, oricum vechi de peste 60 de ani.


Singurele amenajari, pentru circuitele de COVID, s-au facut recent, in perioada pandemiei, pe baza donatiilor si cu ajutorul Primariei Resita, mai spune Stancovici.


Asa arata saltelele de la spitalul din Resita

Ea sustine ca a facut inca din luna septembrie o solicitare pentru construirea unui spital modular in Resita, tocmai pentru ca sectia de la Stationarul 3 nu mai face fata.


,,Aceasta sectie a preluat toate categoriile de pacienti pozitivi, si pacienti cu patologii asociate, gen insuficienta renala, insuficienta cardiaca, afectiuni neurologice, inclusiv afectiuni psihice. Sunt categorii de pacienti care necesita ingrijiri speciale, pe sectii de specialitate, asa cum sunt si pacientii din imaginile surprinse", explica Alina Stancovici pentru Libertatea.&


Sunt pacienti de la un azil de batrani, pozitivi, care au alta afectiune si care ar necesita ingrijire speciala pe o sectie abilitata. Din pacate, sectia de Psihiatrie nu preia pacientii COVID. Ea se afla intr-o alta cladire, sunt alte circuite, a deveni spital COVID nu este o decizie pe care si-o insuseste spitalul in cauza.

Alina Stancovici, managerul Spitalului Judetean Resita:

Pacient decedat, lasat in sac, intr-un salon. ,,O fotografie se face mai repede decat un apel"


Totusi, pe langa degradarea cladirii, din imagini nu pare nici ca pacientii ar fi supravegheati adecvat, iar despre curatenie nici nu se poate vorbi, mizeria si igrasia fiind la ele acasa.


O alta fotografie surprinde un pacient decedat intr-un sac special, pe patul dintr-un salon. Managerul se apara: ,,Trebuie sa recunoastem ca o fotografie, cu tehnica actuala, se realizeaza mult mai repede decat pleaca apelul telefonic pentru a chema persoanele abilitate sa ridice un deces pentru a fi dus la morga".Morga, explica Stancovici, este la o distanta destul de mare de Stationarul 3 in care sunt internati pacientii cu COVID.


Orice imagine de acest gen demonstreaza neputinta unui sistem medical in care trebuie facute investitii.

Alina Stancovici, managerul Spitalului Judetean Resita:

,,Pe de alta parte, la fel ca la alte spitale, personalul medical este insuficient. Posturile din sanatate sunt blocate, se fac angajari pe starea de alerta, dar dupa o saptamana angajatii dau bir cu fugitii, pentru ca sporurile sunt foarte mici, iar munca la pacientii COVID nu este deloc usoara", puncteaza ea.


Spitalul Judetean din Resita apartine de Consiliul Judetean Caras-Severin. Si nu e singura cladire dezastruoasa din sistemul sanitar administrata de un CJ. La fel e si la Dolj, unde sediul IML Craiova sta sa se prabuseasca.&Comments