IMPOZITUL FORFETAR – Gradina si terasa, povara pentru patronii de restaurant

IMPOZITUL FORFETAR – Gradina si terasa, povara pentru patronii de restaurant

sursa foto: theguardian.com

Impozitul forfetar care urmează să se aplice din ianuarie 2017 va depinde în mare măsură de suprafața și locația afacerii; cu cât suprafața este mai mare și restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orașe, cu atât impozitul forfetar anual va fi mai mare.

Legea privind impozitul specific unor activități ar putea dezavantaja restaurantele care au suprafețe mari de terasă ori grădină, înregistrate în autorizația de funcționare că suprafețe utile sau de servire. În afară sezonului cald, terasele și grădinile nu produc bani iar dacă suprafețele sunt mari, antreprenorul va plăti, practic, pentru spații care sunt utile afacerii doar câteva luni pe an.

Ce fac restaurantele care acum sunt microintreprinderi

Răspunsul direct este că vor plăti impozit forfetar potrivit noii legi. Fiscal vorbind, statutul de microîntreprindere este dat acum de cifră de afaceri (pînă în 100.000 de euro anual). Cum în noua lege impozitul nu mai este legat de cifra de afaceri ci de elemente precum locația (oraș, zonă) și suprafața, proprietarii afacerilor vor trebui să își refacă socotelile. Este de așteptat că, mai ales în cazul afacerilor mici care plătesc acum între 1-3% din venituri-în funcție de numărul salariaților, impozitul să forfetar să fie mai mare, în anumite cazuri chiar semnificativ mai mare.

Formulă de calcul a impozitului forfetar pentru restaurante

Sunt trei coduri CAEN pe care legea le enumeră în Anexa 1 ce stabilește formulă de calcul a impozitului specific:

5610 – „Restaurante”,
5621 – „Activitati de alimentație (catering) pentru evenimente”,
5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”.

Pentru acestea, formulă de calcul pleacă de la un impozit standard de 1400 de lei pe an la care se aplică un set de factori:
rangul localității (cu cât localitatea este mai mare cu atât impozitul e mai ridicat)
suprafața utilă (cu cât suprafața e mai mare cu atât impozitul e mai mare
sezonalitatea (coeficient care reduce impozitul dar nu în funcție de perioadă anului ci în funcție de rangul localității)
un coeficient fix de reducere pentru spațiul tehnic (0.9)

Rangul localității: cum se diferențiază impozitarea

În municipii se plătește în funcție zonă. Sunt patru zone-de la A la D -, zonă A este cea mai scumpă, zonă D cea mai ieftină. La rândul lor, municipiile sunt împărțite în trei categorii:
-București (cel mai scump)
-Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Ploiești, Sibiu Timișoara (cev mai ieftine decât capitala)
-celelalte municipii (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, între municipii)

Urmează orașele și stațiunile, cu impozit similar și comunele unde impozitul este cel mai mic.

Impozit forfetar pe suprafața utilă de la restaurant

Pe măsură ce suprafața de deservire crește, impozitul se mărește. Coeficientul este între 2 și 50 ”pasul” de majorare fiind ceva mai mare la suprafețele peste 300mp. Pentru restaurant (conform codurilor CAEN amintite anterior), legea impozitului specific definește suprafața utilă comercială/de servire că ”suma suprafețelor saloanelor, teraselor și grădinilor de vară, conform certificatului de clasificare/autorizatie” (art2. lit.d). În cazul afacerilor care au suprafețe mari de terasă ori grădină de vară impozitul ar putea cântări greu în bugetul de cheltuieli, dacă afacerea merge prost în sezonul cald.

Sezonalitatea: cum influențează impozitul specific

Coeficientul de sezonalitate nu se referă la perioade calendaristice; reduce impozitul în funcție de tipul localității. Tot aici există o diferențiere, dacă afacerea se află într-o stațiune: de interes național sau local. Potrivit datelor disponibile public la Autoritatea Națională pentru Turism, sunt 41 de stațiuni de interes național și 48 de interes local. Stațiunile de interes local au același coeficient de sezonalitate, la impozit, că satele și comunele.

Impozitul forfetar: când se plătește

Proprietarii afacerilor vor trebui să achite impozitul specific unor activități de două ori pe an (art.8 alin.1):
pentru Semestrul I, jumătate din sumă, până la 25 iulie inclusiv (prima plată, în 2017)
pentru Semestrul ÎI, cealaltă jumătate, până la 25 ianuarie inclusiv (plată în 2018)

sursa

Comments