Imunitatea colectiva este irealizabila, arata un nou studiu facut intr-una din tarile cel mai grav a...

Studiul arata ca prevalenta virusului nu s-a modificat semnificativ dupa ce primele rezultate au fost publicate in luna mai. Studiul a inclus testarea a aproape 70.000 de persoane din intreaga Spanie de cate trei ori pe durata ultimelor trei luni, incepand din aprilie.

Imunitatea in masa este atinsa cand un procent suficient de mare din populatie a fost infectat cu un virus sau o bacterie (sau a fost vaccinat impotriva sa), facand raspandirea acesteia in mod natural ineficienta.

Rezultatele sugereaza, de asemenea, ca imunitatea la noul coronavirus poate fi de scurta durata, intrucat 14% dintre participantii testati pozitiv la anticorpi in prima etapa au avut apoi rezultate negative in ultimul stadiu al testarii.

,,Imunitatea poate fi incompleta, poate fi tranzitorie, poate sa dureze doar pentru scurt timp si apoi sa dispara", a declarat medicul Raquel Yotti, directoarea Institutului de sanatate Carlos al III-lea din Spania, care s-a aflat printre coordonatorii studiului, potrivit Agerpres.

Pierderea imunitatii a fost mai des intalnita in randul persoanelor care nu au dezvoltat niciodata simptome ale bolii.

,,Descoperirile cheie din aceste cercetari reprezentative arata ca majoritatea populatiei pare sa nu fi fost expusa la COVID-19, chiar si in zonele in care virusul s-a raspandit pe scara larga. In lumina acestor descoperiri orice abordare care isi propune sa atinga imunitatea in masa prin infectare naturala este nu doar profund lipsita de etica, dar si irealizabila", noteaza si Isabella Eckerle, sefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva, si Benjamin Meyer, un virolog de la Universitatea Geneva, potrivit CNN.

Vorbind intr-o conferinta de presa, Raquel Yotti i-a indemnat pe spanioli sa ramana prudenti, in special pe aceia dintre ei care s-au recuperat de pe urma virusului si care s-au considerat pana acum imunizati.

,,Nu putem sa ne relaxam, trebuie sa ne protejam si sa ii protejam pe ceilalti", a adaugat ea.

Afectata de una dintre cele mai severe epidemii de COVID-19 din lume, Spania si-a plasat populatia in regim de izolare la domiciliu la jumatatea lunii martie, relaxand apoi gradual restrictiile incepand din mai, dupa ce rata deceselor a inceput sa scada.

Granitele internationale ale Spaniei s-au deschis la inceputul lunii iulie, oferind astfel un impuls sectorului turistic, grav afectat de pandemia de COVID-19.

Dar in primele zile din iulie, regiuni din Galitia si Catalonia au fost nevoite sa impuna din nou regimuri locale de carantina weekendul trecut, izoland la domiciliu aproximativ 270.000 de persoane dupa aparitia unor mici focare de coronavirus.

Oficialii din Catalonia - care a fost in 2019 cea mai vizitata regiune spaniola de catre turistii straini - au incercat luni sa ofere asigurari vizitatorilor, spunand ca plasarea in izolare a regiunii Segria afecteaza doar 2,5% din populatia totala a acestei regiuni.

"Catalonia ramane deschisa si cu toate garantiile", a declarat Bernat Sole, directorul regional pentru afaceri externe, intr-o informare de presa. "Turistii si reprezentantii sectorului comercial-economic pot sa intre si sa plece din Catalonia in aceleasi conditii (ca inainte de reintroducerea masurilor de izolare, n.r.)", a adaugat acelasi oficial catalan.

Comments