IN CRESTERE- Tot mai multi maramureseni beneficiaza de pensii europene

IN CRESTERE- Tot mai multi maramureseni beneficiaza de pensii europene

IN CRESTERE- Tot mai multi maramureseni beneficiaza de pensii europene

foto: www.pressalert.ro

ÎN CREȘTERE  Aproape 5.000 de maramureşeni sunt înscrişi în baza de date a Casei Judeţene de Pensii Maramureş ca fiind beneficiari ai unei pensii comunitare. Oficialii instituţiei spun că numărul este în creştere şi că numai anul acesta au contabilizat 340 de cereri de acest fel.

„Casa Judeţeană de Pensii Maramureş gestionează la acesta oră 4.846 de dosare internaţionale, dintre care 123 pe baza Acordului între România şi statul Israel, 8 pe baza Acordului cu Canada, 5 pe baza Acordului cu Republica Moldova şi 2 pe baza Acordului cu Turcia. Restul dosarelor, 4708, sunt gestionate în conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene privind coordonarea securităţii sociale. În  statisticile noastre, Germania este pe primul loc cu aproape 1.600 de dosare, ceea ce reprezintă 32 % din total. Aceasta este urmată de Ungaria şi Italia cu 19% respectiv 15%”, arată Lucica Pop, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş.

START LA SUBVENȚII – Băimărenii îşi pot depune dosarele pentru ajutorul de încălzire

Aceasta mai arată că, pe măsură ce persoanele care au muncit în afară graniţelor ţării îndeplinesc condiţiile de pensionare, se adresează oficialilor instituţiei pentru a deveni beneficarii unor astfel de drepturi.

MARGINALIZAȚI – Cetăţenii de pe Valea Roşie, lăsaţi pe dinafară la transportul în comun

„Fiecare dintre aceştia este bine să ştie că împlinirea vârstei standard pentru pensionare şi realizarea stagiului minim necesar sunt condiţii de bază privind pensionarea şi că fiecare ţară europeană în care solicitantul a lucrat cel puţin un an, va plăti o pensie pentru limită de vârstă, la cerere, atunci când acesta împlineşte vârsta standard de pensionare din ţara respectivă dacă, adunând vechimile din toate statele europene în care a lucrat, a realizat vechimea minimă pentru pensionare”, a explicat Lucica Pop.

Pensia comunitară este stabilită şi acordată după legile unui stat, dar valorificând vechimea din două sau mai multe state. Ea se acordă proporţional cu anii lucraţi în statule respective, iar cererea de pensie comunitară se depune de către titular sau împuternicitul acestuia, într-un singur stat, cel de şedere obişnuită, care înaintează  documentele spre toate celelalte state implicate.

C.A.

Comments