IN MINUS – Tot mai putini elevi in scolile din Maramures

IN MINUS – Tot mai putini elevi in scolile din Maramures

ÎN MINUS Numărul copiilor și tinerilor maramureșeni care frecventează cursurile unităţilor de învățământ scade de la un an la altul.

ÎN MINUS  Cauzele sunt multiple, însă natalitatea în scădere, plecarea în străinătate a numeroaselor familii și, de ce să nu recunoaştem, sărăcia au de a face în mare parte cu acest lucru.

Nici în anul şcolar care stă să înceapă lucrurile nu sunt diferite. Potrivit declaraţiilor inspectorului şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Ana Moldovan, de această dată minusul este semnificativ și se ridică la aproape 2.000.

“Anul trecut în perioada similară statisticile arătau că în județul nostru erau cuprinși în unităţile de învățământ de la cele de nivel preșcolar și până la cel postliceal aproximativ 70.5000 de copii și tineri. Din păcate anul acesta numărul lor este cu aproape 2.000 mai mic și se ridică la circa 68.500”, spune Ana Moldovan. Aceasta arată că cea mai mare scădere (cu aproximativ 1.100) de elevi se regăsește în cadrul învățământului primar, urmat îndeaproape (cu minusuri de 700-800 de elevi) de învățământul gimnazial și liceal.

Numărul tot mai mic al elevilor care merge la școală va avea însă urmări și asupra bugetului unităților de învățământ care vor fi nevoite să scadă numărul de posturi didactice de predare dar și să se descurce cu bani mai puțini.

“Se prognozează o descreştere a populaţiei şcolare şi lucrul acesta nu e de un an doi, ci este de ceva timp și se prognozează că lucruri le nu se vor schimba în anii imediat următori. Din păcate, descreşterea populaţiei şcolare va însemna o încadrare şi mai grea în bugetul şcolilor care este construit conform costului standard per elev şi va afecta fără îndoială și numărul de norme didactice auxiliare şi nedidactice. De aceea există la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale și implicit la nivelul județului Maramureș o politică de conservare a personalului pe care îl avem în sistem. Acolo unde se vacantează locul să facilităm transferurile interne pentru a nu periclita viitorul angajaților ”, a spus Ana Moldovan.

Reamintim că la nivelul judeţului Maramureș pe 12 septembrie își vor deschide porțile nu mai puțin de 312 unităţi de învățământ.

Comments