In plin razboi, exista state NATO care nu cheltuie 2% pentru aparare. Unde este Romania

In plin razboi, exista state NATO care nu cheltuie 2% pentru aparare. Unde este Romania

In plin razboi, exista state NATO care nu cheltuie 2% pentru aparare. Unde este Romania

Spania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste cheltuielile pentru aparare in raport cu produsul intern brut (PIB) al celor 32 de membri ai NATO, potrivit 20minutos.es. Informatia a fost publicata intr-un raport al Aliantei Atlantice privind previziunile de cheltuieli pentru 2024, in care se estimeaza ca guvernul spaniol va aloca 1,28% din PIB.

De mai multi ani, NATO este cu ochii pe acele tari membre care nu indeplinesc cerinta de a cheltui cel putin 2% din PIB, provocand critici si reprosuri din partea Statelor Unite la adresa celor care nu depasesc pragul. Spania, in special in timpul administratiei Trump, primise un semnal de alarma in acest sens, iar presedintele guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a promis in vara anului 2022, in timpul Summitului NATO de la Madrid, ca acest procent va fi atins, dar in 2029, arata Euractiv.

In ianuarie 2024, ministrul Apararii, Margarita Robles, a asigurat ca intentioneaza sa ajunga la 1,3% din PIB in investitii in aparare. Cu toate acestea, blocada din Parlament si lipsa bugetelor pentru acest an ar putea afecta aceasta estimare. NATO se asteapta ca Spania sa aloce un total de 15.958 milioane de euro pentru cheltuielile militare in 2024, in crestere fata de 14.597 milioane anul trecut. Aproape de cifrele spaniole sunt Slovenia si Luxemburg (1,29% ambele tari) si Belgia (1,30%).

Razboiul din Ucraina a facut ca unele state membre sa fie reticente din punct de vedere istoric sa mareasca cheltuielile pentru a accelera in acest sector. Se remarca tari precum Polonia, Estonia, Letonia si Lituania, toate apropiate de Rusia. In cazul Poloniei, cresterea a fost cea mai semnificativa si acum este tara care cheltuieste cel mai mult pentru aparare proportional cu PIB-ul sau in toata NATO, cu 4,12%. Este urmata de Estonia, cu 3,43% si Statele Unite, cu 3,38%. Locul patru si, respectiv, cinci sunt detinute de Letonia (3,15%) si Grecia (3,08%), potrivit sursei citate.

Acum 5 ani, mai putin de zece aliati au cheltuit 2%

Alianta prevede ca aliatii europeni si Canada isi vor aloca 2,02% din PIB pentru aparare in acest an, peste 1,78% in 2023 si 2% pe care aliatii s-au angajat sa le atinga in 2024 la summitul liderilor Aliantei care a avut loc in Tara Galilor in 2014. Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, din Statele Unite, ca peste 20 din cei 32 de membri ai Aliantei Atlantice care au forte armate (Islanda nu are o armata permanenta) vor cheltui cel putin 2% din PIB-ul lor pentru aparare anul acesta. Un lucru pozitiv, avand in vedere ca in 2014 doar trei state membre au depasit 2%.

Stoltenberg a dat asigurari ca in urma cu doar cinci ani, mai putin de zece aliati au cheltuit 2%: ,,Europenii fac mai mult pentru securitatea lor colectiva decat acum cativa ani". Potrivit estimarilor, un total de 23 de tari vor depasi sau vor atinge obiectivul de 2%. Pe langa primele cinci tari de pe lista, Lituania, Finlanda, Danemarca, Regatul Unit, Romania, Macedonia de Nord, Norvegia, Bulgaria, Suedia, Germania, Ungaria, Republica Ceha, Turcia, Franta, Tarile de Jos si Muntenegru vor fi, de asemenea, peste obiectivul de 2%. Cifra pentru Spania reprezinta o crestere fata de 1,19% anul trecut, conform estimarii organizatiei transatlantice.

In ceea ce priveste cheltuielile absolute, Alianta estimeaza ca investitiile militare in 2024 vor fi de 1,184 trilioane de dolari in NATO (1,105 trilioane de euro). Statele Unite vor cheltui cei mai multi bani pentru aparare cu un total de 754.684 milioane de dolari (peste 704.354 milioane de euro) in 2024. Aliatii europeni si Canada vor contribui cu 401.427 milioane de euro.

Romania nu este pe ultimul loc, dar aloca sub 2%

Guvernul Romaniei a cheltuit mai putini bani pentru aparare in 2023, doar 1,6% din PIB dupa ce in 2022 a cheltuit 1,75% din PIB si in 2021 a cheltuit 1,88% din PIB. Singurul an din ultimii patru in care cheltuielile militare au atins 2% din PIB a fost primul an pandemic - 2020, in care guvernul Orban a dat 2,01% din PIB pentru aparare.

Astfel, Romania se situeaza sub media NATO de 1,73% din PIB si sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat ca Romania a cheltuit, ca procent din PIB, mai putin decat Olanda (1,63% din PIB).

Comments