In plina pandemie, afacerile din tehnologie au crescut cu 46%. O companie din Romania, in top 10

In plina pandemie, afacerile din tehnologie au crescut cu 46%. O companie din Romania, in top 10

In plina pandemie, afacerile din tehnologie au crescut cu 46%. O companie din Romania, in top 10


Europa a intrat in era de aur a antreprenoriatului, cu afaceri de 618 miliarde de euro, adica de patru ori mai valoroase decat in 2015, potrivit Silicon Anals. Printre zece cele mai tari companii se numara si UiPath, companie fondata de romanul Daniel Dines. Anul trecut, Forbes l-a numit cel mai bogat roman, devansandu-l pe Ion Tiriac.


Potrivit unui studiu din octombrie, cele mai tari zece companii din Europa sunt afaceri din domeniul tehnologiei. Adyen, BioNtech, Delivery Hero, Klarna, Spotify, Ocado, HelloFresh, Takeaway.com, UiPath si Zalando formeaza o treime din intreaga piata tech. Valoarea acestor zece giganti s-a dublat in 2020.


Numai anul acesta, doua milioane de oameni au fost angajati in sectorul tehnologiei informatiei, ceea ce inseamna o crestere de 43% fata de 2016, potrivit <a href="https://siliconcanals.com/news/startups/europe-tech-ecosystem-worth-618b/">Silicon Anals</a>.<a href="https://siliconcanals.com/news/startups/europe-tech-ecosystem-worth-618b/"> </a>


UiPath este o companie infiintata de programatorul Daniel Dines, care creeaza roboti software. In 2019, potrivit calculelor Forbes, romanul care mai detine 20% din companie acum ar avea o avere de 1,4 miliarde de dolari. L-a surclasat astfel pe Ion Tiriac, care ar avea 1,1 miliarde.


IT-ul, sectorul cel mai promitator in pandemie


E o perioada buna si pentru start-up-uri, care au creat cu 10% mai multe joburi. De altfel, cercetarea arata ca 73% dintre joburile din IT de pe piata europeana provin de la 4.900 de start-up-uri.


In plus, aproape 40% din finantarea start-up-urilor din Europa vine din afara Europei. Si pentru a se dezvolta, aceste companii aflate la inceput de drum au nevoie de trei ori mai mult capital decat pot strange de pe piata locala.


In 2015, sectorul de tehnologie se ridica la doar 155 de miliarde de euro, iar acum valoarea lor a crescut rapid - numai anul acesta cu 46%. Practic, 38% din capitalul de pornire al lumii este detinut de start-up-uri din Europa. In 2019, aceste mici afaceri au primit 16% din capitalul de investitii al lumii, in timp ce in 2018, suma se ridica la doar 10%.


Din 2005, Europa a creat 205 companii-unicorn, adica firme evaluate la peste un miliard de dolari.


In ciuda pandemiei, sectorul tech din Europa continua sa se extinda si creeaza oportunitati de angajare. Domeniile cu potential sunt comertul online, tehnologia medicala, fintech (tehnologia financiara) si sectorul alimentar, cred specialistii. Daca se va mentine acelasi trend de crestere, se vor crea alte 3,2 milioane de locuri de munca in zona tehnologiei pana in 2025.


Companiile europene au cresteri numai in acest an de 29 de miliarde de euro, iar asteptarile sunt ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la 35 de miliarde.


Comments