IN SCADERE – Operatiunile de export prin vama Sighet in cadere libera

IN SCADERE – Operatiunile de export prin vama Sighet in cadere libera

ÎN SCĂDERE. O scădere dramatică au înregistrat pe parcursul lunii august exporturile din Maramureș. Concluzia aparține reprezentanților Biroului Vamal de Frontieră Sighetu Marmației.

Potrivit Lidiei Mureșan, șeful biroului, statisticile întocmite în acest sens arată că numărul total al operațiunilor vamale a înregistrat o scădere.

Procentul este de aproximativ 15% comparativ cu luna august a anului trecut.

Acest lucru este o consecință directă a scăderii numărului operațiunilor de export. Astfel dacă în august 2015 au fost înregistrate 59 de declarații vamale de export, în perioada similară din acest an numărul a scăzut până la 35, respectiv cu aproximativ 40%.

Lidia Mureșan arată că principalele mărfuri exportate au fost lemnul stratificat, mesele și scaunele din lemn, parchetul și blaturile de bucătărie.

Aceste mărfuri au avut ca destinație Elveția, Federația Rusă, Turcia și Ucraina.

La capitolul importuri, în schimb, statisticile evidențiază creșteri de-a dreptul semnificative.

„În acest caz, potrivit datelor centralizate, Biroul vamal Sighet a înregistrat o creștere de 105%. Principalele mărfuri importate în luna precedentă au fost cheresteaua, semifabricatele din lemn, respectiv mobilierul și părți de motor. Au fost importate într-o măsură mai mică sau mai mare și ţesături, anvelope sau chiar produse de patiserie”, arată șeful Biroului Vamal Sighet.

Lidia Mureșan spune că majoritatea articolelor de lemn importate provin din Ucraina. Din China am importat ţesături, iar din Thailanda accesorii pentru mobilă.

A.C.

Comments