Inca doi furnizori AMENDATI de ANRE pentru nereguli in facturi - Amenzi de 400.000 lei pentru neapli...

In urma verificarilor efectuate, ANRE a constatat ca societatile Enel Energie si Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrica pentru luna noiembrie 2021 continand schema de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021.

In ceea ce priveste domeniul gazelor naturale, societatile Enel Energie si Enel Energie Muntenia nu au emis facturi clientilor beneficiari ai schemei de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021. Totodata, au fost dispuse masuri pentru restabilirea legalitatii in sensul facturarii consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 si aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia. Pe masura ce vor fi finalizate si celelalte actiuni de control avand ca tematica aplicarea schemei de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021, concluziile si eventualele sanctiuni si masuri aplicate vor fi facute publice.

Clientii finali care au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale, trebuie sa se adreseze furnizorului care a emis factura in discutie pentru clarificari, acesta avand obligatia transmiterii unei explicatii clare si usor de inteles a modului in care este calculata valoarea facturii, in special in cazul in care aceasta nu este bazata pe consumul real.

In masura in care apreciaza ca prin raspunsul formulat nu au fost aduse clarificarile necesare, clientul final are posibilitatea sa se adreseze ANRE sau altor institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata. Institutia recomanda clientilor finali de energie electrica/gaze naturale sa incheie o conventie de consum cu furnizorul de energie electrica/gaze naturale; sa verifice daca facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis; sa verifice in contract perioada in care trebuie transmis furnizorului indexul si sa beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat si ulterior regularizarea acestuia; sa nu ignore notificarile transmise de furnizorul de energie privind modificarea conditiilor contractuale, in special modificarea preturilor/tarifelor. Daca aceste modificari nu respecta conditiile prevazute in contract (pret fix pe o anumita perioada de timp), clientul final are dreptul sa sesizeze ANRE sau alte institutii care au atributii in acest sens, chiar si instanta de judecata.

Comments