INGRIJORATOR – Fumatul si consumul de alcool fac ravagii in randul adolescentilor romani de 16 ani
ÎNGRIJORĂTOR Peste jumătate din adolescenţii români de 16 ani consumă tutun în timp ce 78% din aceştia beau alcool.
ÎNGRIJORĂTOR Datele, care îi îngrijorează pe specialişti, se desprind din cel mai recent studiu ESPAD, prezentat de Agenţia Naţională Antidrog.
Consumul de canabis în rândul elevilor de 16 ani din România este de două ori mai mic faţă de media europeană.
Studiul, care se desfăşoară la intervale de patru ani, a fost realizat pe un eşantion de 3.500 de elevi, selectaţi din 170 de şcoli, datele fiind colectate în perioada 11 – 29 mai 2015.
Potrivit cercetării, deşi consumul de tutun în rândul adolescenţilor s-a înscris pe o linie descendentă începând cu 2003, el se menţine peste media europeană de 45,6%.
În ceea ce priveşte repartiţia pe sexe, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor decât în cel al fetelor.
Studiul notează că proporţia adolescenţilor de 16 ani care au consumat băuturi alcoolice de-a lungul vieţii este de 77,9%, în scădere faţă de studiile anterioare ESPAD, ţara noastră situându-se sub media europeană de 80,3%.
În 2015, adolescenţii români au consumat mai puţin alcool, urmând astfel trendul european, subliniază cercetarea.
Şi în acest caz, băieţii sunt cei care consumă mai des şi mai mult băuturi alcoolice.
Urmând tendinţa europeană, şi la nivel naţional, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, conform metodologiei internaţionale a studiului ESPAD, rămâne stabil, înregistrând valoarea de 10,9%.
Acest tip de consum este mai mare în rândul băieţilor – 13,6%, faţă de 8,4%.
Dacă ne referim la drogurile ilicite incluse în studiul desfăşurat în România, atunci consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este de 15%.
Citeşte şi ÎNGRIJORĂTOR – Un sfert dintre copiii cu vârste sub 10 ani urmăresc site-uri porno
Dintre drogurile ilicite studiate, cel mai mare nivel al consumului este înregistrat de canabis – 8,1%. Urmează: NSP cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6%, cocaină cu 3,3%, LSD sau alte halucinogene – 2,4%, ecstasy – 2,1%, heroină – 1,7%, ketamină – 1,8%, droguri injectabile – 1,3%, crack – 1,2%, amfetamine -1,1%, ciuperci halucinogene – 1,2%, metamfetamine – 1% şi GHB – 1,1%.
continuarea aici
Comments