INGRIJORATOR – Romania, pe deficit dupa primele cinci luni din 2016

INGRIJORATOR – Romania, pe deficit dupa primele cinci luni din 2016

Executia bugetara pentru perioada iunie – mai 2016 s-a incheiat cu un deficit de 0,10% din PIB, mai exact cu 780 de milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, transmise luni Agerpres, in aceeasi perioada a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 91,2 miliarde de lei, reprezentand 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contributii de asigurari sociale (+6,1%), impozitul pe salarii si venit (+1,7%), precum si din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), in special din taxele pe jocuri de noroc, arata stiripesurse.ro.
“Mentionam ca in analiza cheltuielilor de personal trebuie tinut cont de faptul ca in trimestrul I 2015 s-a platit prima transa aferenta platilor drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti, de aproximativ 1,5 miliarde de lei”, arata comunicatul Ministerului Finantelor.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 7,6%, fiind influentate in principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si de dublarea alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. La inceputul acestui an, Comisia Europeana a estimat ca in 2016 deficitul bugetar in termeni ESA ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Mai multe, aici.

sursa foto: wall-street.ro

The post INGRIJORATOR – Romania, pe deficit dupa primele cinci luni din 2016 appeared first on actualmm.ro.

Comments