Inspiratie pentru Bucuresti: ce masuri se discuta acum in Vest pentru descongestionarea oraselor?

Inspiratie pentru Bucuresti ce masuri se

Inspiratie pentru Bucuresti: ce masuri se discuta acum in Vest pentru descongestionarea oraselor?


Orasul New York vrea sa taxeze intrarea in centru cu masina cu pana la 23 de dolari, in timp ce pe coasta opusa, San Francisco pregateste un plan similar. Masura este menita sa reduca traficul, sa protejeze mai mult pietonii si biciclistii, sa reduca poluarea si sa adune bani pentru imbunatatirea transportului in comun, conform publicatiei San Francisco Chronicle.


In 15 august a intrat in vigoare noul regulament al parcarilor in Bucuresti, conform caruia nu vor mai exista parcari gratuite dintre cele gestionate de Primaria Capitalei, pe langa cele rezidentiale. Nerespectarea acestei reguli va aduce o amenda de 200 de lei pe zi si imobilizarea autovehiculului pana la stingerea obligatiei de plata.


In aproape fiecare clasament online al celor mai congestionate orase din lume, Bucurestiul isi gaseste negresit un loc aproape de varf. Similar, New Yorkul si San Francisco sunt consistent evaluate ca fiind cele mai aglomerate orase din SUA. Masurile luate de oficialii acestor metropole sunt comparatii imperfecte, dar utile, pentru urmatorii pasi ce pot fi luati in indeplinirea viziunii unui Bucuresti emancipat de guvernanta automobilelor.


In 2019, cand traficul din San Francisco era bara la bara la orele de varf, oficialii organizau un plan sa taxeze intrarea cu masina in centru cu 6,5 dolari, cu reduceri in functie de venit.


Cand a izbucnit pandemia, traficul a disparut in timpul carantinei, a scazut din nou odata cu valurile din iarna trecuta, dar apoi a inceput sa revina incet la ,,normalul aglomerat".&


Oficialii orasului au spus ca nu au abandonat inca ideea taxelor, care se afla pe ordinea de zi inca din 2004. ,,Spunem ca am pus pauza" pana cand orasul se intoarce la traficul de dinainte, il citeaza ziarul pe Eric Young, un purtator de cuvant al agentiei responsabile.


Traficul auto din San Francisco a scazut in pandemie, dar a revenit recent

Intre 9 si 23 de dolari pentru fiecare zi de intrare in centru


Pe coasta opusa, oficialii din New York decid daca sa inceapa implementarea unui proiect similar: taxarea intre 9 si 23 de dolari pentru fiecare intrare cu masina in centrul orasului. Daca proiectul va trece, implementarea va dura in jur de 5 ani, tinand cont de instalarea statiilor electronice de colectare a taxelor, actualizarea legislatiei si modificarea unor strazi. Fondurile vor fi alocate catre imbunatatirea infrastructurii transportului in comun din New York, oras cu 8 milioane de locuitori.


Alte masuri adoptate in vestul Europei s-au dovedit de succes in tranzitia catre infrastructura sustenabila: Copenhaga a introdus parcarea platita in anii '90, dar masura a fost complementata cu alte strategii, precum realocarea spatiului rutier de la masini la pietoni sau dezvoltarea pistelor de biciclete.


Comments