Ioan Talpes, informatii explozive. Revine Romania in sfera Estului? Negocierile de culise ale intrarii Romaniei in NATO

Ioan Talpes, informatii

Ioan Talpes, informatii explozive. Revine Romania in sfera Estului? Negocierile de culise ale intrar...

,,Romania a venit pe un traiect in care nu eram doriti si asteptati in Uniunea Europeana. Nimeni nu gandea ca noi vom face parte din acest proeict european. Exista ideea ca Romania, Bulgaria si Serbia vor fac parte din acea repolarizare a Estului, pe care nu voia nimeni s-o deranjeze. Adica, eram in sfera de influenta a Estului. S-a intamplat din 1990 pana prin anul 2000. Exista o noua repolarizare, nu cred ca vom fi predati Rusiei. Suntem prea mici in acest joc. Nu prea mai avem ce ceda. Pamantul romanesc e vandut, pe Transilvania si Banat este pe zona Olanda-Austria, iar Muntenia este pe zona Orient.

,,Rusii nu accepta nici acum prezenta NATO pe teritoriul nostru"

Problema tine de cealalta chestiue - a stabilirii unor limite si a formulelor geoplitice ce vor functiona pe viitor. Sunt intelegeri care au fost incalcate din 1990 incoace, iar rusii nu accepta nici acum prezenta NATO pe teritoriul nostru.

Categoric, Rusia vrea ca Romania sa se intoarca la situatia sin 1997. Atunci a avut loc intelegerea de la Kiev prin care NATO sa nu ajunga in Ucraina. S-au facut garantii pe jumatate, in sesnul ca Ucraina va ramane in sistemul estic, nu in influenta NATO

In 1997 s-a refuzat accesul la intalnirea statelor care intrau in primul val NATO. S-au incalcat mai multe intelegeri, cum au fist reunificarea Germaniei. Eu am participat la intalnirile care au avut loc pentru accesul Romaniei intre statele invitate. Mi s-a spus ca trebuie sa-i conving pe fraacezi, am discutat cu serviciile si presedintele tarii. In ianuarie, a venit seful serviciilor din Franta, am priit si sustinerea Poloniei, iar mai apoi ne-a sustinut si Germania. Nu s-a aflat in presa, dar nici nu era bine. S-a ajuns ca toate statele sa sustina invitarea Romaniei la conferinta de la Madrid. Bill Clinton a refuzat, iar atunci, presedintele Frantei a luat cuvantul si a spus si ca Romania trebuie sa intre. Atunci, la cina oficiala, cand a venit presedintele Frantei sa se aseze la masa, nu exista numele lui pe nicio carte de vizita de pe masa. Organizatorii si-au cerut scuze si au venit cu cartea presedintelui si au asezat-o. Au fost miscari dure atunci facute de americani", a declarat Ioan Talpes in emisiunea ,,Culisele Statului Paralel".

Comments