Iohannis a convocat CSAT pentru 26 iulie, pe tema Summit-ului NATO

Iohannis a convocat CSAT pentru 26 iulie, pe tema Summit-ului NATO

Iohannis a convocat CSAT pentru 26 iulie, pe tema Summit-ului NATO

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în 26 iulie, începând cu ora 11.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul şedinţei se va analiza modul de reflectare a mandatului României în documentele finale ale Summit-ului NATO din 8-9 iulie, de la Varşovia, şi se vor stabili măsurile şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate, mai precizează sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 9 iulie, după încheierea Summit-ului NATO de la Varşovia, că lucrările reprezintă un succes major pentru România, care şi-a atins toate obiectivele ce au fost fixate în cadrul mandatului stabilit de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

”România a dovedit că nu este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate în regiune şi, foarte important, a dovedit că este un aliat credibil. Obiectivele nostre strategice au vizat reafirmarea unităţii NATO, consolidarea securităţii naţionale, descurajarea factorilor de risc existenţi şi plasarea României şi Mării Negre ca elemente centrale ale securitţi NATO. Am atins aceste obiective”, a precizat şeful statului.

Astfel, România a obţinut de la aliaţii săi sprijin pentru patru obiective: echilibrarea măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic între segmentul nordic şi cel sudic; constituirea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul României şi decizia privind prezenţa maritimă şi aeriană aliată în sudul flanucului estic; un nou nivel în ce priveşte planificarea apărării NATO pentru România şi declararea capacităţii operaţionale a sistemului antirachetă de la Deveselu ce va deveni oficial o bază NATO.

Concret, la primul punct a fost operaţionalizată unitatea NATO de operaţionalizare a forţelor din România, începând cu 1 iulie, ce a fost confirmată la acest Summit, concomitent cu un comandament de divizie.

”Astfel, în ce priveşte structurile de comandă şi control: am operaţionalizat complet Unitatea NATO de Integrare a Forţelor din România, începând cu 1 iulie 2016; Comandamentul Multinaţional la nivel de Divizie Sud-Est, asumat de asemenea de România, a atins, în urma eforturilor serioase pe care le-am depus, capabilitatea iniţială la 1 iulie 2016; atât Comandamentul de Divizie, cât şi Unitatea NATO de Integrare a Forţelor au fost omologate la acest Summit şi, mai mult, pentru Comandament a fost confirmat rolul de coordonare pentru cele două Unităţi NATO de Integrare a Forţelor din România şi din Bulgaria. Avem deci două structuri permanente de comandă şi control NATO pe teritoriul ţării noastre, dintre care una, cea la nivel de divizie, cu acţiune la nivel regional. Acestea sunt capabile să faciliteze dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, dacă va fi nevoie, precum şi să coordoneze pregătirea trupelor Aliate, să planifice şi să conducă exerciţii multinaţionale complexe”, a arătat preşedintele Iohannis.

Acesta a precizat că eforturile României de creştere a cheltuielilor de Apărare au fost apreciate de către aliaţi. ”Avem planuri foarte ambiţionase prin megaplanul de înzestrare. Nu vrem doar să cheltuim banii să cumpărăm armamentul, vrem să atragem producţia în România şi să cheltuim banii în România pentru înzestrarea armatei noastre”, a spus preşedintele.

Articole recomandate

Comments