Iohannis, dupa intreruperile de electricitate din Rep. Moldova: "Interconectarile directe sunt total insuficiente". Care este solutia - VIDEO

Iohannis, dupa intreruperile de

Iohannis, dupa intreruperile de electricitate din Rep. Moldova: "Interconectarile directe sunt total...

,,In ce priveste interconectarea dintre Romania si Moldova, eu am spus-o si a spus-o si Guvernul. Evident ca noi ajutam Republica Moldova. Pana in momentul de fata am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, insa aceste sincope in alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar si vreau sa detaliez un pic: interconectarile directe din Romania si Republica Moldova sunt total insuficiente.

Acest aspect a fost neglijat ani de zile si in momentul de fata, chiar daca Romania ofera electricitate Moldovei, o parte semnificativa merge prin Ucraina si este ca atare expusa acestor atacuri", a afirmat, joi, Iohannis, intr-o conferinta comuna de presa sustinuta la Vilnius, alaturi de omologul sau lituanian, Gitanas Nauseda.

Seful statului a raspuns, astfel unei intrebari legate de posibilitatea ca Romania sa sprijine cu energie electrica pe termen lung Republica Moldova, in contextul atacurilor de miercuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, care au afectat insa aprovizionarea cu energie in Republica Moldova.

,,Trebuie realizate interconectari mai multe si mai bune, interconectari directe intre Romania si Republica Moldova. Acelasi lucru este valabil si pentru gaz, acelasi lucru este valabil si pentru transportul pe soseaua s.a.m.d.

Nu vreau sa incerc sa explic de ce nu s-au realizat pana acum. Fapt este ca noi suntem dispusi sa ajutam Republica Moldova, insa lipsa interconectarilor de tot felul este o problema reala in acest moment. Exista planuri, se lucreaza la ele si am speranta ca in scurt timp, nu in cateva saptamani, dar in relativ scurt timp aceste chestiuni sa fie net imbunatati, fiindca in perspectiva pe termen mediu si mai lung noi putem sa ajutam Republica Moldova intr-un mod eficient doar in masura in care se realizeaza aceste interconectari", a aratat presedintele Romaniei.

Comments