Ion Telman, un istoric al locului

Ion Telman, un istoric al locului

In aceste vremuri extrem de nehotarate, cu repere oscilante, cu un limbaj din zona arpegiilor false, portretele dascalilor, care au format urmasi luminati, au mare cautare. Mie mi-a ramas admiratia pentru acesti devotati ai profesiei. Unul dintre oamenii care fac cinste Maramuresului este profesorul de istorie Ion Telman. Este dascalul care si-a depasit mult conditia catedrei, fiind si un istoric al locului, cu opera matura si de incredere. Nu povesteste, ci interpreteaza faptul de istorie. Adica documentul sta la baza argumentului. Si-a ilustrat demersul cercetarii prin cateva carti care stau pe raftul de sus al oricarei biblioteci.
A scris despre rolul asezarii natale, Cuhea, in istoria si cultura Maramuresului (in colaborare cu Ioana Maris-Dancus si Elisabeta Faiciuc). A elaborat o istorie a Maramuresului, in doua volume, a scris despre Muzeul de Etnografie si Istorie din Viseul de Sus. Impreuna cu prietenul si impatimitul de istorie, profesorul Aurel Ghilezan, au elaborat o istorie in imagini a orasului Viseul de Sus. Si pentru a-mi contrazice titlul acestui text, profesorul Telman scrie despre valori culturale europene. Recenta dumisale carte, ,,Amintiri si confesiuni" (Viseul de Sus, 2020), este mai mult decat o carte de memorii, de aduceri aminte, de ilustrare a biografiei. Evocarea celebrului sat natal, Cuhea, este doar un pretext pentru amintiri, deoarece il incadreaza in icoana istoriei care a facut istorie.
Fiorul descalecatului de tara este o sobra analiza a unui eveniment de rascruce al trecutului nostru. Face si o aplicata naratiune despre traditii si obiceiuri. Pe acest ecran sunt proiectate familia, copilaria si scoala din Cuhea. Aici m-am regasit intr-un destin asemanator, dupa cum am descoperit profesori comuni din Sighetul Marmatiei: Gheorghe Chivu, Grigore Balea, Eracle Titirca, ori domnisoara Chindris. Extrem de relevante sunt interpretarile date vremii de atunci, facute cu maturitatea istoricului de astazi. Apoi studentia de la Iasi, la Facultatea de Filologie-Istorie, cu atmosfera vietii de student, dar si conexiunile cu viata culturala a vestitului oras. Nu uita nici armata si peripetiile repartitiei. Soarta si dorinta au lucrat pentru o adresa: profesor la Viseul de Sus.
Locul care l-a consacrat si pe care l-a facut cunoscut in tara. Dar si in lume. Am citit cu mare atentie capitolul despre istorie din aceasta carte, un adevarat studiu despre timpul contemporan, fiind convocata si felia de istorie pe care suntem asezati. Semnaleaza episoade nefericite de denigrare a culturii romane - Eminescu - si rastalmacirea istoriei nationale, Lucian Boia. Nu face afirmatii, ci aduce argumente istorice. Profesorul observa deformari ale istoriei nationale si in manualele alternative. Vine cu multe exemple. Scrie despre credinta, ca forma morala si apartenenta la istorie, a poporului roman. Un capitol, aparent de divertisment, - excursiile – ii prilejuiesc profesorului Ion Telman mici eseuri de descriere istorica pe unde a poposit. Fiecare tara care l-a gazduit a fost rasplatita cu aura descrierii locurilor cu fascinatie istorica. Din Grecia in Italia, din Franta in Marea Britanie.
Admirabila este descrierea la intalnirea cu Tara Sfanta. Profesorul avea bunul obicei de a face excursii cu elevii, cu lectii de istorie la fata locului. Cum a fost la Grivita si la Plevna, din Bulgaria. Cu iz de document istoric sunt calatoriile in fostul spatiu sovietic, prin anii 1980. Sunt consemnate trairile incercate in teritoriile romanesti, rapite de colosul de la rasarit. Sunt reinviate exprimarile de genul proverbelor, zicatorilor, vorbelor de duh care reflecta intelepciunea oamenilor de pe aceste locuri.
Cartea, la care ma refer in aceste randuri, este studiu de istorie pe intelesul tuturor. Este extrem de utila pentru generatia amenintata cu izgonirea istoriei din scoli, ca obiect de studiu independent. Am citit ca este un proiect pentru realizarea unui manual, facultativ, de istorie a Maramuresului. Profesorul Telman este un priceput si bun cunoscator al trecutului, dar si al prezentului apropiat, al Maramuresului Voievodal. Este un dascal care a intemeiat generatii si un istoric al locului, validat de propriile carti.
Multumim, domnule profesor! Pentru tot ce faceti ca demnitatea Maramuresului sa ramana scrisa. Cum ati dovedit in aceasta carte admirabila. Sa o cunoasca, cat mai multa lume.

Post-ul Ion Telman, un istoric al locului apare prima data in Graiul Maramuresului - Cotidian independent al judetului Maramures.

Comments