Iranul avertizeaza ca va raspunde ,,mai puternic si mai hotarat" daca Israelul va riposta la atacul...


Avertismentul a fost transmis de ambasadorul si reprezentantul permanent al Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, care a afirmat ca ,,Republica Islamica Iran nu va ezita sa isi exercite dreptul inerent de autoaparare atunci cand va fi necesar", relateaza CNN.


,,In cazul in care regimul israelian va comite din nou o agresiune militara, raspunsul Iranului va fi in mod sigur si decisiv mai puternic si mai hotarat", a spus diplomatul.


Iravani a invocat autoapararea impotriva agresiunilor militare israeliene, precizand ca loviturile lansate de Iran au fost represalii la un atacul israelian din 1 aprilie impotriva a consulatului sau din Damasc, capitala Siriei.


Conducted on the strength of Article 51 of the UN Charter pertaining to legitimate defense, Iran's military action was in response to the Zionist regime's aggression against our diplomatic premises in Damascus. The matter can be deemed concluded. However, should the Israeli...

— Permanent Mission of I.R.Iran to UN, NY (@Iran_UN) April 13, 2024

Totodata, diplomatul iranian a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru ca, spune el, ,,nu a reusit sa sustina pacea internationala", permitand Israelului sa ,,incalce" normele internationale stabilite si sa ,,escaladeze" tensiunile regionale.


Ministrul iranian al Apararii a avertizat ca orice tara care permite Israelului sa lanseze atacuri de pe teritoriul sau va primi ,,un raspuns hotarat". Garzile Revolutionare iraniene au denumit atacul, care era asteptat de la uciderea tintita a unui comandant de top din Damasc, ,,Operatiunea True Promise", transmite Haaretz.


Agentia iraniana de stiri Fars a citat o sursa care a declarat ca Teheranul monitorizeaza indeaproape actiunile Iordaniei, care ar putea deveni ,,urmatoarea tinta" in cazul in care va intreprinde actiuni pro-israeliene.


Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru lovitura din 1 aprilie de la Damasc. Totusi, un purtator de cuvant al Fortelor de Aparare ale Israelului a declarat pentru CNN ca serviciile lor de informatii au aratat ca acea cladire nu era un consulat, ci ,,o cladire militara a fortelor Quds deghizata ca o cladire civila".


Atacul, in care au murit sapte consilieri militari iranieni, inclusiv comandanti-cheie din Corpul Gardienilor Revolutiei iraniene, a incalcat dreptul international, sustine Iranul.


Israelul a lansat numeroase lovituri asupra unor tinte sustinute de Iran in Siria, vizand adesea transporturi de arme presupus a fi destinate Hezbollah, un puternic reprezentant iranian in Liban.


Iranul a lansat, in noaptea de sambata spre duminica, ,,peste 300 de rachete si drone" asupra Israelului, au anuntat Fortele de Aparare israeliene (IDF), precizand ca ,,marea majoritate" a fost interceptata fara consecinte grave.


Livetext: Iran a atacat Israel cu ,,peste 300 de drone si rachete". Desfasurarea evenimentelor


Foto: Profimedia


Comments