Israelul ii acuza pe premierii Spaniei si Belgiei ca ,,sustin terorismul", dupa ce acestia au condam...


Ministerul de Externe israelian i-a convocat vineri, 24 noiembrie, pe ambasadorii Spaniei si Belgiei, in urma unor declaratii ale premierilor acestor tari despre razboiul din Fasia Gaza, interpretate de oficialii israelieni drept o ,,sustinere a terorismului" gruparii palestiniene Hamas, scrie agentia spaniola de presa EFE, preluata de Agerpres.


Premierii spaniol si belgian, Pedro Sanchez si Alexander De Croo, au avut anterior in cursul zilei o conferinta de presa comuna in Egipt la punctul de frontiera cu Fasia Gaza de la Rafah, dupa intrarea in vigoare a armistitiului de patru zile intre Israel si Hamas in cadrul unei intelegeri intre cele doua tabere pentru eliberarea de catre Hamas a 50 de ostatici capturati in incursiunea sa militara din sudul Israelului de pe 7 octombrie in schimbul eliberarii de catre Israel a 150 de detinuti palestinieni.


,,Cred cu tarie ca trebuie sa facem un apel catre Israel sa-si respecte obligatiile in materie de drept international", a spus Sanchez in cadrul conferintei de presa, facand referire la civilii palestinieni ucisi in bombardamentele israeliene ce au urmat atacului Hamas din octombrie.


Mai mult, premierul spaniol a apreciat ca ,,a sosit momentul pentru comunitatea internationala si pentru Uniunea Europeana sa recunoasca in sfarsit statul Palestina".


,,Dar daca nu va fi cazul, atunci Spania va lua propriile decizii", a adaugat Sanchez, sugerand ca Madridul ar putea recunoaste unilateral statul palestinian, in lipsa unei decizii comune in acest sens a UE.


In cadrul conferintei comune de presa, Sanchez a mai facut apel la o incetare umanitara a focului, de durata, ,,pentru a inversa situatia catastrofala prin care trece populatia din Fasia Gaza", noteaza Reuters.


,,Uciderea fara discriminare a civililor nevinovati, inclusiv a mii de baieti si fete, sunt complet inacceptabile", a punctat premierul spaniol.


La randul sau, premierul De Croo, care, la fel ca Sanchez, a cerut Hamas sa elibereze toti ostaticii, a declarat sa ,,liderii politici trebuie sa treaca peste propriile indoieli si sa ia decizii, chiar daca sunt dificile".


Reactia iritata a Israelului


,,In urma afirmatiilor premierilor spaniol si belgian la Rafah, ministrul (israelian) de externe Eli Cohen a dispus convocarea ambasadorilor ambelor tari pentru o discutie severa de mustrare", a anuntat MAE israelian, intr-un comunicat de presa.


,,Condamnam declaratiile false ale premierilor Spaniei si Belgiei, care sustin terorismul", afirma in acelasi text ministrul de externe israelian Eli Cohen.


Si premierul israelian Benjamin Netanyahu a ,,condamnat energic" comentariilor celor doi omologi ai sai, carora le reproseaza ca ,,nu au atribuit catre Hamas intreaga responsabilitate pentru crimele de razboi pe care le-a comis: masacrarea cetatenilor israelieni si folosirea palestinienilor ca scuturi umane".


Madridul catalogheaza afirmatiile guvernului israelian drept ,,total false si inacceptabile"


Guvernul spaniol a raspuns afirmatiilor israeliene potrivit carora recentele declaratii ale premierului Pedro Sanchez privind conflictul ,,sprijina terorismul", noteaza The Guardian.


Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a calificat comentariile guvernului israelian drept ,,total false si inacceptabile", adaugand: ,,Ministerul Afacerilor Externe analizeaza raspunsul adecvat pe care il vom da - si va exista un raspuns la aceste acuzatii false, deplasate si inacceptabile".


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Israel si Hamas


Comments