Jens Stoltenberg: Forta de Reactie Rapida NATO va ajunge la peste 300.000 de militari

Jens Stoltenberg Forta de Reactie Rapida

Jens Stoltenberg: Forta de Reactie Rapida NATO va ajunge la peste 300.000 de militari


In contextul invaziei ruse in Ucraina, NATO va creste masiv numarul soldatilor Fortei de Raspuns, a anuntat, luni, 27 iunie, secretarul general Jens Stoltenberg. Oficialul se afla la Madrid, Spania, unde, in perioada 28-30 iunie, are loc summitul Aliantei Nord-Atlantice, relateaza agentia Reuters.


,,Vom transforma Forta Reactie Rapida a NATO si vom creste numarul fortelor noastre de inalta pregatire la peste 300.000 de militari", a declarat Stoltenberg.


Forta de Reactie Rapida a NATO are in prezent aproximativ 40.000 de soldati.


Liderii celor 30 de tari care fac parte din NATO participa de marti la summitul din capitala Spaniei.


,,E un summit foarte important din perspectiva masurilor concrete, de consolidare a posturii de decurajare si aparare pe Flancul Estic, dar si din perspectiva adoptarii noului Concept Strategic al NATO, un document ce va ghida activitatea NATO pentru cel putin un deceniu", a declarat, saptamana trecuta, ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu.


La summitul de la Madrid, NATO isi va schimba limbajul cu privire la Rusia, care, in ultima strategie a Aliantei, din 2010, era inca descrisa ca un partener strategic.


,,Ma astept ca aliatii sa afirme clar ca Rusia reprezinta o amenintare directa la adresa securitatii noastre, a valorilor noastre, a ordinii internationale bazate pe reguli", a mai declarat Stoltenberg.


Trupele dislocate in Europa de Est, dublate


NATO a anuntat, din luna mai, ca va dubla numarul de tari din Europa de Est unde are grupuri de lupta.& Dupa Polonia, unde sunt mobilizati peste 130.000 de soldati, peste un sfert din toate fortele NATO din regiune, a urma Romania, unde vor fi mobilizati 79.300 de militari, gata sa protejeze francul estic al Aliantei. Polonia si Romania au cea mai lunga fasie de granita comuna cu Ucraina.


Potrivit El Pais, Stoltenberg a confirmat ca Alianta va conveni la summit sa dubleze trupele din tarile din Est in fata amenintarii ruse:& ,,Summitul nostru va include multe decizii importante, inclusiv noul concept strategic pentru o noua realitate:


Liderii celor 30 de tari care fac parte din NATO participa la summitul din capitala Spaniei.


Foto: EPA


Comments