Klaus Iohannis, despre masurile fiscale: ,,Banii publici sunt de multe ori cheltuiti fara o eficient...

Intrebat daca masurile fiscale sunt eficiente, Klaus Iohannis a raspuns: ,,Este un pas in directia buna. Ca acum nu se vor rezolva toate problemele acumulate in 30 de ani e usor de inteles, dar pasi trebuie facuti. Nu putem sa ne facem ca banii publici sunt de multe ori cheltuiti fara o eficienta mare, sa nu inchidem ochii la evaziunea fiscala si nu putem lasa anumite resurse sa nu fie folosite. Cum se face asta este o arta pe care trebuie sa o descopere guvernul, sa vina cu masuri care rezolva problema si pe termen scurt, dar si pe cele sistemice, noi stim ca avem sistemice. Dupa parerea mea e un prim pas care se face. Proiectul va ajunge in Parlament unde va putea fi imbunatatit, sunt posibile amendamente daca sunt gasite necesare", a spus Klaus Iohannis.

Masurile austeritatii, in prima lectura! Marcel Ciolacu: ,,Am tinut mult la supraimpozitarea luxului, a viciilor si mai ales a profiturilor excesive"

Marcel Ciolacu a anuntat, miercuri, in sedinta de guvern, masurile fiscal-bugetare. Premierul a spus ca reasezarea sistemului fiscal se va face pe patru componente.

,,Am incheiat azi consultarile pe tema ordonantei privind masurile fiscal bugetare. Ne-am intalnit in ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administratiei locale, cu organizatiile neguvernamentale, dar si cu patronatele si sindicatele.

Acum putem sa discutam in prima lectura acest proiect care propune reasezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem sa stimulam munca cinstita si sa descurajam portitele de optimizare fiscala si evaziune. Propunem o abordare echilibrata, cu patru componente.

Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmata de Cresterea colectarii si combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de Supraimpozitarea luxului, viciului si profitului excesiv si, extrem de important, de Asigurarea echitatii fiscale intre contribuabili.

Reducerea cheltuielilor statului este principiul de baza de la care am plecat. Nu poti sa ceri doar sectorului privat sa faca eforturi, trebuie ca si statul sa dea un exemplu. Astfel, reducem masiv functiile de conducere din aparatul bugetar. Taiem posturi vacante, comasam si descentralizam institutii ca sa reducem birocratia si limitam cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

Comments