Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Comemorarii Holocaustului Romilor: Observam din nou o crestere alarmanta a rasismului

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Comemorarii

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Comemorarii Holocaustului Romilor: Observam din nou o crestere alarm...


In Romania, aproximativ 25.000 de romi au fost deportati in Transnistria, aproximativ 11.000 pierzandu-si viata, a amintit presedintele Klaus Iohannis, in mesajul transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Seful statului a precizat ca e de datoria noastra sa ne asiguram ca astfel de atrocitati nu se vor mai repeta.


In fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumatate de milion de copii, femei si barbati romi care au fost ucisi in Europa in perioada Holocaustului. Acestia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura si intoleranta ca politici de stat, transmite Klaus Iohannis, potrivit Administratiei Prezidentiale.


Rememorarea este o dimensiune fundamentala a vietii. In Romania, aproximativ 25.000 de romi au fost deportati in Transnistria, aproximativ 11.000 pierzandu-si viata. Este de datoria noastra astazi sa le evocam memoria si sa ne asiguram ca astfel de atrocitati nu se vor mai repeta.

Klaus Iohannis:

,,In acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importanta ca niciodata. In contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observam din nou o crestere alarmanta a rasismului, a antisemitismului si a discursurilor motivate de ura care vizeaza romii, in special in mediul online", adauga Klaus Iohannis.


,,Datoria noastra, ca lideri politici, este de a combate aceste evolutii, de a condamna public, fara ezitare, orice afirmatie care incita la ura. De asemenea, trebuie sa ne continuam eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care sa ne permita sa ne protejam societatile impotriva acestor amenintari", a spus seful statului.


Klaus Iohannis precizeaza ca Romania a facut pasi importanti in ceea ce priveste asumarea Holocaustului si combaterea rasismului si antisemitismului si poate fi acum considerata un model regional.


,,In mai 2021, am adoptat Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura. Aceasta strategie ne permite sa formam mai bine functionarii publici care se ocupa de acest fenomen si, de asemenea, sa avem o mai buna colectare a datelor", arata Iohannis.


Trebuie facute eforturi suplimentare in ceea ce priveste educatia cu privire la genocidul romilor. Trebuie sa ne asiguram ca educam generatiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are aceasta datorie fundamentala de a se asigura ca noile generatii cunosc si pastreaza viu adevarul. Sustinem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in programele educationale, precum si eforturile destinate protejarii ultimilor supravietuitori.

Klaus Iohannis:

In iulie 2020, presedintele Klaus Iohannis promulga legea prin care pe 2 august se instituie Ziua nationala de comemorare a Holocaustului impotriva romilor.


Comments