Klaus Iohannis, mesaj important: Daca situatia se va inrautati, vom reveni la STAREA DE URGENTA

Klaus Iohannis, mesaj important: Daca situatia se va inrautati, vom reveni la STAREA DE URGENTA

TEXTUL INTEGRAL AL MESAJULUI

,,Dragi romani,

Astazi este ultima zi in care Romania se mai afla in stare de urgenta. Suntem la finalul a doua luni dificile, in care cei mai multi dintre dumneavoastra, majoritatea covarsitoare, ati respectat cu strictete restrictiile instituite de autoritati. Ati stat in case, ati renuntat sa va mai vedeti familia si prietenii, v-ati schimbat cu totul intreaga viata punand mai presus nu doar sanatatea voastra, dar si pe a celorlalti.

Printr-un efort national, am reusit sa stopam raspandirea rapida a epidemiei si sa limitam semnificativ numarul de victime.

Dumneavoastra, dragi romani, sunteti eroii acestui efort national. Va multumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ati facut!

Acum, cand incheiem cele doua luni de stare de urgenta si tragem linie, putem spune cu toata certitudinea: Impreuna am salvat vieti! Asa arata o natiune puternica si unita! Si la fel de puternici si uniti trebuie sa continuam si in lunile urmatoare, pentru ca lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi incheiat.

Romania a actionat rapid si a luat primele masuri preventive chiar inainte de a avea cazuri confirmate de imbolnavire cu COVID-19. Era obligatorie instituirea unor masuri exceptionale daca voiam sa reducem raspandirea virusului. Desi numarul de imbolnaviri atunci era mai mic decat in cazul multor altor state, la data de 16 martie Romania a intrat in stare de urgenta, fiind printre primele tari care au facut un astfel de demers. Faptul ca a fost o decizie buna a autoritatilor o confirma numarul redus de infectari si de decese.

Fiecare viata pierduta a insemnat o infrangere pentru noi in batalia pe care am inceput-o in februarie si pe care o vom continua multa vreme de acum inainte. Dar stim sigur ca fara aceste masuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localitati, restrictionari severe de circulatie, inchiderea scolilor, suspendarea intregii activitati a restaurantelor, magazinelor comerciale, numarul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare.

Unde se afla Romania la finalul starii de urgenta? Va spun doar cateva cifre, care sa ne ofere o imagine generala:

Astazi, la data expirarii starii de urgenta, Romania inregistreaza 16.247 de cazuri de imbolnavire, cu 245 de cazuri noi de ieri pana astazi, ceea ce arata un trend epidemiologic in usoara scadere. Numarul de cazuri vindecate - 9.053 astazi - este mai mare decat cel al cazurilor active, si anume astazi 6.148.

225 de pacienti se afla internati in sectiile de tratament intensiv si vreau sa mentionez ca pe toata durata starii de urgenta nu s-au inregistrat depasiri de capacitate in sectorul de tratament intensiv.

La inceputul starii de urgenta, in Romania capacitatea zilnica de testare a fost de 704 teste pe zi. Astazi, prin efortul concertat al autoritatilor, capacitatea de testare a crescut progresiv, am ajuns la un numar de 10.643 de testari pe zi. Pana la aceasta data, in Romania au fost efectuate 277.804 teste.

Vreau sa multumesc inca o data medicilor si personalului medical pentru eforturile extraordinare din toata aceasta perioada! Protejarea cu prioritate a cadrelor medicale prin dotarea cu celeritate cu echipamente si materiale sanitare - masti de protectie, combinezoane, manusi, echipamente medicale si substante dezinfectante - a fost esentiala in lupta cu raspandirea virusului.

Romania, din pacate, a fost foarte putin pregatita pentru a face fata unei crize. In rezerva statului nu am gasit, asa cum ar fi fost normal, toate materiale necesare intr-o situatie de urgenta. Am fost nevoiti sa identificam rapid solutii si iata ca am reusit ca, intr-un timp foarte scurt, sa achizitionam tot ce era nevoie.

Situatia fara precedent cu care ne-am confruntat in aceste saptamani ne-a pus in fata o oglinda de multe ori nemiloasa pentru ce a insemnat esecul din ultimii 30 de ani in fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima data cand spun ca cea mai importanta reforma de care Romania are nevoie este reconstructia statului. Este un obiectiv ambitios, care nu se poate realiza in patru ani, dar este obligatoriu sa incepem resetarea pentru a putea dezvolta tara noastra. Sanatatea, educatia, administratia, sistemele ignorate atatia ani si capusate, trebuie sa fie prioritatile noastre. Daca aceste sisteme nu sunt puternice, statul se indoaie.

In plus, in aceasta perioada ne-am confruntat si cu o legislatie aproape inexistenta, in orice caz insuficienta pentru o situatie de criza. A trebuit sa ne descurcam pe baza a doua-trei acte normative adoptate destul de neglijent in urma cu 20 de ani. In trei decenii, nu s-a construit in Romania o legislatie coerenta, prin care statul sa poata face fata inclusiv unei epidemii extinse. Guvernul este obligat sa se adapteze permanent la putinele resurse legislative pe care le are la dispozitie, in timp ce in Parlament politicieni vechi si retrograzi au incercat sa darame si modestele instrumente pe care le aveam la dispozitie.

Am vazut de altfel chiar zilele trecute cu cata iresponsabilitate unii parlamentari erau gata sa faca aproape inoperabila si legea privind starea de alerta.

Aceasta situatie nu mai poate continua! Legislatia trebuie croita intr-un mod coerent, astfel incat sa permita interventia rapida a statului. Intr-o situatie de urgenta ori de alerta, Guvernul, indiferent de culoarea politica, este cel care trebuie sa ia masuri imediate pentru ca el are instrumentele executive pentru a le pune in practica rapid atunci cand se impune.

In ultimele saptamani, s-au vazut foarte bine deficientele statului. Dar aceasta perioada ne-a aratat si ca cele mai grele provocari pot fi depasite daca Executivul, reprezentat de Presedinte si Guvern, lucreaza ca o echipa. Si acesta este modul de functionare corect intr-un stat consolidat, ca Presedintele si Guvernul sa isi inteleaga responsabilitatile si sa colaboreze pentru a proteja cetatenii.

De maine intram intr-o noua etapa, pentru ca incetarea starii de urgenta nu echivaleaza, din pacate, cu finalul epidemiei.

Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie sa constientizam cu totii ca pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am facut pana acum s-a dovedit eficient si am reusit sa tinem epidemia sub control. In continuare sunt insa necesare masuri pentru revenirea la o viata mai apropiata de normalitate, dar in aceleasi conditii de maxima siguranta.

Astazi, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta declara starea de alerta si va institui toate reglementarile obligatorii prin care vor fi mentinute masurile de preventie. Am vazut discutii in spatiul public legate de intrarea in vigoare a noii legi privind starea de alerta abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimenteaza ideea de vid legislativ.

Dragi romani, nu vor urma trei zile fara reguli si restrictii! Reintoarcerea brusca la situatia de dinainte de pandemie este imposibila. Virusul nu tine cont de acte administrative, iar renuntarea prematura la toate regulile care s-au dovedit bune ar insemna o grava eroare.

Avem un cadru legal in vigoare si in baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv in urmatoarele trei zile sa pastram toate regulile necesare pentru ca sanatatea si viata cetatenilor sa nu fie puse in pericol.

Intrarea in starea de alerta aduce cu sine riscuri noi si responsabilitati suplimentare pentru toti cei care isi vor relua, intr-o forma sau alta, activitatea.

Distantarea sociala, munca de acasa acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igiena, purtatul mastii de protectie sunt esentiale pentru a putea controla si in continuare epidemia.

Fara aceste masuri si reguli, fara responsabilitatea fiecaruia dintre noi, lucrurile pot usor degenera.

Si vreau sa fiu foarte clar: Daca situatia se va inrautati si datele vor arata un numar galopant de infectari, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita sa declar din nou stare de urgenta!

Sa nu compromitem, asadar, tot ce am realizat pana acum cu mari sacrificii!

COVID-19 este o boala greu de combatut tocmai pentru ca oamenii ii pot infecta pe ceilalti fara sa dezvolte simptome si fara sa fie constienti de riscul pe care il reprezinta pentru semenii lor.

Aceasta particularitate a bolii, care nu ne permite sa stim sigur cine e infectat si cine nu, arata cat de important este sa purtam toti masti in spatiile publice.

Pastrand distantarea sociala si purtand masca ne protejam pe noi insine, ii protejam pe cei de langa noi si le usuram munca medicilor, cei aflati in linia intai. Este fundamental sa intelegem ca facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru ca sunt spre binele nostru si al celor de langa noi.

Nimeni nu poate spune cu precizie cand vom depasi aceasta pandemie. Ce stim insa cu siguranta este ca depinde de fiecare dintre noi sa facem ca acest lucru sa se intample cat mai repede," a anuntat Klaus Iohannis.

Comments