Klaus Iohannis participa la sedinta CRUCIALA a ONU - Presedintele Romaniei, fata in fata cu Joe Bide...

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va conduce, in perioada 18-22 septembrie 2023, delegatia Romaniei la segmentul la nivel inalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care se va desfasura la New York, Statele Unite ale Americii.

Tema centrala a actualei sesiuni a Adunarii Generale este ,,Reconstruirea increderii si relansarea solidaritatii globale: accelerarea actiunii privind Agenda 2030 si Obiectivele sale de Dezvoltare Durabila in scopul pacii, prosperitatii, progresului si sustenabilitatii pentru toti".

In cadrul interventiei nationale pe care o va sustine in plenul Adunarii Generale a ONU, Presedintele Romaniei va prezenta evaluarile tarii noastre cu privire la temele de actualitate la nivel global, va sublinia prioritatile de politica externa si contributia Romaniei la obiectivele de pe agenda multilaterala a ONU.

Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabila, prilej cu care Presedintele Klaus Iohannis va sustine interventia nationala in cadrul Dialogului Liderilor cu tema ,,Unitate si solidaritate: intarirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up si revizuire".

De asemenea, Presedintele Romaniei va fi invitat de onoare la dezbaterea organizata de prestigioasa Universitate Columbia din New York, in cadrul evenimentului World Leaders Forum, cu tema ,,Perspectiva Romaniei asupra razboiului impotriva Ucrainei si impactul acestuia asupra securitatii la Marea Neagra".

In marja participarii la segmentul la nivel al Adunarii Generale a ONU, Presedintele Klaus Iohannis va avea si o serie de intrevederi bilaterale si va participa la evenimentele formale consacrate, incluse in programul fiecarui segment de nivel inalt al Adunarii Generale a ONU.

Cu prilejul interventiilor in cadrul reuniunilor multilaterale si cu prilejul interactiunilor cu omologii din statele membre ONU, Presedintele Romaniei va reitera sprijinul ferm al tarii noastre pentru multilateralismul eficient, respectarea dreptului international si ordinea internationala bazata pe reguli, in care ONU are rolul central. Presedintele Klaus Iohannis va prezenta, de asemenea, analiza Romaniei privind cumulul de crize multifatetate cu care se confrunta comunitatea internationala la nivel global, cu efecte negative asupra implementarii Agendei 2030, precum si modalitatile de gestionare a acestora in mod eficient - prin actiune coordonata si solidara, in special pe paliere precum securitatea alimentara, combaterea dezinformarii si gestionarea schimbarilor climatice. Presedintele Romaniei va mentiona, de asemenea, importanta Summitului Viitorului, din septembrie 2024, a carui miza fundamentala este consolidarea multilateralismului, astfel incat ONU sa poata gestiona adecvat provocarile viitorului.

In cadrul interventiilor sale, Presedintele Klaus Iohannis va prezenta, totodata, si contributia de substanta a Romaniei la promovarea valorilor democratiei, drepturilor omului si statului de drept si rolul activ jucat de tara noastra in activitatile ONU, pe cele trei paliere principale: pace si securitate, dezvoltare durabila si drepturile omului.

Comments