Klaus Iohannis pleaca din nou la Bruxelles - Liderii europeni vor discuta despre securitatea de la g...

Reuniunea Consiliului European va debuta cu un dejun de lucru cu Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, in cadrul caruia vor fi abordate situatia din Ucraina, in special securitatea alimentara si procesul de reconstructie, schimbarile climatice si demersurile in vederea indeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila.

In continuare, in cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor discuta despre situatia din Ucraina, cu accent pe mentinerea sprijinului european pe toate palierele, inclusiv in domeniul militar in contextul deciziei recente de facilitare a furnizarii de munitie pentru Ucraina.

Discutiile se vor concentra, de asemenea, si pe masurile de asigurare a competitivitatii UE pe termen lung si de consolidare a Pietei Unice, la 30 de ani de existenta. Pe agenda reuniunii se afla, de asemenea, si situatia in domeniul energiei, cu accent pe demersurile de pregatire pentru viitorul sezon rece si avansarea propunerii de reforma a pietei energiei electrice.

Este prevazuta, totodata, o informare din partea Comisiei Europene privind progresul in implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie 2023 referitoare la migratie. In acest sens, o contributie concreta o reprezinta si proiectul pilot agreat recent de Romania cu Comisia Europeana pentru valorificarea bunelor practici la frontiera cu Serbia.

Liderii europeni vor trece in revista si ultimele evolutii in domeniul relatiilor externe, pe agenda figurand subiecte precum sprijinul pentru Turcia si Siria in contextul seismelor care au afectat cele doua tari, situatia din Belarus, evolutiile recente in Dialogul Belgrad-Pristina facilitat de UE si agrearea ,,Acordului Windsor" intre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

In cadrul Summitului Euro in format extins vor fi discutate situatia economica din Uniune si coordonarea politicilor in domeniu, in vederea cresterii rezilientei economiilor europene. De asemenea, liderii vor mai aborda avansarea Uniunii pietelor de capital, precum si finalizarea Uniunii Bancare, a transmis Administratia Prezidentiala.

Comments