Klaus Iohannis: Razboiul din Ucraina a generat cea mai mare criza de securitate. Sustinem sanctiunil...

,,O tema pe care am discutat-o aprofundat a fost, desigur, razboiul Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, care a generat cea mai grava criza de securitate din ultimele decenii, cu implicatii multiple.

Am discutat modalitatile concrete in care putem sprijini, cat mai eficient, refugiatii care au fugit din calea razboiului, evidentiind eforturile complexe ale Romaniei, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava.

Am reiterat de asemenea faptul ca Romania sprijina o ancheta amanuntita a Curtii Penale Internationale cu privire la toate crimele de razboi comise de trupele ruse.

In ceea ce priveste negocierile dintre Ucraina si Rusia, acestea ar trebui sa aiba ca rezultat restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei, singura varianta acceptabila fiind o solutie conforma dreptului international si intereselor de securitate euroatlantica.

Asa cum am mai spus, Romania sustine consolidarea ansamblului de sanctiuni adoptate la adresa Rusiei si am pledat pentru continuarea coordonarii cu partenerii si aliatii nostri, in aceasta directie. (...)

In ceea ce priveste tematica energetica, Romania si Lituania sustin eliminarea dependentei energetice a Uniunii. O preocupare comuna este si atenuarea impactului preturilor ridicate la energie asupra consumatorilor si vom continua dialogul referitor la masurile necesare pentru protejarea cetatenilor europeni", a declarat, vineri , presedintele Klaus Iohannis.

Despre colaborarea dintre Romania si Lituania, Iohannis a precizat ca ,,avem o relatie bilaterala foarte buna si am multumit domnului Presedinte pentru sustinerea constanta a Lituaniei pentru obiectivele strategice ale Romaniei, precum aderarea la spatiul Schengen, respectiv la OCDE.

Schimburile comerciale bilaterale sunt in crestere, avem potential si trebuie sa facem eforturi suplimentare, inclusiv din perspectiva investitiilor reciproce.

Avem o cooperare eficienta in domenii precum apararea, afacerile interne si cercetarea si putem extinde aceasta cooperare si in alte domenii sectoriale, precum tehnologiile inovative sau securitatea energetica".

Conferinta Platformei de Sprijin pentru Moldova, a doua editie, la Bucuresti

,,Am evidentiat, totodata, in cadrul discutiilor noastre, faptul ca Republica Moldova are nevoie de asistenta financiara directa substantiala, atat pentru gestionarea afluxului de refugiati cu care se confrunta, cat si pentru a-si consolida securitatea energetica, finantele publice si pentru a implementa reformele ambitioase pe care le-a asumat.

Romania va gazdui la Bucuresti, impreuna cu Germania si Franta, cea de-a doua editie a Conferintei Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante, si am invitat Lituania sa se implice.

(...)

Referitor la cererile de aderare la Uniunea Europeana ale Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei, am reiterat faptul ca Romania sprijina pe deplin integrarea lor in Uniune", a mai declarat presedintele.

Securitatea regionala - intarirea NATO pe Flancul Estic

,,Am discutat cu presedintele Nauseda si despre situatia actuala de securitate regionala, reiterand necesitatea intaririi posturii de descurajare si aparare a NATO pe termen lung pe Flancul Estic, in special la Marea Neagra.

Este evidenta importanta implementarii deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, tara noastra actionand pentru crearea, cat de rapid posibil, a Grupului de Lupta aici, in Romania.

Am reiterat, totodata, decizia Romaniei de a relua in 2023 participarea la misiunea de politie aeriana NATO in zona baltica, baza pentru executarea misiunilor urmand sa fie in Lituania.

Aceasta masura reprezinta o contributie responsabila a Romaniei la intarirea securitatii colective aliate si o dovada de solidaritate cu statele din aceasta regiune. (...)

Am discutat si despre valoarea adaugata a formatelor regionale la care participa Romania si Lituania. Trebuie sa aprofundam cooperarea in formatul Bucuresti 9, care, in actualul context de securitate, isi dovedeste, mai mult ca niciodata, valoarea, iar Summitul B9 pe care il voi gazdui la Bucuresti, in iunie, va oferi oportunitatea intaririi coordonarii in pregatirea Summitului NATO de la Madrid.

In egala masura, am evidentiat ca Initiativa celor Trei Mari are implicatii strategice multiple: are potentialul evident de a intari securitatea energetica, de a dezvolta infrastructura de transport, inclusiv sub aspectul mobilitatii militare, dar si de a spori securitatea cibernetica. In context, am reiterat importanta pe care Romania o acorda realizarii proiectelor de interconectare Rail2Sea si Via Carpathia", a mai anuntat seful statului.

***

Presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a ajuns vineri la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, fiind intampinat de Klaus Iohannis.

Vizita Presedintelui Republicii Lituania are loc in contextul dialogului politic sustinut romano-lituanian si in vederea continuarii coordonarii stranse cu privire la situatia de securitate cauzata de agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina.

Cei doi sefi de stat vor discuta despre modalitatile de dezvoltare a cooperarii bilaterale romano-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potentialului existent in domeniul digital si pe consolidarea securitatii energetice, potrivit informarii Presedintiei Romaniei.

Discutiile vor viza si masurile pentru sprijinirea, in continuare, a Ucrainei si refugiatilor ucraineni, consolidarea posturii de descurajare si aparare pe Flancul Estic al NATO si coordonarea pozitiilor in pregatirea Summitului NATO de la Madrid.

Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum si cea din formatele regionale Bucuresti 9 si Initiativa celor Trei Mari se vor afla, totodata, pe agenda de discutii.

Presedintii Romaniei si Lituaniei vor aborda si aspecte legate de sprijinul activ si cuprinzator de care are nevoie, in contextul actual, Republica Moldova.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete si oficiale, iar la finalul acestora vor sustine declaratii de presa comune.

Comments