Klaus Iohannis: Scoala incepe pe 14 septembrie. TREI scenarii pentru prezenta elevilor in clase

Klaus Iohannis: Scoala incepe pe 14 septembrie. TREI scenarii pentru prezenta elevilor in clase

Klaus Iohannis: Scoala incepe pe 14 septembrie. TREI scenarii pentru prezenta elevilor in clase

Urmariti principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis in conferinta de presa sustinuta miercuri, de la ora 18.00:

,,Important pentru elevi, pe 14 septembrie incepe noul an scolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta inseamna ca vor merge efectiv fizic la scoala.

Pentru a tine cont de impactul epidemiei au fost elaborate trei scenarii, in functie de numarul de bolnavi din localitate.

Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai putin de un caz la mie detectat zilnic in ultimele 14 zile - cursurile se fac fizic la scoala.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnica in ultimele 14 zile - cursurile se tin mixt.

Scenariul rosu - peste 3 cazuri, in care scoala se inchide si se tin cursuri doar online.

Decizia privind functionarea fiecarei scoli e luata la nivel de judet.

Scenariul galben: gradinitele si scoala primara merg la scoala, clasele 8 si 12 merg la scoala, restul - in functie de decizia locala.

Invatamantul online e acceptat ca invatamant online cand nu se pot tine cursuri fizice.

Punem accent pe siguranta elevilor!

Decizia privind mersul fizic la scoala se ia pentru fiecare scoala in parte la nivel de judet, la propunerea scolii, a Inspectoratului, si se decide in Comandamentul judetean pentru situatii de urgenta.

Restul detaliilor se vor clarifica in formate interministeriale zilele urmatoare", a declarat seful statului.

Dupa declaratia de presa, Klaus Iohannis a raspuns la intrebarile jurnalistilor.

Intrebat in ce categorie se incadreaza Capitala, seful statului a spus ca ,,Bucurestiul se incadreaza in scenariul verde. Majoritatea localitatilor din Romania intra pe scenariul verde - foarte putine sau 0 cazuri. Cateva sunt acum in scenariul galben si doar 50 de localitati in toata tara sunt acum in scenariul rosu. Analizele se vor actualiza permanent. Vom avea situatia in care in unele localitati scoala se va face online, in altele - fizic. Aceasta impartire pe scenarii e acceptata de foarte multe tari

Ce transmiteti celor care nu respecta regulile?

Respectarea acestor norme e singura modalitate prin care putem ingradi raspandirea epidemiei, care poate fi oprita numai de noi, fiecare in parte trebuie sa respecte normele.

Ce se intampla cu parintii care trebuie sa mearga la serviciu la inceperea scolii?

Este in discutie un scenariu similar cu cel din starea de urgenta: parintii vor putea primi un ajutor daca copiii nu pot merge la scoala in scenariul rosu. Se lucreaza intr-un grup ministerial la o solutie legislativa corecta. I-am rugat pe guvernanti sa lucreze rapid la un scenariu ce poate fi pus in practica pentru protejarea copiilor si in ajutorul parintilor.

Cum se va merge la vot, cum va decurge votarea? Este sigur?

Nu trebuie sa facem confuzie intre activitate scolara si votare. Activitatea de votare, care se desfasoara in aceleasi spatii, este una care si ea trebuie sarespecte normele stabilite. Spatiile vor fi dezinfectate si inainte, si dupa. In conditiile in care vom avea toate aceste norme in vigoare, votarea poate sa fie o activitate sigura.

Vor fi localitati care se vor incadra in scenariul rosu. Considerati ca invatamantul online poate suplini varianta clasica?

Pentru o perioada limitata de timp, da, poate tine loc de invatamant in clasa. Sa nu ne imaginam ca aceste incadrari in zone verzi, galbene sau rosii sunt pentru tot anul scolar. Ele se actualizeaza permanent. (...) Pentru a nu pierde firul, materia, online-ul, pregatit mult mai bine ca in starea de urgenta, va tine loc de invatamantul in clasa.

Daca va creste numarul de cazuri?

E unul din motivele pentru care am reluat apelul sa ne ferim si sa ii ferim pe altii de boala. Din pacate, stim ce s-a intamplat, in Parlament PSD a tras de timp si s-a creat un vid legislativ pe legea carantinarii. Au fost saptamani in care mii de oameni bolnavi au iesit din spital, s-au dus acasa, in comunitate si boala s-a raspandit. Acum trebuie sa revenim cat de repede la normalitate. Nu stie nimeni cum va evolua epidemia. Noi lucram la un scenariu an care nu va ffi mai rau ca acum si in care scoala incepe la 14 septembrie. Daca va fi un numar mai mare, evident ca vom amana inceperea anului scolar , dar numai cand specialistii, Ministerul Sanatatii o vor spune. E o decizie care se va lua foarte aproape de data de 14 septembrie. Voi comunica si eu public care sunt sansele reale ca scoala sa fie amanata. Deocamdata, scenariul luat in calcul este: scoala incepe pe 14 septembrie.

Tablete si internet pentru elevi?

Guvernul si Ministerul Educatiei lucreaza cu viteza maxima si se vor rezolva.

Pe scenariul rosu, cine ii va invata pe copii sa lucreze cu tabletele?

In fiecare scoala se vor masurile care se impun. Dar generatia tanara foloseste cu mare indemanare aceste instrumente.

La cate zile se va face analiza privind numarul de bolnavi, pe baza careia e luata decizia?

Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic. Fiecare Comandament judetean va evalua situatia imediat ce se schimba ceva.

Despre clanurile interlope?

Nu se poate repara intr-o saptamana ce s-a stricat in 30 de ani. Sa ne amintim de cei trei ani de guvernare PSD, in care PSD a incercat sa ii apere pe penali, sa distruga justitia, a incercat cu toata forta sa distruga legile justitiei, sa puna cizma pe gatul Justitiei. Asta se vede acum pe strazi. Actualul guvern vine cu masuri, dar majoritatea PSD din Parlament se opune. Asta nu ne face sa ne oprim. Vom merge mai departe si vom gasi solutii pentru ca infractorii sa fie la puscarie. Pentru a pune lucrurile la locul lor - pentru ca infractorii sa fie la puscarie si oamenii cinstiti sa fie protejati, nu invers, cum am avut tendinta in anii de guvernare pesedista.

Cum va fi scoala in mediul rural?

Guvernul lucreaza intens pentru extinderea retelei de internet in mediul rural. Daca nu se va putea, se va face invatamantul prin TV

Cum evaluati prestatia guvernului in pregatirea scolii? Se vor face angajari in sistem la inceperea scolii? Schimbati ceva la formarea profesorilor?

Exact din aceste motive am convocat marea sedinta de azi. Ma intereseaza foarte mult cum sunt pregatite cadrele didactice, cu ce resurse. Vreau sa ma asigur ca se vor rezolva cat se poate de multe dintre problemele existente. In multe domenii s-au facut progrese remarcabile, in altele mai e foarte mult de lucru. Se pregatesc formate pentru platforme online, stagii de pregatire online pentru cadrele didactice.

Exista suficienti profesori si invatatori pentru noile formate de predare?

Multe din aceste probleme trebuie rezolvate in plan local, cei din scoala vor trebui sa ia masuri. Atunci cand va fi nevoie sa se lucreze in ture suplimentare e clar ca trebuie sa se predea ore suplimentare si probabil dascalii vor fi retribuiti in conditii de ore suplimentare. E greu de crezut ca se vor angaja pentru o luna sau doua cadre in plus, desi poate fi o solutie, dar solutia nu poate fi dictata de la centru.

Cine va finanta aceste masuri?

Este impartita intre autoritatea locala si Ministerul Educatiei.

Salariile profesorilor?

Guvernul va discuta despre salariile profesorilor la rectificarea bugetara.

Dosarul ,,10 august"?

Dosarul a fost intors pentru cercetari mai aprofundate, ceea ce e un lucru bun. Acum o saptamana m-a intrebat cineva ce parere amsi am zis ca mi-as dori sa se verifice. Persoana mentionata a decis verificarea pentru cercetari mai amanuntite, mai mult la aceasta speta nu am ce sa spun.

Dar s-a pierdut un an cu dosarul la DIICOT. Ati numi-o din nou, pe Giorgiana Hossu, daca ar fi sa dati timpul inapoi?

Daca as putea sa dau timpul inapoi, mi-as fi dorit sa nu existe guvernare PSD-ista, care sa ii bata si sa-i gazeze pe romani, dar s-au intamplat. Important e sa se faca lumina. Si daca dureaza mai mult, e destul de rau ca dureaza, important pentru mine e ca adevaratii vinovati sa fie trasi la raspundere, sunt convins ca asta se va intampla. Pana la urma asta conteaza.

Predarea online asigura dreptul constitutional la educatie?

Da. Nu facem aceste chestiuni pentru ca vrem sa experimentam cu copiii nostri, ci pentru a face fata si in conditii de pandemie. E evident ca e mult de lucru pana devine foarte performanta, dar sunt convins ca predarea online va fi din ce in ce mai performanta. E imposibil ca totul sa functioneze impecabil si perfect cand incepi un lucru nou", a mai declarat, miercuri, seful statului, la Palatul Cotroceni.

Realitatea PLUS a anuntat inainte de declaratia presedintelui, ca, potrivit unor surse, s-a luat decizia ca scoala sa inceapa pe 14 septembrie, dar intr-un sistem mixt, adica in sistem online in zonele unde sunt focare de coronavirus si cu prezenta fizica a elevilor in clase in zonele cu mai putine cazuri de coronavirus.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o intalnire cu mai multi membri ai Guvernului, intre care si ministrul Educatiei, Monica Anisie, pe tema educatiei.

La sedinta au participat prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Ion Stefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

Saptamana trecuta, seful statului a anuntat ca se va intalni cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta despre scenariile privind deschiderea noului an scolar si universitar.

,,Aceasta situatie a deschiderii noului an scolar, implicit a anului universitar, este una de extrema importanta si ma preocupa foarte mult. Am avut numeroase discutii cu conducerea Ministerului Educatiei, cu specialisti, cu alti membri din Guvern cu atributii pe aceasta zona. S-au facut progrese importante in conturarea unor strategii si a unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educatiei si mai multi ministri pentru o discutie pe care o vom avea saptamana viitoare, cand sper ca reusim sa conturam cateva scenarii care pot fi comunicate pe urma public", spunea, pe 29 iulie, Klaus Iohannis.

Comments