Kremlinul ar putea organiza „procese-spectacol” si un tribunal pe modelul Nuernberg, pentru judecare...


Rusia va incerca sa justifice invazia din Ucraina prin organizarea unor procese-spectacol ("show trials" - precum cele organizate in perioada dictatorului Iosif Stalin) in cadrul carora sa fie judecati prizonierii ucraineni de razboi, se tem analistii de razboi, potrivit The Guardian.


Aceasta idee a incoltit la doar cateva zile dupa ce rachetele au inceput sa cada asupra Ucrainei. "Pregatiti-va pentru Nuernberg 2.0", a scris un fost diplomat rus, intr-un mesaj pe WhatsApp. Invazia lui Vladimir Putin pentru "denazificarea" Ucrainei a indicat intotdeauna intentia unor epurari si a organizarii de procese-spectacol. Acum, Moscova ar putea profita de aceasta sansa.


In timp ce Moscova detine sute de prizonieri de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, reprezentantii sai din estul Ucrainei - separatistii prorusi - au lansat ideea de a organiza un "tribunal militar" inspirat de procesele Nuernberg, organizate la finalul celei de a doua conflagratii mondiale, care, potrivit observatorilor, ar reflecta un proces in masa menit sa justifice in fata lumii invazia Rusiei.


"Planuim sa organizam un tribunal international pe teritoriul republicii", a declarat Denis Pusilin, liderul unui teritoriu din regiunea Donetk controlat de Rusia. Un model ar putea fi procesul de la Harkov din 1943, a precizat Pusilin, cand armata sovietica a judecat, condamnat si executat prin spanzurare trei germani si un ucrainean. Un public-cheie a fost, la acel moment, presa mondiala. Fotografii ale spanzurarilor au aparut inclusiv in celebra revista Life.


Nu este clar daca Kremlinul va da curs unui astfel de spectacol macabru, dar ideea si-a gasit sustinatori in cadrul Ministerului de Externe, condus de Serghei Lavrov, si in randul parlamentarilor de rang inalt, care au declarat, cu furie, ca nu ar trebui sa aiba loc niciun schimb de prizonieri in care sa fie implicati soldatii ucraineni capturati la Mariupol. Seful Crimeei anexate a declarat ca un tribunal care sa fie infiintat in estul Ucrainei, ocupat de rusi, unde autoritatile locale sustin pedeapsa cu moartea, ar servi drept "lectie pentru toti cei care au uitat lectiile de la Nuernberg".


Sugerarea organizarii unui mare proces politic a starnit temeri ca Rusia este pe cale sa treaca inca o borna macabra in retrairea celui de-al Doilea Razboi Mondial, prin simularea unui proces juridic triumfator care ar pata mostenirea verdictului de la Nuernberg. Un expert a catalogat un astfel de eventual proces drept o denaturare orwelliana a limbajului postbelic al drepturilor omului.


Ar fi "un proces politic al carui scop este de a prezenta o anumita naratiune despre razboi care sa sustina argumentul despre denazificare pe care Putin l-a prezentat, care sa sustina afirmatia sa ca Ucraina este condusa de nazisti si care sa sustina afirmatiile acestuia ca exista legaturi directe intre colaborationistii ucraineni din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si soldatii ucraineni de astazi", a declarat Francine Hirsch, profesoara de istorie la Universitatea din Wisconsin-Madison si autoare a cartii "Soviet Judgment at Nuremberg: A New History of the International Military Tribunal after World War II".


"Cred ca va fi folosit pentru a incerca sa prezinte ceea ce noi, in Occident, consideram ca este o fictiune drept o realitate. Asta fac procesele-spectacol", a precizat cercetatoarea.


Avand in vedere atentia tot mai mare acordata crimelor de razboi comise de rusi in Ucraina, inclusiv demararea unei anchete internationale privind masacrarea civililor in orase precum Bucha, unii observatori cred ca Moscova ar putea infiinta un tribunal militar ca un contraproces pe masura ce sunt dezvaluite tot mai multe atrocitati.


"Incearca sa creeze un contragreutate din cauza tuturor discutiilor despre Curtea Penala Internationala si a urmaririlor penale ucrainene" pentru crime de razboi, a declarat Philippe Sands, profesor de drept la University College London si autor al cartii "East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes against Humanity".


"Banuiesc ca... creeaza o alta forma de parghie pentru ceea ce va urma la momentul potrivit", spune expertul in drept.


Sands a facut parte dintr-un efort aflat in prezent in dicutie de a se infiinta un tribunal penal special care sa judece Rusia pentru crima de agresiune, o acuzatie care a fost initial formulata la procesele de la Nuernberg din 1945-1946 de catre un avocat sovietic drept "crime impotriva pacii".


El a precizat ca organizarea de catre Rusia a unui proces de tip Nuernberg care ar ignora orice acuzatii pentru lansarea unui razboi ilegal impotriva Ucrainei ar fi o ironie evidenta.


,,Pentru mine, crima de agresiune este punctul central in toata aceasta problema", a explicat Sands. ,,La sfarsitul zilei, daca Putin nu ar fi intrat in razboi, niciuna dintre celelalte crime nu ar fi fost comise", a mai spus acesta.


Ca parte a istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial, procesele de la Nuernberg raman o problema profund personala pentru Kremlin. Decizia de a propune un tribunal militar este o scufundare mai adanca in ceea ce un fost consilier a numit o "manie" istorica, in care termeni precum "denazificare" sunt vazuti ca avand potentialul de a mobiliza publicul rus.


Kremlinul "crede ca asta este ceea ce publicul vrea sa vada... sa se simta parte a istoriei", a declarat fostul consilier, care a lucrat cu Putin. Acesta a mai spus ca el crede ca inaltii oficiali rusi au inceput sa creada propria lor propaganda despre reaparitia nazismului in Occident.


Istoria pare sa fie sursa principala atat a propagandei Kremlinului, cat si a politicii de stat din Rusia. Nikolai Patrusev, seful Consiliului de Securitate al Rusiei si un principal aliat al lui Putin, a declarat intr-un interviu acordat saptamana aceasta ca politicile sale pentru "denazificarea" Ucrainei sunt exact la fel ca in Germania nazista in 1945. "Este fanatism", considera fostul consilier.


Procesele de la Nuernberg, in care au fost condamnati criminalii de razboi nazisti, au reflectat diviziunile politice ale vremii. Reprezentantii occidentali erau ingrijorati de faptul ca sovieticii le tratau ca pe o repetare a propriilor lor procese-spectacol din anii 1930. Judecatorii sovietici au fost ingroziti atunci cand Winston Churchill a tinut celebrul sau discurs despre "cortina de fier", privind amenintarea pe care o reprezinta comunismul, in timp ce procesul era in desfasurare.


Astazi, Rusia a folosit procesul ca scut impotriva acuzatiilor de crime comise in timpul lui Stalin. Dupa ce, in 2019, Parlamentul European a condamnat propaganda de stat rusa pentru "albirea crimelor comuniste si glorificarea regimului totalitar sovietic", Putin a replicat ca declaratia "a contestat concluziile proceselor de la Nuernberg" si ar putea "submina fundamentele intregii Europe postbelice".


"Exista o naratiune despre Nuernberg care a devenit foarte importanta. Este o naratiune in care sovieticii sunt eroii si sovieticii sunt victimele, dar nu au fost responsabili de niciun fel de crime", a spus Hirsch. "Exista un mod in care Nuernberg a devenit cu adevarat o parte a educatiei patriotice a Rusiei", a precizat acesta


Acum, exista noi temeri ca Rusia ar putea folosi un tribunal inspirat de trecutul glorios pentru a-si "albi" noua invazie din Ucraina.


"Daca se intampla astfel de lucruri, trebuie sa fim pregatiti, iar jurnalistii trebuie sa se gandeasca cu adevarat la modul in care vor acoperi acest subiect", a spus Hirsch. "Cum relatezi ceva despre care stii ca este inscenat, dar care este mortal?", a punctat acesta.


Foto: EPA


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina, declansat de Rusia


Comments