La 6 ani de la Colectiv, situatia marilor arsi este neschimbata. Monica Althamer: Pacientii cu arsur...

"In sedinta de Guvern de astazi, ministrul Sanatatii a prezentat un raport privind situatia actuala a ingrijirii pacientilor cu arsuri in Romania, situatie la sase ani de la accidentul de la Colectiv. Aproximativ 10.000 de pacienti se prezinta anual la camerele de garda pentru leziuni cu arsura, dintre acestia 4.000 raman internati pentru supraveghere de specialitate si pentru tratament si recuperare ulterioara. Din numarul total de pacienti care se prezinta in spitalele noastre 1.400 - 1.500 de pacienti sunt diagnosticati cu arsuri de gravitate medie sau severa. Este un numar foarte mare de pacienti chiar si pentru tarile care se confrunta cu conflicte armate. Romania trebuie sa gestioneze aceasta situatie cu numar redus de paturi destinate pacientilor cu arsuri severe. In acest moment, Romania nu are niciun (...) centru de recuperare destinat pacientilor cu arsuri severe. Pacientii romani cu arsura de gravitate mica sau medie sunt tratati intr-un numar de aproximativ 300 de paturi pe teritoriul Romaniei, iar pacientii cu arsuri severe sunt tratati in 24 de paturi destinate pacientilor in stare grava. Din 26 existente, 24 sunt functionale in acest moment in Timisoara, Bucuresti si Iasi. Doua paturi de la Brasov sunt in acest moment intr-un proces de reorganizare dupa lucrari de renovare a spitalului", a afirmat Monica Althamer, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citata de Agerpres, dupa sedinta de astazi a Executivului.Oficialul guvernamental a aratat ca sunt situatii in care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacientilor, Romania are nevoie de ajutor international.

"In acest sens, anul trecut a fost elaborat si publicat un ordin de ministru care se raporteaza la transferul imediat al pacientilor ce trebuie internati in centre de mari arsi. In perioada 2016 - 2020 au fost transferati 40 de pacienti in strainatate, anul acesta din ianuarie pana in acest moment 12 pacienti cu arsuri severe au fost transferati la solicitarea comisiilor de specialitate, constituite la nivelul spitalelor, in baza acestui ordin din 2020", a explicat ea.

In context, ea a facut referire si la cele trei centre de mari arsi, atat de asteptate si despre care se tot face vorbire de ceva vreme, alcaror termen de finalizare este, din cate se pare anul 2024, mai exact peste 3 ani. Vorbim despre un program al Bancii Mondiale, proiectele si finantarea fiind deja aprobate.

"Vorbim in total de aproximativ 190 de milioane de euro pentru centrele care urmeaza sa se construiasca la Timisoara, Targu Mures si Bucuresti - Grigore Alexandrescu. Termenul de finalizare ar trebui sa fie 2024. In aceasta toamna se stabilesc prin licitatie constructorii", a aratat secretarul de stat.Althamer a mai spus ca, din bugetul MS, din 2015 si pana in prezent, a fost achizitionata aparatura in valoare de 37 de milioane de lei, 21 de milioane lei fiind investite in consolidarea cladirilor si 114 milioane in dotari.

"17 unitati medicale beneficiaza de fonduri prin "Actiuni prioritare arsuri". Prin Banca Mondiala au fost achizitionate separat in 2018, 2019 aparatura in valoare de 38 de milioane lei", a spus Monica Althamer.Cat priveste tratamentul pentru ranitii la Colectiv, secretarul de stat a mentionat ca acesta s-a ridicat la suma de 11 milioane lei, iar prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - pentru cei 52 de pacienti transferati la solicitarea echipelor medicale in strainatate - s-au platit unitatilor care au ajutat Romania aproximativ 5 milioane de euro.

Comments