LA PUTERE – Urmatorul premier al Marii Britanii va fi femeie

LA PUTERE – Urmatorul premier al Marii Britanii va fi femeie

LA PUTERE. Theresa May şi Andrea Leadsom se vor lupta pentru a-i succeda lui David Cameron în funcţia de lider al Partidului Conservator şi implicit în funcţia de prim-ministru al Regatului Unit. Michael Gove, cel de-al treilea candidat la conducerea partidului a fost eliminat din competiţie, informează bbc.com.

După cel de-al doilea vot al parlamentarilor conservatori Theresa May, actual ministru de interne al cabinetului,a câştigat 199 de voturi în timp ce contracandidata sa, Andreea Leadsom, care ocupă funţia de ministru al energiei, 84.

Ministrul de justiţie, Michael Gove, a fost eliminat după ce a primit voturile a doar 46 dintre conservatori.

Rezultatele au fost anunţate la Westminster, de către deputatul Graham Brady, preşedintele ”Comitetului 1922”, Comitetul Privat al membrilor Partidului Conservator.

Au existat iniţial cinci candidaţi care vroiau să-i urmeze în funcţie lui Cameron, iar parlamentarii conservatori au avut nevoie de două runde de vot pentru a stabili care sunt cei doi favoriţi.

În etapa finală a alegeriilor vor vota însă 150 de mii de membri ai partidului care vor alege între Theresa May, o susţinătoare a rămânerii Marii Britanii în UE, cu o lunga activitate guvernamentală, şi Andreea Leadsom, unul dintre liderii campaniei Brexit, care a are o durabilă carieră construită în afacerile din City-ul londonez.

Câştigătoarea acestei competiţii va deveni al doilea prim-ministru de sex feminin din istoria Marii Britanii şi, ca şi Margaret Thatcher, va proveni de la Tory.

Decizia finală va fi dată după votul conservatorilor la 9 septembrie.

Cine e Theresa May

Ministrul de interne britanic a spus că, dacă va ajunge liderul conservatorilor, va încerca să-i unifice şi să elimine facţiunile existente.”Este datoria patriotică a partidului nostru să se unească şi să guverneze în interesul întregii ţări. Avem nevoie de o ţară care să nu funcţioneze doar pentru câţiva privilegiaţi, ci pentru fiecare dintre noi”, a precizat ea.

May a sprijinit campania de rămânere a Marii Britanii, dar a precizat că votul trebuie respectat. ”Brexit înseamnă Brexit. Campania a fost finalizată, votul a avut loc, prezenţa la urne a fost ridicată, iar publicul a dat verdictul. Nu trebuie să existe încercări de a rămâne în interiorul UE, nici vreo încercare de reconecta Marea Britanie la UE prin uşa din spate şi nici al doilea referendum” , a concluzionat ministrul de interne englez.

Ea a mai spus, că de asemenea, nu trebuie organizate alegeri generale înainte de 2020 şi nici să se constituie un buget Brexit “de urgenţă”. Totodată May crede că este necesară abandonarea obiectivuli de a elimina deficitul bugetar al Marii Britanii până la sfârsitul deceniului.

Legat de politica libera circulaţie a persoanelor, May a afirmat că aceasta va fi o prioritate pentru a permite companiilor britanice să concureze cu piaţa unică europeană în bunuri şi servicii, dar că totodată va încerca să recâştige mai mult controlul asupra numărului de persoane care vor veni din Europa, pe insulă.

Ea a mai adugat că statutul cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie va face parte din viitoarele negocieri cu Uniunea, refuzând să garanteze că acestora le va fi permis să rămână.

May a sugerat, că migraţia ar putea creşte înaintea ieşirii din UE, dar s-a angajat să menţină controlul acesteia la sub 100.000 de persoane pe an. Ministrul de interne britanic a spus că în opinia sa Art. 50 nu ar trebui declanşat până la finalul anului acesta pentru a da Marii Britanii timp pentru a “finaliza” poziţia în negocierile cu UE.

În calitatea sa de ministru de interne, May a cerut insistent, anterior, ca Marea Britanie să părăsească Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În cazul în care va deveni prim-ministru ea a spus că va renunţa însă la acestă politică deoarce nu există o majoritate în parlament care să susţină această idee.

Theresa May s-a născut la 01 octombrie 1956, iar înaintea carierei sale parlamentare a mai lucrat la Banca Angliei. May care a dezvăluit în 2013 că ea are diabet de tip 1, a crescut in Oxfordshire, este singurul copil al unui vicar al Bisericii Angliei. Ea l-a întâlnit pe viitorul ei sot, Philip, la universitatea din Oxford, unde a studiat geografia. Cei doi s-au căsătorit în 1980 şi nu au copii.

Cine este Andrea Leadsom

Andrea Leadsom, actual ministru al energiei şi schimbărilor climatice în guvernul Cameron, a afirmat că a intrat în cursa pentru conducerea Partidului Conservator ”pentru că ea crede cu adevărat în oportunităţile create după referendum”. Leadsom a declarat că a fost “într-adevăr dezamăgită ” de decizia lui Boris Johnson de a nu candida la funcţia de premier.

“Nu este vorba doar despre a părăsi ceva, este vorba despre reangajarea faţă de restul lumii”, a mai adugat ea.

Spre deosebire de contracandidata sa, Leadsom doreşte să declanşeze Art.50 imediat după ce va deveni premier pentru a părăsirea cât mai repede a UE. De altfel ea a fost unul dintre liderii campanie Brexit. Minsitrul energiei este un susţinător al liberei ceirculaţii şi al negocierilor de liber schimb cu restul lumii, mai afirmă presa engleză.

Spre deosebire de May, ea a promis să garanteze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie, în prezent, dar a sugerat că vor exista noi condiţii pentru cei care vor ajunge în insulă după data de 23 iunie.

“Cu privire la libera circulaţie, trebuie să obţinem foarte repede controlul asupra numărului de persoane care vin aici, indiferent dacă acest lucru înseamnă că trebuie să avem un aranjament de tranziţie de la referendum până la începerea efctivă a negocierilor cu UE. Dar este foarte clar că trebuie să acordăm prioritate contolului asupra migraţiei”, a precizat ministrul britanic.

În calitatea sa de ministru al energiei şi al schimbărilor climatice, ea a militat pentru fracturarea hidraulică.

Înainte de a intra în politică, Andrea Leadsom a lucrat 25 de ani ca bancher de investiţii şi a fondat o organizaţie de caritate pentru a promova “psihoterapia pentru sugari şi părinţi “, a cărei activitate este bazată pe credinţa sa că legăturile puternice între părinţi şi copii în primii ani de viaţă pot preveni un comportament anti-social şi pot pune astfel capăt “ciclului de mizerie din generaţie în generaţie”. Intrarea în politică a fost pentru Leadsom împlinirea unei ambiţii pe care o avea de la 13 ani.

Presa britanică comentează începuturile ei foarte modeste ”pentru un politician conservator” deoarece a fost crescută în Tring, Hertfordshire, de o mamă divorţată, într-o casă de mici dimensiuni şi cu o toaletă ”în curte”.

Andrea Leadsom este născută la 13 mai 1963, este căsătorită şi are doi copii.

sursa

Comments