La sase ani dupa ce Mexicul a fost zguduit de disparitia a 43 de studenti, resturile unuia din ei au...


Pe 26 septembrie 2014, trei studenti de la un colegiu rural pentru profesori din Mexic au fost ucisi in mijlocul strazii, iar alti 43 au fost dati disparuti, in urma unei ambuscade a politiei asupra a trei autocare care se indreptau spre un protest in capitala. Ramasitele unuia dintre studenti au fost gasite zilele trecute, aproape de locul rapirii. Libertatea a vorbit cu Felipe de la Cruz, unul dintre reprezentantii parintilor studentilor disparuti, pentru a afla ce inseamna pentru familii aceasta descoperire trista.


"Identificarea ramasitelor unei victime este primul semn de progres inregistrat in ultimii ani, intr-un caz care a traumatizat Mexicul si a devenit un simbol al coruptiei si al nedreptatii", noteaza The New York Times; In decembrie 2014, ramasitele unui alt student dintre cei disparuti au fost gasite; In 2015, administratia presedintelui de atunci, Enrique Pena Nieto, a concluzionat ca studentii au fost rapiti de politisti si predati unei grupari criminale. Membrii acesteia i-ar fi ucis, au ars cadavrele intr-o groapa de gunoi si au aruncat cenusa lor intr-un rau. Oficialii nu au prezentat si dovezi care sa sustina aceasta teorie; Noul presedinte mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, venit la conducerea tarii in 2018, a promis ca va intensifica ancheta in acest caz;41 de tineri sunt inca dati disparuti.

De-a lungul celor sase ani, rapirea studentilor a fost pusa pe seama unei complicitati dintre stat si gruparile criminale din Mexic, dar nimeni nu a fost inca condamnat, iar motivul acestei disparitii ramane un mister.


In acelasi timp, protestele organizate in urma evenimentelor din 2014 au adus lumina asupra unui fenomen extrem de prezent in Mexic: zeci de oameni dispar zilnic, iar unii dintre ei nu mai sunt gasiti niciodata.


Rudele celor disparuti se lupta de sase ani sa afle ce s-au intamplat cu cei 43 de tineri. FOTO: HEPTA

Avocatul familiilor studentilor disparuti a declarat la inceputul saptamanii ca informatiile care i-au condus pe anchetatori la locul unde au fost gasite ramasitele lui Christian Alfonso Rodriguez Telumbre, si unde se asteapta sa mai gaseasca si altele, au fost primite printr-un apel anonim, conform presei mexicane.


Tatal lui Christian Alfonso Rodri-guez Telumbre, Clemente Rodriguez, cu un afis cu chipul fiului sau. Foto: HEPTA

Protestele prin care oamenii au cerut elucidarea acestor disparitii au fost insotite de mesajul: "ii vrem inapoi vii!".


In prezent, la colegiul din Ayotzinapa, un oras din sudul tarii, aproape de locul disparitiei celor 43 de tineri, 480 de studenti se pregatesc sa devina profesori, povesteste, pentru Libertatea, Felipe de la Cruz, tatal unuia dintre studentii care au reusit sa scape din ambuscada din 2014. Recenta descoperire le ofera familiilor motive sa spere ca adevarul va iesi in cele din urma la iveala, spune acesta.


Felipe de la Cruz

Libertatea: In ce stadiu este investigatia? Ce inseamna descoperirea ramasitelor studentului Christian Alfonso Rodriguez Telumbre pentru acest caz?Felipe de la Cruz: Pentru noi este un avans semnificativ spre aflarea adevarului. Este un adevar dureros, dar in final, asta a fost exigenta noastra de-a lungul celor aproape sase ani: sa ne ofere adevarul. Acum, exista probe stiintifice care sa certifice ceea ce spun autoritatile.


- Ce diferente sunt in ceea ce priveste cursul investigatiei, de cand s-a schimbat conducerea statului si Andres Manuel Lopez Obrador este presedinte? - E o diferenta extraordinara in modul in care actioneaza noul presedinte, s-a investit in ancheta si vedem ca exista vointa pentru a descoperi ce s-a intamplat cu adevarat cu studentii.


- Ce le cer parintii studentilor disparuti autoritatilor?- Singurul lucru pe care il cerem este sa continue investigatiile cu rapiditate, pentru a afla adevarul cat mai curand si a primi raspunsurile pe care le asteptam.


- In acest moment, cine este arestat pentru disparitia celor 43 de studenti?- Pana acum sunt arestati: Angel Casarrubias, presupusul creier din spatele disparitiei tinerilor, care apartine grupului criminal Guerreros Unidos. S-a eliberat si un ordin de extradare pe numele Tomas Zeron De Lucio, (n.r. fostul director al Agentiei de Investigare a Crimei, care este acuzat de mai multe abuzuri in ancheta despre disparitia studentilor).


- Ce se intampla azi la Scoala din Ayotzinapa?- Scoala rurala din Ayotzinapa functioneaza normal, iar studentii sprijina si ei miscarea pentru aflarea adevarului in cazul celor 43 de disparuti.


Foto: Hepta


Comments