Legea speculei, pe masa Guvernului - Masurile luate in caz de razboi sau situatii de criza

Legea speculei, pe masa Guvernului - Masurile luate in caz de razboi sau situatii de criza

Legea speculei, pe masa Guvernului - Masurile luate in caz de razboi sau situatii de criza

Guvernul a analizat miercuri proiectul de ordonanta privind combaterea speculei, prin care statul va putea interveni in situatii exceptionale, cand sunt distorsiuni pe piata, pentru a limita cresteri de pret excesive.

Proiectul urmareste ca creeze statului un instrument pentru a interveni in situatii exceptionale cand piata nu functioneaza bine.

"Proiectul de ordonanta de urgenta privind combaterea speculei a fost discutat astazi (miercuri, n.r.) de Guvern in prima lectura, este un proiect initiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC, in colaborare cu Consiliul Concurentei si avem colaborarea specialistilor din Ministerul de Finante si Ministerul Agriculturii. Proiectul este in consultare publica, luni vom finaliza consultarea publica. Rog pe toti cei interesati sa trimita comentariile pana luni ca sa putem finaliza proiectul de act normativ care sa treaca prin circuitul de avizare", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu dupa sedinta de guvern de miercuri.

,,De implementarea acestui act normativ se vor ocupa Consiliul Concurentei, in ceea ce priveste relatiile intre agenti economici, deci intre companii, iar in ce priveste relatia intre companii si consumatori, deci clientii finali, implementarea o face Protectia Consumatorului - ANPC. Fiecare institutie, Consiliul si ANPC-ul, mergem pe regulile noastre de functionare. Pentru Consiliul Concurentei, asta inseamna cele din Legea 11, a concurentei neloiale, care e o lege cu proceduri mai rapide decat legea obisnuita pe care o folosim noi, legea concurentei, care stiti ca are investigatii care au o durata mare de timp. Deci de data asta, ce ne intereseaza intr-o situatie de criza, de specula, vrem reactii foarte rapide si atunci nu e un instrument bun legea concurentei, unde stiti ca dureaza undeva la doi ani o investigatie, ci avem nevoie de interventii mai rapide si atunci mergem pe legea concurentei neloiale. Pentru aplicarea legii, guvernul va emite o hotarare de guvern, deci, de la caz la caz, cand este nevoie, va fi emisa o hotarare de guvern", a mai spus Chiritoiu.

"In astfel de situatii, pentru produsele care prezinta un risc de activitate speculativa vom putea interveni pentru a limita cresteri de preturi excesive sau a forta companiile sa reduca stocurile sau sa creasca comercializarea produselor. Fie sa produca mai mult fie sa reduca stocurile pe care le-au acumulat. De implementarea actului normativ se va ocupa Consiliul Concurentei in ceea ce priveste relatiile intre companii si ANPC in ceea ce priveste relatia intre companii si consumatori, clienti finali", a explicat Chiritoiu.

Amenzile prevazute in legea concurentei neloiale variaza intre 0,1 si 1% din cifra de afaceri.

"ANPC poate opri functionarea unei companii, noi Consiliul Concurentei putem obliga companiile sa isi reduca stocurile sau preturile. ANPC poate dispune si confiscari. Nu ne intereseaza sanctiuni atat de mari cat posibilitatea de a recupera pagubele si de a impune masuri companiilor care se preteaza la aceste actiuni speculative. Asta este o diferenta fata de Legea 21 a concurentei, unde amenzile ajung pana la 10% din cifra de afaceri. Acum vrem viteza, mergem pe Legea concurentei neloiale cu amenzile acestea mai scazute dar impactul mare vine din masurile adiacente complementare(...) Atunci cand cumperi o masca cu 1 leu si o vinzi cu 10 nu amenda de 1% o sa te sperie ci faptul ca putem sa iti interzicem activitatea, se poate confisca marfa, se pot confisca profiturile pe care le-ai facut din aceasta activitate ilicita. Masurile adiacente sunt parghia mai importanta decat cuantumul amenzii", a subliniat sursa citata.

O decizie pe noul proiect de ordonanta poate veni in cateva saptamani, a mai anuntat Bogdan Chiritoiu. In aplicarea proiectului de ordonanta va colabora si ANAF pentru ca aceasta institutie are toate datele, bilanturile companiilor si ratele de profit.

Comments