"Legile Puterii"|Catalin Predoiu, anunt de ultim moment despre extradarea fugarilor romani. De ce nu sunt adusi in tara si cati sunt urmariti

"Legile Puterii"|Catalin Predoiu, anunt de

"Legile Puterii"|Catalin Predoiu, anunt de ultim moment despre extradarea fugarilor romani. De ce nu...

"Trebuie sa separam putin lucrurile. Lumea vede in ministerul Justitiei unul atotputernic.

In ceea ce priveste extradarile, ministerul Justitiei si-a facut intotdeauna datoria la virgula, indiferent cine a fost ministru. Niciun ministru nu si-a permis sa faca non-combat pe zona extradarii, toti au avut grija ca aceasta chestiune sa nu fie neglijata.

Aducerea in tara printr-o procedura de extradare depinde si de sistemele judiciare din tarile in care cei urmariti s-au refugiat.

Trebuie sa avem in vedere si procedurile din UE si din afara UE.

E o procedura care se desfasoara intre instante.

Ministerul Justitiei nu are niciun fel de contributie efectiva in derularea acestor proceduri. Se fac pe baza unor mandate europene de extradare si in functie de aplicarea legilor din cele doua tari.

Ministrii de Justitie nu discuta spete neaparat, discuta un fenomen.

Ce am observat este ca exista o lege in Italia, 241 din 2006, extrem de favorabila pentru cei condamnati.

"Rule of Law" (statul de drept) din UE isi propune sa ridice nivelul de exigenta, sa fie egalitate de drept intre cetateni in ceea ce priveste accesul la justitie si modul in care se aplica legea.

In unele tari, legislatia lor penala este mai favorabila. A noastra este mai severa decat a altor state.

Am facut demersuri sa am aceste discutii cu ministrul italian si le voi avea, asa cum dansii doresc sa aiba discutii cu noi despre MCV si combaterea coruptiei. Atitudinea este intotdeauna una colegiala, nimeni nu se supara cand celalalt pune intrebari, se discuta pana cand se ajunge la un numitor comun. Acest exercitiu se face si il voi face in continuare", a explicat Predoiu, la Realitatea Plus.

Ministrul Justitiei a subliniat ca au fost si sunt in continuare cazuri reusite de extradari

"Au fost atatea cazuri de extradari reusite. Publicul ia cunostinta doar de cazurile mai celebre.

Ministerul Justitiei face tot ce tine de el. Instantele romane, din cate stiu, fac tot ce tin de ele. Instantele italiene, austriece aplica legea.

Sunt peste 150 de cazuri de urmariti internationali. Procentul de recuperare este foarte mare, spre suta la suta. Cazurile publice creeaza poate o emotie gresita ca sunt scapati. Nu te mai poti ascunde in lume in ziua de azi!

Din ce stiu, ca proceduri, in anul urmator sunt momente procesuale importante", a mai adaugat Predoiu.

Comments