Lista cu toate restrictiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De maine, iesirea din localitate se...


De luni, Romania adopta un nou set de masuri de relaxare a restrictiilor impuse din cauza epidemiei COVID-19. Acestea au fost decise de Consiliul National pentru Situatii de Urgenta si au fost adoptate prin Hotarare de Guvern.



Romania se afla, incepand cu 1 iunie 2020, la jumatatea perioadei starii de alerta, instituite in tara noastra incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul pandemiei de COVID-19. Odata cu trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta, presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, au declarat, in mai multe randuri, ca masurile de relaxare vor fi aplicate gradual, din doua in doua saptamani, in functie de evolutia epidemiologica.In perioada 15 mai-30 mai 2020, autoritatile au facut mai multe anunturi si declaratii cu privire la masurile aplicate odata cu "valul al doilea de relaxare", incepand cu 1 iunie. Cel mai adesea, au fost aduse in discutie deschiderea teraselor si posibilitatea desfasurarii spectacolelor in aer liber.La 28 mai, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a adoptat Hotararea nr. 26 prin care se prevad masurile de relaxare aplicabile incepand cu data de 1 iunie. In aceeasi zi, Guvernul a aprobat modificarea Anexei 3 a Hotararii de Guvern nr. 394/2020 privind starea de alerta (prin Hotararea nr. 434 din 28 mai 2020), pentru a permite, incepand cu 1 iunie, relaxarea in mai multe domenii de activitate, conform masurilor adoptate prin Hotararea CNSU.Astfel, printre masurile de relaxare prevazute de Hotararea nr. 26 si aplicabile incepand cu 1 iunie se numara: desfasurarea competitiilor sportive in aer liber, fara spectatori; desfasurarea spectacolelor si concertelor in aer liber; ridicarea restrictiilor privind circulatia persoanelor in afara localitatii; reluarea transportului feroviar si rutier international; deschiderea teraselor in aer liber; permiterea accesului pe plaja, cu respectarea masurilor de protectie sanitara etc.In privinta restrictiilor, raman inchise mall-urile, scolile, gradinitele, spatiile de joaca. In continuare, zborurile din anumite tari UE si non-UE catre Romania si invers raman suspendate. Jocurile de noroc, activitatile de fitness, activitatile in piscine, activitatile de tratament balnear raman in continuare interzise. Obligativitatea purtarii mastilor de protectie in spatii inchise ramane, de asemenea, in vigoare.


Masuri de relaxare incepand cu 1 iunie

In Hotararea nr. 26 a CNSU se arata ca noile masuri de relaxare se iau pe fondul unei evolutii epidemiologice favorabile, respectiv a inregistrarii unui numar relativ constant de cazuri noi, dar si in contextul necesitatii de creare a conditiilor socio-ecnomice pentru relansarea graduala a economiei nationale.Astfel, potrivit Hotararii de Guvern nr. 434 din 28 mai 2020 pentru modificarea si completarea Anexei nr. 3 la HG 394/2020 privind declararea starii de alerta, incepand cu data de 1 iunie, se permit:


organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in aer liber, fara spectatori, cu respectarea masurilor de protectie sanitara. organizarea si desfasurarea in bazine acoperite sau aflate in aer liber, a activitatilor de pregatire fizica a sportivilor profesionisti si a competitiilor sportive, fara participarea spectatorilor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara. desfasurarea, de catre sportivii profesionisti, a activitatilor de pregatire fizica in spatii inchise, cu respectarea regulilor de distantare intre participanti. organizarea si desfasurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale in aer liber, precum si a festivalurilor publice si private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanta de minimum 2 metri, unul fata de celalalt, purtarea mastii de protectie si respectarea masurilor de protectie. prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite. accesul persoanelor pe plaje, doar cu asigurarea obligatorie de sezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distante de minimum 2 m intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
Regelemntari privind transportul feroviar si rutier international
reluarea transportului feroviar international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania. reluarea transportului rutier internation al de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania.

Reluarea transportului feroviar international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania. Cu privire la circulatia persoanelor, se ridica restrictiile/interdictiile privind deplasarea persoanelor in afara localitatii/zonei metropolitane.


La 30 mai a fost publicat in Monitorul Oficial un Ordin comun emis de Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru aprobarea normei privind masurile specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 in activitatile de operare a plajelor turistice.


Incepand cu 1 iunie 2020 sunt permise activitatile de operare a plajelor turistice, iar ordinul emis este valabil exclusiv pe perioada starii de alerta.


<strong>In ceea ce priveste masurile specifice pentru protectia turistilor, acestea prevad respectarea unei distante de doi metri (stanga/dreapta, fata/spate) intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite si, totodata, pastrarea unei distante de doi metri atat intre turistii care nu fac parte din aceeasi familie, cat si de catre personalul angajat. </strong>


Accesul la plaja se va realiza prin puncte semnalizate si culoare unidirectionale, iar servirea clientilor se va face de catre personalul angajat al plajei concesionate, fara deplasarea clientilor in punctele de servire.


Masuri de restrictie care se mentin si dupa 1 iunie 2020

Celelalte masuri de restrictie, prevazute de HG 394/2020 si Legea 55/2020, care nu au facut obiectul relaxarii, se mentin si dupa data de 1 iunie 2020.


Astfel, se mentine obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).Se mentine masura carantinarii/izolarii la locatia declarata de persoana in cauza, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia, pentru toate persoanele care vin in Romania din strainatate. Mai multe categorii de persoane sunt exceptate de la carantinare/izolare: conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, membri ai Parlamentului European, parlamentari si personal apartinand sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, pilotii de aeronave si personalul navigant etc (art. 2 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).


Se mentine interdictia privind evenimentele private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 8 persoane si cu respectarea regulilor de distantare sociala (art. 6 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).


De asemenea, se mentine suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviatie spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Franta, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii si Turcia, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania (art. 37 din Legea nr. 55/2020 si art. 4, alin. 1 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).


Suspendarea activitatilor de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici (mall-uri) ramane o masura de restrictie si dupa 1 iunie (art. 7, alin. 1 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).


Se mentine obligatia institutiilor si a operatorilor economici de a asigura, la intrarea in sediu, in mod obligatoriu, a triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor. (art. 9, alin. 3 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).


<strong>Ramane suspendata activitatea operatorilor economici care desfasoara activitati in spatii inchise in urmatoarele domenii: jocuri de noroc, activitati de fitness, activitati in piscine, activitati de tratament balnear, locuri de joaca si sali de jocuri (art. 9, alin. 1 din Anexa 3, HG 394/2020). </strong>


Cu exceptia pregatirii pentru examenele elevilor din clasele terminale, ramane in vigoare si masura suspendarii temporare a cursurilor/activitatilor din unitatile de nivel anteprescolar si din toate unitatile si institutiile de invatamant pana la finalul anului scolar/universitar (art. 10, alin. 1 din Anexa 3, HG 394/2020).


Anterior, presedintele a anuntat principalele masuri de relaxare care vor intra in vigoare de luni, 1 iunie. Premierul Ludovic Orban a convocat apoi Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru a pune la punct aceste decizii.



Este permisa desfasurarea concertelor si spectacolelor in aer liber, insa nu cu mai mult de 500 de spectatori si cu o distantare de 3 metri intre participanti. De asemenea, spectatorii vor trebui sa poarte masti. &


In ceea ce priveste competitiile sportive, acestea se vor putea relua in aer liber, dar fara spectatori. Este valabil si pentru bazinele de inot, inchise sau descoperite, unde va fi permis accesul sportivilor pentru competitii si pregatire, desigur, cu respectarea unor norme de distantare.


Pregatirea sportivilor profesionionisti va fi permisa in spatii inchise, cu respectarea unei distantari de 7 metri.


Foto: Raed Krishan


Comments