LIVETEXT Razboi in Ucraina, ziua 94 | ,,Lupte de strada" in Severodonetk, ultimul oras sub control u...


Luptele continua in estul Ucrainei, unde situatia este ,,foarte dificila", potrivit presedintelui ucrainean, care promite ca zona va fi, insa, din nou ,,ucraineana". Armata rusa a inconjurat orasul Severodonetk, ultimul ramas sub controlul Kievului in regiunea Luhansk, in timp ce anunta ca detine complet controlul in orasul Liman, aflat in regiunea Donetk.


20:5128-05-2022

Regiunea Herson ar putea "adera" la Rusia anul viitor, spune un oficial local prorus


Un oficial prorus de rang inalt din regiunea ucraineana ocupata Herson a declarat sambata pentru Reuters ca luptele din apropiere ar putea afecta calendarul cererii oficiale de "aderare" la Rusia si ca o decizie in acest sens este probabila "spre anul viitor".


Kirill Stremousov, adjunctul sefului administratiei civil-militare din Herson, sustinuta de Rusia, a declarat, de asemenea, intr-o convorbire video, ca procesul ar putea implica un referendum, revenind asupra comentariilor anterioare potrivit carora nu ar fi necesar niciunul.


Intrebat despre calendarul de "aderare" la Rusia, el a raspuns: "Nu se va intampla pana in toamna. Pregatim un sistem administrativ, iar apoi, spre anul viitor, vom vedea care este situatia".


Stremousov a declarat presei ruse de stat, pe 11 mai, ca ora Hersonul, singura capitala regionala pe care trupele ruse au cucerit-o in mai mult de trei luni de lupte in Ucraina, ii va cere presedintelui Vladimir Putin sa o includa in Rusia pana la sfarsitul anului 2022. El a declarat la acea vreme: "Nu vor exista referendumuri".


20:3628-05-2022

Armata rusa face noi recrutari direct in pietele marilor orase, potrivit presei ucrainene


Rusia recruteaza luptatori pentru razboiul din Ucraina in pietele principale ale oraselor sale, relateaza portalul Nexta TV, care publica imagini suprinse in Sankt Petersburg.


Meanwhile in #Russia, the recruiting of new occupiers is already taking place in the main squares of the cities.The video shows St. Petersburg. pic.twitter.com/GTONS6zTjQ

-- NEXTA (@nexta_tv) May 28, 2022
20:3128-05-2022

Purtator de cuvant: Schisma Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost ceruta de credinciosi, inclusiv din Donbas


Aripa moscovita a Bisericii Ortodoxe Ucrainene - care tocmai si-a intrerupt legaturile cu Rusia - nu mai putea sa pastreze tacerea in fata sustinerii afisate de Patriarhului Kiril al Moscovei pentru invazia rusa, afrma sambata un purtator de cuvant al acestei ramuri, episcopul Clement, relateaza news.ro citand AFP.


Aripa moscovita a Bisericii a decis sa-si rupa definitiv toate legaturile cu Rusia, dupa secole de istorie comuna, din cauza unui dezacord profund cu patriarhul rus, din cauza razboiului declantat de Moscova in Ucraina.


"Condamnam si ne disociem de comentariile despre agresiunea rusa in Ucraina ale patriarhului Kiril", seful Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat episcopul Clement.


"Porunca <> nu poate avea alta intrepretare (...) si este greu sa intelegem justificarile sau tacerea patriarhului moscovit cu privire la tragedia actuala", a adaugat prelatul ucrainean.


Imediat dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, pe 24 februarie, Kiril a preluat argumentele lui Vladimir Putin pe cont propriu si a evocat o lupta impotriva "fortelor raului", care se opun "unitatii" istorice intre Rusia si Ucraina. Aceasta pozitie, pe care a reiterat-o in mai multe randuri, a provocat agitatie in randul credinciosilor ucraineni care, potrivit episcopului Clement, au fost motorul acestei schisme.


"De ani de zile suntem supusi unor presiuni ale statului" ucrainean in vederea unei despartiri de Patriarhia de la Moscova, insa "azi exista o nevoie in acest sens, o cerere in comunitatea Bisericii", a declarat acesta.


20:2328-05-2022

Aproape 3.500 de intreprinderi din Luhansk si-au intrerupt activitatea din cauza invaziei


Un numar de 3.408 de intreprinderi din regiunea Luhansk, inclusiv 479 de intreprinderi industriale, si-au suspendat activitatea din cauza invaziei ruse, a anuntat sambata Serhii Haidai, seful Administratiei militare a regiunii, pe contul sau de Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.


Haidai sustine ca inchiderea acestor intreprinderi a provocat pierderi de peste 3 miliarde de grivne.


"Cu toate acestea, statul face tot ce poate pentru a ajuta afacerile din regiunea Luhansk sa se redreseze. Zeci de companii au profitat de programul de relocare si si-au mutat deja capacitatile in alte regiuni. Acestea au salvat forta de munca si recruteaza mai multi oameni", a precizat Haidai.


20:1028-05-2022

Lituanienii au strans 4,4 milioane de euro pentru a cumpara drone Bayraktar pentru Ucraina


Sute de lituanieni s-au asociat pentru a cumpara drone militare avansate pentru Ucraina in razboiul sau impotriva Rusiei, in semn de solidaritate cu o tara aflata anterior sub dominatia Moscovei, relateaza Reuters.


Aproximativ 4,4 milioane de euro (4,1 milioane de dolari) au fost stranse in doar trei zile - din cele 5 milioane de euro necesare - in mare parte fiind donate sume mici, potrivit Laisves TV, postul de televiziune lituanian care a lansat campania.


,,Inainte de inceperea acestui razboi, niciunul dintre noi nu s-a gandit ca vom cumpara arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie sa facem ceva pentru ca lumea sa fie mai buna", a declarat Agne Belickaite, o femeie de 32 de ani, care a trimis o suta de euro imediat dupa ce a auzit de strangerea de fonduri.


,,Fac donatii pentru achizitia de arme pentru Ucraina de ceva vreme. Si o voi face pana la victorie", a adaugat ea, spunand ca a fost motivata in parte de temerile ca Rusia ar putea ataca si Lituania, dupa Ucraina.


Dronele Bayraktar TB2 s-a dovedit eficiente in ultimii ani impotriva fortelor rusesti si a aliatilor acestora, in conflictele din Siria si Libia. Achizitia este organizata de Ministerul Apararii din Lituania, care a declarat pentru Reuters ca intentioneaza sa semneze saptamana viitoare o scrisoare de intentie pentru a cumpara aparatele de zbor din Turcia.


Ucraina a cumparat deja peste 20 de drone inarmate Bayraktar TB2 de la compania turca Baykar in ultimii ani si a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Lotul respectiv a fost deja livrat la inceputul lunii martie.


19:5828-05-2022

Un colaborationist ucrainean, condamnat la 15 de ani de inchisoare


Un tribunal din Ucraina l-a condamnat pe un barbat la 15 ani de inchisoare pentru ca a ajutat trupele ruse in regiunea Donetk, informeaza BBC.


Barbatul in varsta de 40 de ani a fost gasit vinovat pentru ca le-a furnizat rusilor informatii despre locatia unor instalatii militare ucrainene din orasul Harkov, care au fost ulterior bombardate.


Acesta a fost retinut in orasul Ujhorod din vestul Ucrainei, situat in apropiere de granita cu Slovacia, unde procurorii au declarat ca s-a mutat pentru a desfasura alte activitati subversive.


19:3928-05-2022

Ombudsmanul ucrainean: Prizonierii de razboi eliberati spun ca au fost torturati de rusi


Ombudsmanul ucrainean pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, sustine ca militarii ucraineni recent eliberati dupa ce au fost luati prizonieri de trupele ruse spun ca au fost tinuti in subsoluri si anexe, iar apoi au fost transferati intr-un centru de detentie preventiva din Donetkul ocupat de Rusia, relateaza The Kyiv Independent.


"In timpul transferului, soldatii ucraineni au fost legati la ochi, purtand un sac pe cap, iar mainile le-au fost legate cu franghii. Au fost torturati, amenintati ca vor fi ucisi, batuti si umiliti in captivitate", a afirmat Denisova.


Potrivit acesteia, in timpul interogatoriilor, prizonierii de razboi ucraineni au fost pusi in genunchi, batuti peste degete si ranile deschise cu patul unor mitraliere, au fost sugrumati cu bandaje, iar rusii au folosit clesti.


,,In plus, acestia au fost torturati cu socuri electrice, batuti cu bastonul si loviti cu piciorul", a scris Denisova, intr-o postare pe Facebook.


"Soldatii ucraineni au raportat ca rusii le-au injectat droguri necunoscute cu litera <>, dupa care au lesinat si si-au pierdut memoria. Ocupantii i-au obligat pe soldatii ucraineni sa invete poezia <>, imnul Federatiei Ruse, istoria crearii stemei si a steagului Republicii Ruse, in caz contrar fiind torturati", a precizat aceasta.


"Femeile ucrainene prizoniere de razboi detinute in centrul de arest preventiv din Donetk au spus ca erau cel putin 17-20 dintre ele in celulele pentru 2-3 persoane. In loc de wc, era o galeata. Femeile au fost lipsite de produse de igiena si de posibilitatea de a se spala. Au fost supuse presiunii psihologice - barbati captivi ucraineni au fost batuti cu brutalitate in fata lor. Femeile captive au fost, de asemenea, fortate sa aiba relatii sexuale", a adaugat ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului.


19:3428-05-2022

Kuleba: Sanctiunile impotriva Rusiei nu au "nicio legatura" cu criza alimentara mondiala


Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat sambata ca sanctiunile occidentale impotriva Rusiei nu au "nicio legatura" cu lipsa de alimente la nivel mondial, relateaza Sky News.


"Sanctiunile impotriva Rusiei nu au nicio legatura cu criza alimentara mondiala in desfasurare", a scris seful diplomatiei ucrainene, intr-un mesaj publicat pe Twitter.


"Singurul motiv al penuriei, al cresterii preturilor si al amenintarii cu foametea este reprezentat de armata rusa care blocheaza fizic 22 de milioane de tone de exporturi de alimente ucrainene in porturile noastre maritime", a explicat Kuleba. "Cereti Moscovei sa puna capat blocadei", a punctat acesta.


Sanctions on Russia have no connection to the unfolding global food crisis. The sole reason for shortages, rising prices, and threat of hunger is the Russian military physically blocking 22 million tons of Ukrainian food exports in our seaports. Demand Moscow to end its blockade.

-- Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 28, 2022

Rusia si Ucraina sunt mari exportatori ai unora dintre cele mai importante alimente de baza din lume si, impreuna, sunt responsabile pentru 53% din comertul mondial cu ulei si seminte de floarea-soarelui si 27% din comertul cu grau, potrivit Conferintei ONU pentru comert si dezvoltare. In acest moment, Ucraina are in depozite cantitati mari de grau pe care, din cauza razboiului, nu le poate exporta.


Moscova si Kievul s-au acuzat reciproc cu privire la cine este responsabil pentru blocarea transporturilor navale, Rusia afirmand ca minele marine ucrainene au impiedicat trecerea in siguranta a navelor.


19:2528-05-2022

Premierul ucrainean: Vrem sa construim un stat nou


Prim-ministrul ucrainean Denis Smihal spune ca invazia rusa in tara sa a distrus peste 25.000 de kilometri de drumuri, cateva sute de poduri si 12 aeroporturi, scrie BBC.


Smihal a declarat, pentru BBC, ca peste 100 de institutii de invatamant, peste 500 de unitati medicale si 200 de fabrici sunt, de asemenea, distruse sau avariate.


"Aproximativ 35% din economie este nefunctionala in prezent", a spus el.


Peste 300.000 kilometri patrati de teren au fost minati sau contaminati cu bombe, a adaugati seful guvernului ucrainean.


Smihal a estimat ca 30 pana la 50% din PIB-ul tarii a fost pierdut. Deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari.


Potrivit diverselor estimari, daunele directe aduse infrastructurii si economiei sunt de aproximativ 600 de miliarde de dolari.


Smihal a spus ca guvernul a alocat peste 50 de miliarde de dolari pentru reconstructie imediata, acolo unde acest lucru a fost posibil. Urmatoarea etapa va fi refacerea infrastructurii majore, cum ar fi alimentarea cu energie si apa, si reconstructia podurilor si drumurilor, a spus el.


A treia etapa, a adaugat premierul ucrainean, va fi ,,marea reconstructie a tarii noastre". ,,Nu vrem doar sa refacem caramizile si betonul. Vrem sa construim un nou stat", a punctat Denis Smihal.


Premierul a spus ca acest lucru va necesita fonduri ucrainene, ajutor international si bani rusesti. ,,Suntem convinsi ca agresorul trebuie sa plateasca pentru distrugerea pe care a creat-o. Ar trebui sa fie clar, in detrimentul bunurilor rusesti inghetate - confiscate si transferate in Ucraina pentru restabilirea comuna a statului nostru", a mai afirmat acesta.


19:0728-05-2022

O nava a intrat in portul Mariupol, pentru prima data dupa ce orasul a fost cucerit de rusi


O nava a intrat sambata in portul ucrainean Mariupol, aceasta fiind prima oara cand un vas poate sa acosteze aici de cand rusii au reusit sa cucereasca intregul oras, relateaza presa rusa de stat, potrivit BBC.


Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a afirmat ca acest transport echivaleaza cu un jaf comis de Rusia


,,Jafurile in teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei continua. Dupa furtului de cereale ucrainene, ocupantii au recurs la exportul de produse metalice din Mariupol", a scris Denisova pe Telegram.


Dupa aproape trei luni de asalt neincetat, Mariupolul a cazut in mana fortelor ruse luna aceasta.


18:3228-05-2022

Patriarhia Rusa neaga faptul ca Biserica Ortodoxa Ucraineana a devenit independenta


Mitropolitul Hilarion, seful departamentului de relatii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat sambata ca unitatea dintre biserica sa si ramura sa ucraineana, cunoscuta oficial sub numele de Biserica Ortodoxa Ucraineana, este "pastrata" si va continua sa se consolideze, informeaza The Kyiv Independent, care preia Ukrainska Pravda.


?Russian Orthodox Church denies claims that its Ukrainian branch became independent. Metropolitan Hilarion said on May 28 that unity between his church and its Ukrainian branch, officially known as the Ukrainian Orthodox Church, is "preserved" and will continue to strengthen.

-- The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 28, 2022

Vineri, 27 mai, Biserica Ortodoxa Ucraineana si-a anuntat "independenta deplina" fata de Biserica Ortodoxa Rusa. Cu toate acestea, unii analisti s-au aratat sceptici, considerand ca este doar o stratagema pentru a-i linisti pe critici, deoarece ramura ucraineana a ramas efectiv parte a bisericii ruse si nu si-a declarat "autocefalia" - termenul ortodox pentru o independenta reala.


De asemenea, Biserica Ortodoxa Ucraineana a transmis ca "condamna razboiul" si ca "nu este de acord cu pozitia Patriarhului Kirill al Moscovei cu privire la razboiul din Ucraina".


18:2028-05-2022

Un civil ucis si 6 raniti, in urma bombardamentului asupra unui cartier rezidential din Mikolaiv


Trupele ruse au bombardat sambata mai multe cartiere rezidentiale din orasul Mikolaiv, ucigand un civil, a anuntat administratia de stat a regiunii Mikolaiv pe Facebook, potrivit Ukrainska Pravda.


Potrivit primelor informatii, cel putin doua rachete au explodat in curtile dintre cladirile de apartamente. Mai multe cladiri au fost avariate in urma bombardamentelor.


O persoana a fost ucisa in locul in care a cazut una dintre rachete. Cel putin alti sase civili au fost raniti.



Anterior, Oleksandr Sienkevych, primarul orasului Mikolaiv, a anuntat ca fortele de ocupatie ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra zonelor rezidentiale ale orasului, in dimineata zilei de sambata.


18:1128-05-2022

Macron si Scholz i-au cerut lui Putin eliberarea prizonierilor de la Azovstal


Presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut sambata presedintelui rus Vladimir Putin sa-i elibereze pe luptatorii ucraineni care s-au baricadat in interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, care apoi s-au predat si au fost luati prizonieri de catre rusi, informeaza BBC.


"Presedintele Republicii (Emmanuel Macron, n.r.) si cancelarul german au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de aparatori ai Azovstalului care au fost luati prizonieri de razboi de catre fortele ruse", a anuntat presedintia franceza, dupa convorbirea telefonica de sambata dintre cei trei lideri.


17:5528-05-2022

Rusia ar putea organiza "procese-spectacol" pentru judecarea prizonierilor de razboi, spun analistii


Rusia va incerca sa justifice invazia din Ucraina prin organizarea unor procese-spectacol ("show trials" - precum cele organizate in perioada dictatorului Iosif Stalin) in cadrul carora sa fie judecati prizonierii ucraineni de razboi, se tem analistii de razboi, potrivit The Guardian.


In timp ce Moscova detine sute de prizonieri de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, reprezentantii sai din estul Ucrainei - separatistii prorusi - au lansat ideea de a organiza un "tribunal militar" inspirat de procesele Nuernberg, organizate la finalul celei de a doua conflagratii mondiale, care, potrivit observatorilor, ar reflecta un proces in masa menit sa justifice in fata lumii invazia Rusiei.


"Planuim sa organizam un tribunal international pe teritoriul republicii", a declarat Denis Pusilin, liderul unui teritoriu din regiunea Donetk controlat de Rusia. Un model ar putea fi procesul de la Harkov din 1943, a precizat Pusilin, cand armata sovietica a judecat, condamnat si executat prin spanzurare trei germani si un ucrainean. Un public-cheie a fost, la acel moment, presa mondiala. Fotografii ale spanzurarilor au aparut inclusiv in celebra revista Life.


Mai multe detalii: Kremlinul ar putea organiza ,,procese-spectacol" si un tribunal pe modelul Nuernberg, pentru judecarea prizonierilor de razboi


17:0328-05-2022

Macron si Scholz l-au indemnat pe Putin sa accepte incheierea unui armistitiu


Liderii Germaniei si Frantei au avut sambata o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, in care l-au presat pe presedintele rus sa accepte o incetare imediata a focului in Ucraina si sa-si retraga trupele din aceasta tara, au declarat mai multi oficiali germani, potrivit CNN.


Cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emmanuel Macron au discutat cu Putin timp de 80 de minute "la initiativa lor", potrivit biroului de presa al guvernului german.


"Cancelarul german si presedintele francez au cerut o incetare imediata a focului si o retragere a trupelor ruse. Ei au cerut presedintelui rus sa se angajeze in negocieri directe serioase cu presedintele ucrainean si sa gaseasca o solutie diplomatica la acest conflict", scrie in comunicatul de presa al guvernului german.


Context: Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri ca negocierile dintre Rusia si Ucraina au fost inghetate. De asemenea, el a acuzat Kievul ca face declaratii "contradictorii" pe care Moscova nu le intelege.


Cu o zi mai devreme, Peskov a declarat ca Moscova se asteapta ca Kievul sa accepte noul status quo si sa indeplineasca cerintele sale teritoriale, in urma unor remarci ale fostului secretar de stat american Henry Kissinger care pareau sa sugereze ca Ucraina trebuie sa accepte sa cedeze Rusiei Peninsula Crimeea si o mare parte din regiunea Donbas.


Intr-un interviu acordat saptamana trecuta agentiei Reuters, consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a exclus posibilitatea de a accepta un acord de incetare a focului cu Rusia si a declarat ca guvernul de la Kiev nu va accepta niciun acord cu Moscova care sa implice cedarea de teritorii.


16:4828-05-2022

Fostul presedinte ucrainean Petro Porosenko sustine ca a fost impiedicat sa iasa din tara


Fostul presedinte ucrainean Petro Porosenko - rival al actualului sef de stat Volodimir Zelenski - a anuntat sambata ca i s-a refuzat iesirea din tara pentru o deplasare in Lituania si a avertizat ca aceasta decizie risca sa rupa "armistitiul politic", in plina invazie rusa, relateaza AFP, preluata de Agerpres.


Porosenko, fost presedinte intre 2014 si 2019, conduce in prezent partidul Solidaritatea Europeana, a doua cea mai mare formatiune din parlament, facand parte din opozitie.


Conform serviciului sau de presa, fostului sef de stat "i-a fost refuzata iesirea din Ucraina" in conditiile in care trebuia sa ia parte la Adunarea parlamentara a NATO de la Vilnius si primise "toate permisiunile formale pentru a parasi tara", ca membru permanent al delegatiei ucrainene.


"Exista riscul ca prin aceasta decizie autoritatile sa fi rupt armistitiul politic stabilit in vreme de razboi cu fortele de opozitiei, ce reprezinta un pilon al unitatii nationale in fata agresiunii ruse", a adaugat serviciul de presa al fostului presedinte.


16:4628-05-2022

Putin avertizeaza Franta si Germania cu privire la inarmarea Ucrainei


Presedintele rus Vladimir Putin a discutat sambata dimineata cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu cancelarul german Olaf Scholz, scrie BBC.


Putin le-a spus celor doi lideri europeni ca furnizarea de arme Ucrainei este "periculoasa", avertizand "asupra riscurilor de destabilizare suplimentara a situatiei si de agravare a crizei umanitare", a precizat Kremlinul, intr-un comunicat de presa.


16:4128-05-2022

VIDEO Imagini dramatice cu fiul unei deputate britanice, dupa ce unitatea lui a fost prinsa intr-o ambuscada a rusilor


Fiul unei deputate britanice conservatoare a povestit cum a ajutat la salvarea unui coleg britanic luptator voluntar in Ucraina, in timp ce se afla sub tirul intens al armatei ruse, dupa ce a fost ranit de o mina de teren, relateaza The Guardian si Sky News.


Ben Grant a ajuns in Ucraina in martie, cand a declarat pentru The Guardian ca s-a oferit voluntar dupa ce a vazut imagini cu un bombardament rusesc asupra unei case in care se auzea un copil tipand. El a spus ca a plecat fara sa-i spuna mamei sale, deputata Helen Grant, ca se duce sa lupte in Ucraina.


O inregistrare video dramatica, publicata de The Daily Telegraph, il arata pe tanarul de 30 de ani, veteran in Afganistan si fost puscas marin regal, cum il taraste pe camaradul sau intr-un loc sigur, in timp ce mortierele si artileria rusesti trageau spre ei, in nordul Harkovului, la inceputul acestei luni.


#Ukraine: Foreign Volunteers (American, British, and possibly Canadian) targeted a Russian BTR-80 APC with a RGW-90 HH launcher, damaging it and causing ammo to cook off.Note that a Czech RPG-75M appears to fail to function correctly. pic.twitter.com/eVLEMdEIBx

-- ?? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) May 27, 2022

La un moment dat, se aude cum Ben Grant striga: "Trebuie sa ne miscam acum sau vom muri!".



https://www.youtube.com/watch?v=K9byKSfCk14

El a declarat pentru The Daily Telegraph: "Ceea ce a fost atat de infricosator a fost faptul ca am fost atat de limitat incercand sa car pe cineva, cand nu-mi puteam ridica arma, in timp ce erau elicoptere de atac deasupra capului si tancuri care trageau prin padure".


"A fost ireal - nu am mai trait asa ceva in viata mea", a marturisit Grant.


16:4028-05-2022

Putin le spune liderilor francezi si germani ca e dispus sa discute despre exporturile de cereale ale Ucrainei


Presedintele rus Vladimir Putin le-a spus liderilor Frantei si Germaniei, in cadrul unei convorbiri telefonice de sambata, ca Rusia este dispusa sa discute modalitati prin care sa faca posibila reluarea de catre Ucraina a transporturilor de cereale din porturile sale de la Marea Neagra, a anuntat Kremlinul, potrivit Reuters.


Rusia si Ucraina asigurau, impreuna, aproape o treime din aprovizionarea cu grau la nivel mondial, in timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de ingrasaminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb si ulei de floarea-soarelui.


"In ceea ce o priveste, Rusia este pregatita sa ajute la gasirea unor optiuni pentru exportul neingradit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagra", a anuntat Kremlinul, intr-un comunicat de presa.


Moscova a adaugat ca Putin a mai spus ca Rusia este dispusa sa reia negocierile de pace cu Ucraina.


"O atentie speciala a fost acordata statutului negocierilor care sunt inghetate din cauza Kievului. Presedintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea partii ruse pentru reluarea dialogului", a mai transmis Kremlinul.


Moscova a precizat ca Putin i-a informat, de asemenea, pe presedintele francez Emmanuel Macron si pe cancelarul german Olaf Scholz ca Rusia este pregatita sa isi mareasca exportul de ingrasaminte si produse agricole daca sanctiunile impotriva sa vor fi ridicate - o cerere pe care a ridicat-o in discutiile cu premierul italian Mario Draghi si cel austriac, Karl Nehammer, din ultimele zile.


Ucraina si tarile occidentale au acuzat Rusia ca a transformat in arma criza alimentara creata de invazia sa in Ucraina, care a dus la cresterea preturilor la cereale, uleiuri alimentare, combustibil si ingrasaminte. Rusia a pus situatia pe seama sanctiunilor occidentale impuse impotriva sa si a minarii porturilor ucrainene de catre trupele Kievului.


16:3928-05-2022

Orasul Mikolaiv, lovit de bombardamentele rusilor, potrivit unui oficial regional


Orasul Mikolaiv, din sud-vestul Ucrainei, a fost lovit sambata de bombardamentele rusesti, a declarat seful consiliului sau regional, intr-un comunicat de presa, informeaza CNN.


Mikolaiv se afla sub controlul guvernului ucrainean, dar nu este departe de linia de front a luptelor dintre fortele ucrainene si cele ruse. Se afla la aproximativ 60 de kilometri de Herson, care se afla sub control rusilor inca din primele zile ale invaziei.


"Orasul Mikolaiv a fost bombardat din nou in aceasta dimineata", scrie in comunicat. "Rusii au lovit curtea unei zone rezidentiale, la 20 de metri de o gradinita. Exista persoane ranite din cauza bombardamentelor", precizeaza comunicatul.


The results of today's missile attack on #Mykolaiv. pic.twitter.com/Te3sdBxG7O

-- NEXTA (@nexta_tv) May 28, 2022
15:5628-05-2022

Medvedev cere Kremlinului sa inaspreasca legislatia privind agentii straini


Fostul presedinte si premier rus Dmitri Medvedev a cerut Kremlinului sa inaspreasca legislatia privind agentii straini "care desfasoara activitati indreptate impotriva tarii noastre", relateaza Sky News.


Medvedev, care in prezent ocupa functia de sef-adjunct al Consiliului de Securitate al Federatiei Rusie, a afirmat ca aplicarea legislatiei privind agentii straini trebuie sa fie intensificata in aceasta "perioada dificila".


El a continuat spunand ca legislatia trebuie sa defineasca cu precizie "agentii straini" si sa impuna consecinte mai stricte pentru infractiunile comise de acestia.


"Daca ei (agentii straini) desfasoara activitati indreptate impotriva tarii noastre - mai ales in aceasta perioada dificila - si primesc bani pentru asta de la dusmanii nostri, raspunsul nostru trebuie sa fie rapid si dur", a scris Medvedev pe aplicatia de mesagerie Telegram.


Acesta a afirmat de asemenea ca sustine initiativele legislative pentru urmarirea penala a "persoanelor care lucreaza in interesul unui stat strain".


Rusia are o legislatie care eticheteaza grupurile si persoanele fizice drept agenti straini daca primesc finantare externa pentru a se angaja in ceea ce autoritatile de la Moscova considera a fi activitate politica.


Zeci de critici ai Kremlinului au fost inclusi pe lista agentilor straini, inclusiv jurnalisti si activisti pentru drepturile omului, iar multi dintre ei au fugit in strainatate.


15:5128-05-2022

Presa spiola: UE ar putea trimite o misiune navala pentru deblocarea exporturilor din porturile ucrainene


Uniunea Europeana ia in considerare trimiterea unei misiuni navale pentru a debloca exporturile agricole din porturile ucrainene, scrie cotidianul spaniol El Pais, potrivit The Kyiv Independent.


Ziarului spaniol relateaza ca liderii blocului comunitar vor discuta, in cadrul unui summit care va avea loc pe 30 mai, despre riscul tot mai mare de foamete in tarile dependente de exporturile agricole ale Ucrainei, blocate de marina rusa.


15:4528-05-2022

Un civil ucrainean, ucis in urma unui bombardament asupra localitatii Ciornobaiivka din Herson


O persoana a fost ucisa de o racheta ruseasca in localitatea Chornobaivka din regiunea Herson, informeaza The Kyiv Independent.


Victima este un barbat de 33 de ani, care si-a pierdut viata sub daramaturile casei parintesti.


Potrivit unui anunt al Procuraturii din regiunea Herson, publicat pe Facebook, alti sase civili au fost raniti in urma acestui atac, care a avut loc vineri, 27 mai.



15:2728-05-2022

Putin a promulgat legea care elimina limita superioara de varsta pentru inrolarea in armata rusa


Presedintele rus Vladimir Putin a semnat legea care elimina limita superioara de varsta pentru rusii si strainii care se pot inrola in armata, ca membri ai serviciului militar, prin contract, potrivit agentiei ruse de stiri TASS, scrie CNN.


Duma de Stat a Rusiei a adoptat miercuri proiectul de lege, dar era nevoie de semnatura lui Putin pentru ca acesta sa devina lege.


Anterior, doar cetatenii rusi cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani si strainii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani se puteau inrola in armata rusa.


Modificarile au fost redactate de seful Comitetului de Aparare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, si de prim-adjunctul sau, Andrei Krasov. Potrivit agentiei TASS, controlate de statul rus, acestia considera ca eliminarea limitei superioare de varsta va atrage specialisti in domenii precum asistenta medicala, ingineria si comunicatiile.


In nota explicativa a proiectului de lege se mai arata ca pentru utilizarea armelor de inalta precizie si a echipamentelor militare este nevoie de specialisti, iar acestia dobandesc experienta pana la varsta de 40-45 de ani.


Modificarile legislative au loc pe fondul unor pierderi grave de vieti omenesti ale Rusiei in Ucraina, unde Moscova desfasoara ceea ce numeste, in mod eufemistic, o "operatiune militara speciala".


Rusia are si un sistem de recrutare militara, pe langa cel care prevede posibilitatea angajarii prin contract. Kremlinul a anuntat initial, la inceptul razboiului, ca recrutii nu vor servi in Ucraina, dar ulterior a recunoscut ca acestia au ajuns sa lupte pe front.


15:1828-05-2022

Guvernator militar regional: Fortele ruse au bombardat un district din Harkov


Fortele ruse au bombardat in ultimele ore un cartier al orasului ucrainean Harkov, a anuntat guvernatorul militar regional, intr-un comunicat de presa, potrivit CNN.


Oleh Syniehubov, seful administratiei militare regionale din Harkov, a declarat ca districtul Kiev din orasul Harkov a fost supus bombardamentelor ruse in ultimele 24 de ore si ca mai multe obuze au lovit suburbia Mala Danylivka in cursul noptii - fara a face victime.


O femeie in varsta de 65 de ani a fost ucisa de tirul rusilor in satul Slatyne, a adaugat el.


In ultimele saptamani, trupele ucrainene au respins fortele ruse din jurul Harkovului, al doilea oras ca marime din Ucraina. Insa acesta a ramas in raza de actiune a artileriei si rachetelor fortelor ruse.


"Luptele continua in regiune", a declarat Siniehubov. "In directia Harkov, inamicul incearca sa isi mentina pozitiile si sa impiedice continuarea avansarii trupelor ucrainene", a precizat guvernatorul militar.


Syniehubov a mai anuntat ca trupele ucrainene au doborat un elicopter de lupta rusesc Ka-52 in regiunea Harkov, o afirmatie care nu a putut fi verificata imediat.


14:5828-05-2022

Guvernatorul din Luhansk anunta ca in Severodonetk au loc lupte de strada


Fortele ruse ,,au suferit pierderi semnificative si au fost fortate sa se retraga" in Severodonetk si in zonele din apropiere, potrivit guvernatorului din regiunea Luhansk, Serghei Haidai, citat de BBC.


Cu toate acestea, trupele Moscovei continua sa atace orasul din spate, precizeaza oficialul.


,,Inamicul a tras asupra Severodonetk de mai multe ori, de cel putin trei ori - foarte puternic, iar lupte de strada au izbucnit in unele locuri", transmite Haidai, adaugand ca 14 cladiri inalte au fost avariate.


De asemenea, a fost bombardat satul Sinetsky, aflat in apropiere.


BBC precizeaza ca nu a putut verifica informatiile in mod independent.


14:4928-05-2022

Victime civile in urma unor bombardamente la Mikolaiv, anunta autoritatile locale


Fortele ruse au bombardat sambata, 28 mai, cladiri rezidentiale in Mikolaiv, o capitala regionala din sudul Ucrainei, anunta primarului Oleksandr Senkevich, citat de Kyiv Independent.


"Inca o data, tinta ocupantilor rusi au fost cladirile rezidentiale. Avem informatii preliminare despre victime civile", anunta primarul pe Telegram, citand informatii ale Serviciului de Stat de Urgenta.


14:3928-05-2022

Convorbire telefonica intre Volodimir Zelenski si Boris Johnson


Cei doi lideri au vorbit despre intarirea sprijinului pentru apararea Ucrainei, intensificarea actiunilor privind garantiile de securitate si furnizarea de combustibil pentru tara afectata de razboi, a anuntat presedintele Zelenski printr-un mesaj pe Twitter.


,,Trebuie sa lucram impreuna pentru a preveni o criza alimentara si pentru a debloca porturile ucrainene", a adaugat liderul de la Kiev, referindu-se la blocarea porturilor de ucrainene de la Marea Neagra de catre Rusia, ceea ce impiedica exportul de cereale.


Discutia dintre presedintele Ucrainei si premierul Marii Britanii are loc in timp ce trupele Kievul se confrunta cu pierderi tot mai mari in est, in timp ce Rusia cauta sa obtina controlul asupra unor noi teritorii in regiunea Donbas.


As part of the regular dialogue, I had another phone conversation with @BorisJohnson. We talked about strengthening defense support for ??, intensifying work on security guarantees, supplying fuel to Ukraine. We must work together to prevent a food crisis and unblock ?? ports.

-- volodimir zelens-kij (@ZelenskyyUa) May 28, 2022
14:2528-05-2022

Ucraina a primit rachete Harpoon din Danemarca si obuziere din SUA


Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksiy Reznikov, anunta ca tara sa a inceput sa primeasca rachete antinava Harpoon din Danemarca si obuziere autopropulsate din Statele Unite, relateaza The Guardian.


,,Apararea de coasta a tarii noastre nu va fi intarita doar de rachetele Harpoon, ele vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate", a scris Reznikov pe Facebook.


Rachetele primite din Danemarca vor fi utilizate alaturi de cele ucrainene Neptun in apararea zonei de coasta a tarii, inclusiv a portului sudic Odesa, a mai precizat oficialul, adaugand ca livrarile de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperarii dintre mai multe tari, transportul din Danemarca avand loc ,,cu participarea prietenilor nostri britanici".


Totodata, Ucraina a primit o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate in SUA, care vor permite trupelor Kievului sa loveasca tinte de la distante mai lungi.


14:0528-05-2022

Ucraina acuza Rusia de jaf dupa ce o nava a intrat in portul Mariupol pentru a fi incarcata cu metal


O nava a intrat in portul ucrainean Mariupol pentru prima data de cand Rusia a preluat controlul asupra orasului. Ambarcatiunea va fi incarcata cu metal care va fi expediat spre est, catre Rusia, a anuntat sambata agentia de presa TASS, intr-o miscare pe care Kievul a condamnat-o ca fiind un jaf, relateaza Reuters.


Pe nava vor fi incarcate 2.700 de tone de metal, iar luni aceasta va porni catre orasul rusesc Rostov-pe-Don, aflat la o distanta de 160 de kilometri, a declarat un purtator de cuvant al portului pentru agentia rusa, fara sa precizeze unde a fost produs metalul.


Ombudsmanul ucrainean pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, spune ca transportul echivaleaza cu un jaf comis de Rusia.


,,Jafurile in teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei continua. In urma furtului de cereale ucrainene, ocupantii au recurs la exportul de produse metalice din Mariupol", a scris Denisova pe Telegram.


Repezentantii celui mai mare producator de otel din Ucraina, Metinvest, si-au exprimat ingrijorarile ca Rusia ar putea folosi mai multe nave blocate in Mariupol pentru a ,,fura si a face contrabanda cu produse metalurgice" apartinand grupului si au acuzat Rusia de piraterie.


Intrebat sambata daca metalul care urmeaza sa fie trimis in Rusia apartine Metinvest, un purtator de cuvant al companiei a raspuns: ,,Am spus ieri ca metalul nostru este in portul Mariupol, da".


13:4328-05-2022

O persoana a murit in urma unui atac asupra unui sat din regiunea Herson


Atacul cu rachete a vizat satul Cernobaevka din regiunea sudica Herson. O persoana a fost ucisa si sase au fost ranite, anunta Pachetul Regional, citat de Ukrainska Pravda.


"Pe 27 mai 2022, trupele de ocupatie ale Federatiei Ruse au tras din nou cu rachete asupra teritoriului comunitatii rurale Cernobaevka. Un obuz inamic a lovit o casa, iar un barbat de 33 de ani a murit sub daramaturile locuintei parintilor sai", anunta autortatile.


In prezent are loc o ancheta preliminara pentru incalcarea legilor razboiului si omor cu premeditare.


13:2528-05-2022

Rusia anunta ca detine controlul deplin in orasul Liman


Ministerul rus al Apararii anunta ca orasul Liman din regiunea Donetk se afla sub contolul total al fortelor Moscovei, relateaza BBC.


,,In urma actiunilor comune ale unitatilor militiei din Republica Populara Donetk si ale fortelor armate ruse, orasul Liman a fost complet eliberat de nationalistii ucraineni", scrie intr-un comunicat al Ministerului Apararii de la Moscova.


Precizarea vine la o zi dupa ce separatistii pro-rusi din autoproclamata Republica Populara Donetk au anuntat ca au capturat orasul, considerat un nod feroviar important din punct de vedere strategic, pentru ca ofera acces la poduri feroviare si rutiere importante peste raul Siversky Donet.


Autoritatile ucrainene au confirmat vineri ca mare parte din oras a cazut in mainile fortelor ruse, precizand insa ca trupele Kievului continuau sa blocheze inaintarea spre Sloviansk.


13:0928-05-2022

Guvernatorul din Luhansk spune ca trupele ruse nu au izolat orasul Severodonetk


Seful administratiei militare regionale Luhansk, Serghei Haidai, a declarat sambata, 28 mai, ca orasul cheie Severodonetk din estul Ucrainei ,,nu a fost izolat", in timp ce trupele ruse isi continua ofensiva in regiune, relateaza CNN.


Orasul, considerat ultimul bastion important al rezistentei ucrainene din Luhansk, este vizat de bombardamente intense, spune oficialul.


"Armata rusa distruge orasul, bombardeaza cu tot felul de arme. Trupele ruse au intrat la periferia orasului, hotelul Mir. Nu ii putem scoate inca din hotel, dar au multi morti. Baietii nostri ii retin", a scris Haidai pe Telegram.


Severodonetk "nu este blocat, dar, in general, camioanele nu vor trece pe acolo, doar masinile. Multe masini au fost impuscate pe ruta Lisichansk-Bakhmut. Este periculos sa treci pe acea ruta", adauga Haidai.


Fortele ucrainene lupta pentru a impiedica o incercare a fortelor ruse de a-i incercui pe aparatorii orasului.


12:2528-05-2022

Rusia anunta ca a testat cu succes o racheta hipersonica de croaziera Zircon


Ministerul rus al Apararii anunta testarea cu succes a rachetei hipersonice de croaziera Zircon, pe o distanta de 1.000 de kilometri, relateaza Reuters, potrivit The Guardian.


Racheta a fost lansata din Marea Barents si a lovit o tinta din Marea Alba.


Presedintele Vladimir Putin a descris rachetele Zircon ca parte a unei noi generatii de sisteme de arme de neegalat.


In ultimul an, Rusia a mai efectuat teste ale acestui tip de racheta folosind nave de razboi si submarine.


Luna trecuta, Moscova a lansat o noua racheta intercontinentala cu capacitate nucleara, Sarmat, capabila sa transporte 10 sau mai multe focoase.


11:4628-05-2022

Trupele ruse au bombardat 49 de asezari din Donetk si Luhansk, anunta autoritatile ucrainene


Cel putin patru oameni au murit si cel putin cinci au fost raniti in urma bombadamentelor care au avut loc vineri in regiunile estice Donetk si Luhansk, anunta Gruparea Fortelor Comune din Ucraina, relateaza Ukrainska Pravda.


,,In ultima zi, pe 27 mai, 49 de asezari din regiunile Donetk si Luhansk au fost bombardate de trupele ruse", anunta autoritatile.


Fortele ruse au distrus aproximativ 100 de obiective civile, printre care 81 de cladiri de locuit, o statie de pompieri, o uzina de constructii, o intreprindere agricola, o statie de service si un centrul de recreere.


Aceeasi sursa precizeaza ca unitatile Serviciului de Stat pentru Urgenta au lichidat cinci incendii in decurs de o zi, iar pirotehnistii au descoperit si neutralizat 40 de obiecte explozive.


De asemenea, in ultima zi, salvatorii au evacuat 1.367 de persoane din zonele de lupta.


11:1928-05-2022

Negociator ucrainean: Orice acord cu Rusia nu merita niciun un ban


Consilierul prezidential ucrainean si membru al echipei de negociere Mihailo Podoliak a declarat sambata, 28 mai, ca nu se poate avea incredere in orice fel de acord cu Rusia si ca invazia poate fi oprita doar prin forta, relateaza Reuters.


,,Orice acord cu Rusia nu merita niciun un ban. Este posibil sa negociezi cu o tara care minte mereu cinic si propagandistic?", a scris Podoliak pe Telegram.


,,Rusia a dovedit ca este o tara barbara care ameninta securitatea mondiala. Un barbar poate fi oprit doar cu forta", a mai afirmat consilierul presedintelui Ucrainei.


Rusia si Ucraina se invinuiesc reciproc pentru stagnarea negocierilor de pace. Ultimele discutii fata in fata cunoscute au avut loc pe 29 martie.


Kremlinul a precizat la inceputul acestei luni ca Ucraina nu arata vointa de a continua discutiile de pace, in timp ce oficialii de la Kiev au acuzat Rusia pentru ca nu sunt inregistrate progrese.


10:5328-05-2022

242 de copii au fost ucisi in razboiul din Ucraina, potrivit Procuraturii Generale de la Kiev


De la inceputul razboiului din Ucraina, 242 de copii au fost ucisi si 440 au fost raniti, conform celui mai ecent bilant anuntat sambata, 28 mai, de Procuratura Generala a tarii, relateaza Kyiv Independent.


Este de asteptat ca cifrele reale sa fie mai mari, pentru ca acest bilant nu include victimele din zonele in care ostilitatile continua si din cele ocupate.


In acelasi timp, autoritatile ucrainene precizeaza ca pana acum, 1.888 de institutii de invatamant au fost avariate din cauza bombardamentelor, iar 180 dintre ele au fost complet distruse.


10:4028-05-2022

Ucraina estimeaza ca Rusia a pierdut 30.000 de soldati in razboi


Fortele armate ale Ucrainei sustin ca au ucis aproximativ 30.000 de militari rusi de la inceputul razboiului, potrivit raportului publicat de Kiev in cea de-a 94-a zi a conflictului, relateaza The Guardian si Ukrainska Pravda.


Totodata, autoritatile ucrainene estimeaza ca pana acum Rusia a pierdut si:


207 avioane174 de elicoptere1.330 de tancuri3.258 de vehicule blindate de lupta203 sisteme de rachete MLRS93 de sisteme de aparare aeriana503 drone116 rachete de croaziera13 ambarcatiuni2.226 de echipamente auto si cisterne48 de echipamente speciale

Informatiile nu au putut fi verificate independent.


10:2928-05-2022

Presa de stat din Rusia: Hersonul ocupat a inchis granitele cu teritoriul controlat de Ucraina


Regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupata de Rusia, si-a inchis granitele cu zonele ucrainene din jur, noteaza agentia rusa Ria Novosti, citandu-l pe Kirill Stremousov, sef adjunct al administratiei instalate de Moscova in Herson, relateaza CNN.


,,Frontiera este acum inchisa din motive de securitate... nu recomandam deloc calatoria in Ucraina, indiferent de pretext", a spus Stremousov, adaugand ca sunt inchise punctele de trecere a granitei cu regiunile Mikolaiv si Dnipropetrovsk, in timp ce deplasarile din Herson catre Crimeea sau zonele controlate de rusi din Zaporojie sunt in continuare posibile.


Aproape intreg Hersonul a fost ocupat de Rusia la inceputul invaziei ruse, in luna februarie.


Punctele de iesire din Herson sunt blocate neoficial de mai multe saptamani, potrivit oficialilor ucraineni, care sustin ca oricine doreste sa paraseasca zona a fost trimis in Crimeea, noteaza CNN.


Totodata, administratia rusa instalata la Herson incearca sa amplaseze aici baze militare si sa promoveze un referendum pentru a face din regiune o ,,republica".


10:0428-05-2022

Ministerul britanic al Apararii: Cucerirea orasului Liman pregateste urmatoarea etapa a ofensivei Rusiei in Donbas


Pana la 27 mai, fortele ruse au capturat probabil cea mai mare parte a orasului Liman, in nordul regiunii Donetk, noteaza Ministerul britanic al Apararii in cel mai noi raport despre evolutia razboiului din Ucraina, citand date ale serviciilor de informatii, potrivit The Guardian.


Cucerirea orasului Liman este "probabil o operatiune preliminara pentru urmatoarea etapa a ofensivei Rusiei in Donbas", estimeaza specialistii de la Londra.


"Liman conteaza din punct de vedere strategic, pentru ca este locul unui nod feroviar important si ofera, de asemenea, acces la poduri feroviare si rutiere importante peste raul Siversky Donet", se mai mentioneaza in raport.


Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 28 May 2022 Find out more about the UK government's response: https://t.co/SNyBZINIl2?? #StandWithUkraine ?? pic.twitter.com/XzTbIJ8R1J

-- Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) May 28, 2022

Astfel, in urmatoarele zile, trupele ruse se vor axa pe traversarea raului, estimeaza sursa citata.


"Deocamdata, efortul principal al Rusiei ramane concentrat probabil la 40 km spre est, in jurul zonei Severodonetk, dar un cap de pod langa Liman ar oferi Rusiei un avantaj in potentiala urmatoarea faza a ofensivei din Donbas, cand va incerca probabil sa avanseze asupra oraselor-cheie controlate de Ucraina din regiunea Donetk - Sloviansk si Kramatorsk", mai precizeaza institutia britanica.


Amintind ca pe 26 mai, seful autoproclamatei Republici Populare Donetk, Denis Pusilin, a declarat pentru presa de la Moscova ca va avea loc un referendum daca Rusia va captura Donetk si Luhansk, ministerul britanic noteaza ca "daca Rusia ar reusi sa preia aceste zone, actiunea ar fi foarte probabil vazuta de Kremlin ca o realizare politica substantiala si ar fi prezentata poporului rus o justificare a invaziei".


Totusi, ,,Fortele Armate ucrainene continua sa conduca o aparare bine organizata a sectorului si continua produca un multe victime in randul trupelor Rusiei", mai scrie in raport.


09:4628-05-2022

Guvernator: Aproximativ 10.000 de soldati rusi sunt in regiunea Luhansk


Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, a precizat sambata, 28 mai, ca in regiunea din estul Ucrainei sunt aproximativ 10.000 de soldati rusi, relateaza Reuters.


,,Acestea sunt (unitatile) care se afla permanent in regiunea Luhansk, care incearca sa atace si sa obtina castiguri in orice directie pot", a declarat oficialul local la televiziunea ucraineana.Reuters precizeaza ca nu a putut verifica informatiile in mod independent.


09:1928-05-2022

Zelenski: Rusia a ocolit majoritatea sanctiunilor occidentale


Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune ca din cauza lipsei unei pozitii globale unite impotriva invaziei ruse din tara sa, Moscova a ocolit majoritatea sanctiunilor occidentale, relateaza Sky News.


Liderul de la Kiev afirma ca unele dintre tarile care au impus sanctiuni impotriva Rusiei au ajutat in acelasi timp Moscova sa evite multe dintre ele.


,,De aceea, din pacate, nu vedem ca sanctiunile au pus o presiune prea mare asupra Rusiei", a spus Zelenski intr-un mesaj video adresat studentilor de la Universitatea Stanford din California.


Presedintele ucrainean a facut astfel apel la liderii lumii sa impuna sanctiuni Moscovei, subliniind ca aceasta este ,,arma potrivita impotriva Rusiei".


09:0728-05-2022

Institutul pentru Studiul Razboiului: Este putin probabil ca rusii sa se poata deplasa rapid prin Severodonetk


Fortele ruse au inceput pe 27 mai atacurile directe asupra orasului Severodonetk, desi nu l-au incercuit complet, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Razboiului (ISW), un think thank american, citat de publicatia Ukrainska Pravda.


Specialistii din SUA estimeaza ca este putin probabil ca trupele ruse sa poata avansa rapid in Severodonetk, in conditiile in care pana acum au avut rezultate slabe in operatiunile din zonele urbane construite.


Militarii rusi "continua sa obtina castiguri constante si progresive in jurul orasului, dar inca nu i-au incercuit pe aparatorii ucraineni", mai precizeaza ISW, adaugand ca fortele Kievului "continua sa mentina apararea in estul Ucrainei si au incetinit majoritatea liniilor de avans ale Rusiei".


Trupele Moscovei "vor continua probabil sa faca progrese si ar putea reusi sa incercuiasca Severodonetk in zilele urmatoare, dar operatiunile rusesti in jurul Izium raman blocate si fortele ruse probabil nu vor putea creste ritmul avansurilor lor", se mai mentioneaza in raportul citat.


#Russian forces began direct assaults on built-up areas of #Severodonetsk without having fully encircled the city and will likely struggle to take ground in the city itself.Read the full report from @TheStudyofWar and @criticalthreats:https://t.co/WDRQxi65ff pic.twitter.com/aQoLdHZxjY

-- ISW (@TheStudyofWar) May 28, 2022
08:4228-05-2022

Noi imagini din satelit arata evolutia operatiunilor militare ale Rusiei din estul Ucrainei


Imaginile din satelit surprinse in ultimele zile si publicate de compania Maxar Technologies vineri, 27 mai, arata operatiunile militare rusesti in apropierea oraselor Liman si Popasna din estul Ucrainei, in timp ce fortele Moscovei castiga teren in regiunile Luhansk si Donetk, relateaza Sky News.


Rusia a anuntat ieri ca a castigat controlul asupra orasului Liman din Donetk, iar oficialii ucraineni au dat semne ca recunosc pierderea.


In imaginile Maxar se poate vedea desfasurarea artileriei ruse, precum si unitatile blindate care se deplaseaza spre Liman si consecintele bombardamentelor care au deteriorat zeci de case si cladiri.


Imagine din satelit publicata de Maxar Technologies care arata cladirile avariate din Liman, 25 mai 2022 | Foto: EPA

Baterii de artilerie rusa remorcate si baterii de artilerie autopropulsate desfasurate de-a lungul marginii unei paduri la nord de Liman, 26 mai 2022 | Foto: EPA

Obuziere rusesti in pozitii de tragere, fotografiate din satelit, la nord de Liman, Ucraina, 26 mai 2022 | Foto: EPA

La sud-est de oras, pagubele extinse sunt evidente in Popasna. Unitatile militare rusesti pot fi vazute dislocate in acest oras si in toata zona inconjuratoare.


Cladiri si case distruse in urma bombardamentelor, in Popasna, 25 mai 2022 | Foto: EPA

08:2228-05-2022

Zelenski: 22 de milioane de tone de cereale sunt tinute in silozuri din cauza blocadei impuse de Rusia in porturi


Aproape jumatate din oferta de export de cereale a Ucrainei este blocata in acest moment in depozite in conditiile in care Rusia continua sa mentina inchise porturile ucrainene de la Marea Neagra si Marea Azov, spune presedintele Volodimir Zelenski, care vorbeste despre o potentiala ,,catastrofa" pentru securitatea alimentara globala, relateaza CNN.


,,22 de milioane de tone de cereale sunt tinute in siloz astazi. Nu le putem furniza pe pietele internationale unde sunt necesare chiar in acest moment", a spus liderul ucrainean in cadrul unui forum online, adresandu-se membrilor unui think thank din Indonezia.


Zelenski mai sustine ca ONU a facut niste estimari ,,conservatoare" atunci cand a afirmat ca foametea ar putea afecta inca 50 de milioane de oameni in acest an.


,,Foametea nu vine singura, este intotdeauna insotita de haos politic care exacerbeaza situatia, ruineaza vietile oamenilor, creand conditii nesigure pentru oamenii obisnuiti. In iulie, cand multe tari isi vor epuiza stocul din recolta de anul trecut, va deveni evident ca o catastrofa se apropie cu adevarat", a mai spus Volodimir Zelenski.


Mai multe informatii: Zelenski: 22 de milioane de tone de cereale sunt tinute in silozuri pentru ca Rusia blocheaza porturile ucrainene


08:1028-05-2022

Armata ucraineana: Rusia continua sa antreneze rezervisti si sa scoata echipamentele invechite din depozite


Pe teritoriul regiunii Voronej din Federatia Rusa, rezervistii sunt instruiti, iar rusii continua sa scoata armele si echipamentele invechite din depozite din centre pentru asigurarea mobilizarii, relateaza Ukrainska Pravda, care citeaza un raport al Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei.


In directia Donetk, fortele ruse conduc o ofensiva activa, lanseaza lovituri cu rachete si intensifica operatiunile de aviatie tactica.


In zona Severodonetk, armata rusa "a condus un asalt in zonele asezarilor Severodonetk, Oskolonovka, Toskivka", insa, potrivit Kievului, trupele Moscovei nu au avut succes, au suferit pierderi si s-au retras in pozitiile ocupate anterior.


Totodata, au continuat loviturile asupra infrastructurii civile in zonele Avdiivka, Zaporojie si Harkov, anunta armata ucraineana.


Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei mai precizeaza ca in ultimele 24 de ore, au fost respinse opt atacuri inamice in directiile Donetk si Luhansk, au fost distruse cinci tancuri, zece unitati de vehicule blindate, o drona, un grup tactic si au fost doborat un elicopter de lupta Ka-52.


07:4528-05-2022

Zelenski promite ca Donbasul va fi din nou ucrainean


Presedintele Volodimir Zelenski a afirmat ca situatia din regiunea estica Donbas este ,,foarte dificila" insa a promis in discursul sau de vineri noapte ca zona va fi din nou ucraieana, relateaza CNN.


Fortele ruse continua sa progreseze in regiunea de sud-est a Ucrainei, unde trimit tot mai mult personal si echipamente militare.


"De aceea trebuie sa ne crestem apararea, sa ne crestem rezistenta, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar daca Rusia va aduce toata suferinta si ruina in Donbas, vom reconstrui fiecare oras, fiecare comunitate. Nu exista o alternativa reala", a declarat Zelenski.


Astfel, Ucraina continua sa faca apel la partenerii internationali sa ii furnizeze sisteme multiple de lansare de rachete pentru a contracara ofensiva rusa.


Desi a confirmat cererea Ucrainei, secretarul de presa al Pentagonului, John Kirby, a subliniat in timpul briefing-ului de vineri ca ,,deciziile nu au fost inca luate".


22:5827-05-2022

Procurorul CPI: Rusia ar trebui sa coopereze cu instanta in ancheta privind crimele de razboi


Rusia ar trebui sa coopereze in ancheta Curtii Penale Internationale (CPI) privind presupusele crime de razboi comise de cand Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri procurorul acestei instante pentru AFP, potrivit Euronews.


"Invitatia este acolo. Usa mea este deschisa si voi continua sa bat si la usa Federatiei Ruse", a spus Karim Khan, intr-un interviu acordat la tribunalul de la Haga.


"Daca exista acuzatii din partea Federatiei Ruse, daca exista informatii pe care le detin, daca isi desfasoara propriile investigatii sau urmariri penale sau daca au informatii relevante, sa ni le impartaseasca", a adaugat el.


Avocatul britanic a insistat, de asemenea, ca cei vinovati de crime de razboi ar putea fi adusi in fata justitiei, desi a refuzat sa spuna daca insusi presedintele rus Vladimir Putin ar putea fi vreodata suspectat.


Nici Rusia si nici Ucraina nu sunt tari membre ale CPI, dar Kievul a acceptat jurisdictia Curtii si colaboreaza cu procuratura pentru a investiga posibile crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise pe teritoriul sau.


Procurorul a anuntat o ancheta privind situatia din Ucraina la patru zile dupa inceputul invaziei ruse, ancheta care de atunci a primit de atunci unda verde de la zeci de state parti ale CPI.


Cu toate acestea, Rusia sustine ca acuzatiile de crime de razboi sunt false, iar Vladimir Putin a justificat invazia spunand ca Ucraina supraveghea un "genocid" care era comis in estul tarii impotriva cetatenilor vorbitori de limba rusa.


,,Daca cineva face aceste acuzatii, coopereaza, impartaseste informatiile", a mai afirmat Khan. ,,Daca vreo informatie este falsa, noi nu vom spune public", a adaugat procurorul.


22:4527-05-2022

Echipele de fotbal din Belarus si Ucraina nu se vor putea infrunta in competitiile UEFA


Comitetul Executiv al UEFA a decis, vineri, ca echipele de fotbal din Belarus si Ucraina nu se vor putea infrunta in competitiile desfasurate sub egida forului continental, scrie news.ro.


Astfel, echipele din cele doua tari nu vor fi trase la sorti unele impotriva celorlalte. Decizia este cu efect imediat, pana la noi ordine.


Pe 3 martie, Comitetul Executiv al forului fotbalistic a decis ca pe teritoriul Belarusului nu va avea loc niciun meci din competitiile UEFA si ca la partidele la care gazda este considerata Belarus nu vor putea asista spectatori. Belarusul este vizat de sanctiuni deoarece a facilitat ofensiva militara a Rusiei in Ucraina.


22:3827-05-2022

Biden: Putin incearca "sa elimine cultura si identitatea poporului ucrainean"


Presedintele american Joe Biden l-a acuzat vineri pe omologul sau rus, Vladimir Putin, ca incearca sa "stearga" cultura si identitatea ucraineana, relateaza The Washington Post.


In timpul discursului tinut in fata absolventilor Academiei Navale a SUA, Biden a declarat ca Putin "incearca sa elimine cultura si identitatea poporului ucrainean".


Liderul de la Casa Alba a mai criticat atacurile efectuate de rusi asupra spitalelor, scolilor si altor cladiri civile din Ucraina.


Biden a mai spus ca Vladimir Putin a "NATO-izat din greseala toata Europa", in contextul in care Suedia si Finlanda au cerut oficial sa devina membre ale aliantei militare in urma invaziei ruse din Ucraina.


22:2927-05-2022

Oficialii ucraineni dezmint ca trupele ruse ar fi inconjurat orasul Severodonetk


Oficialii ucraineni neaga faptul ca orasul Severodonetk din regiunea Luhansk a fost inconjurat, dar au recunoscut ca fortele ruse detin o parte a orasului, relateaza CNN.


"Orasul nu este izolat si nu este inconjurat. Luptele continua", a declarat Serhiy Haidai, seful administratiei militare a regiunii Luhansk, intr-un interviu la radio. Armata rusa "a intrat doar la periferia orasului", a afirmat el.


"Acesta este un razboi, un razboi impotriva unui inamic foarte puternic si, teoretic, orice este posibil", a declarat Haidai cand a fost intrebat despre posibilitatea ca trupele ruse sa castige mai mult teren in oras. "Comandamentul militar superior intelege aceasta situatie. Dar deocamdata nu pot spune ca intr-o zi, doua, trei vor prelua complet zona. Nu, cel mai probabil nu o vor face", a adaugat oficialul ucrainean.


"Avem suficiente forte", a continuat el, avertizand in acelasi timp ca: "Poate va exista o comanda chiar si de retragere pentru trupele noastre".


22:1227-05-2022

Biserica Ortodoxa Ucraineana isi declara "deplina independenta" fata de Patriarhia Rusa


Biserica Ortodoxa ucraineana, subordonata pana in prezent Patriarhiei Ruse, a anuntat vineri desprinderea de aceasta dupa ce Rusia a invadat Ucraina, declarandu-si "deplina independenta" de autoritatile spirituale ruse, relateaza AFP, preluata de Agerpres.


"Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, in ceea ce priveste razboiul in Ucraina", a explicat intr-un comunicat Biserica Ortodoxa ucraineana, in finalul conciliului consacrat "agresiunii" ruse impotriva Ucrainei, pronuntand "deplina independenta si autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene".


Ramura moscovita a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era pana in prezent subordonata patriarhului rus Kirill, care si-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva presedintelui Vladimir Putin in Ucraina.


"Conciliul condamna razboiul, care este o incalcare a poruncii Domnului <> si isi exprima condoleantele pentru toti cei care sufera din cauza razboiului", mai scrie in comunicat. Potrivit Bisericii Ucrainei, relatiile sale cu conducerea sa moscovita erau "complicate sau inexistente" de cand in Ucraina a fost declarata legea martiala.


Aceasta initiativa este a doua schisma ortodoxa in Ucraina in ultimii ani. O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova in 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin in aceasta tara. Invazia decisa de Vladimir Putin si sprijinul lui Kirill acordat razboiului a plasat Biserica ucraineana inca atasata Moscovei intr-o situatie din ce in ce mai dificil de sustinut.


Sute dintre preotii sai au semnat recent o scrisoare deschisa cerand judecarea lui Kirill de catre un tribunal religios din cauza pozitiilor adoptate de acesta fata de conflict. Ucraina este de importanta majora pentru Biserica Ortodoxa Rusa, intrucat unele dintre cele mai importante manastiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.


22:0627-05-2022

Armata ucraineana: Rusii repara caile ferate din nordul Ucrainei pentru a-si mentine rutele de aprovizionare


Armata ucraineana a anuntat ca rusii incearca sa repare liniile de cale ferata avariate din nordul Ucrainei pentru a-si mentine rutele de aprovizionare, informeaza CNN.


Intr-o actualizare a situatiei de pe front, publicata vineri, Statul Major General al Fortelor Armate ucrainene a afirmat ca "pentru a imbunatati logistica trupelor sale, inamicul incearca sa restabileasca calea ferata avariata".


"In special, in teritoriile ocupate temporar din regiunea Harkov, ocupantii combina unitati ale celor 29 de brigazi feroviare separate de la Smolensk cu utilaje si echipamente speciale pentru repararea infrastructurii feroviare", scrie in actualizarea publicata de Statul Major General al Ucrainei.


Calea ferata dinspre Rusia spre regiunea Harkov si spre sud, pana in orasul Izium, este o linie de aprovizionare critica pentru ofensiva rusa.


In ceea ce priveste alte zone de conflict, Statul Major General a raportat noi atacuri cu armament greu lansate de fortele ruse, in contextul in care acestea incearca sa dezvolte o ofensiva asupra Slovianskului, un oras din regiunea Donetk. De asemenea, operatiuni rusesti de asalt erau in curs de desfasurare in mai multe asezari din jurul orasului Severodonetk, unde apararea ucraineana a fost supusa unui bomb

Comments