Ludovic Orban anunta cand va fi numit noul Avocat al Poporului. Ce spune despre riscul ca USR-PLUS sa conditioneze votul

Ludovic Orban anunta cand va fi numit noul

Ludovic Orban anunta cand va fi numit noul Avocat al Poporului. Ce spune despre riscul ca USR-PLUS s...

"Am hotarat in cadrul coalitiei sa demaram procedura de numire a Avocatului Poporului. Maine, la ora 9,30, vom convoca Birourile permanente reunite. A fost depusa o singura candidatura si vom demara procedura. Procedura presupune audiere in Comisiile juridice reunite, urmate de plen. Maine vom convoca un plen. De asemenea, va fi necesar un vot pentru Consiliul National al Audiovizualului. CNA trebuie sa se intruneasca in plenul sau sa aleaga un presedinte care urmeaza sa fie validat. Cel mai probabil o sa avem plenul la care se va face votul si pe Avocatul Poporului si pe CNA luni", a spus Orban, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta coalitiei de guvernare.

Liderul PNL a adaugat ca votul pentru conducerile celor doua institutii nu va fi miercuri pentru ca Parlamentul trebuie sa lase timp pentru audierea in comisii a candidatului propus pentru Avocatul Poporului si pentru ca nu este sigur ca pana miercuri se da votul in plenul CNA. "De asemenea, trebuie sa facem o analiza cu situatia privitoare la TVR si Radioul national", a mai spus Orban.

"USR-PLUS nu a spus niciodata in coalitie ca nu va vota Avocatul Poporului. Si eu sunt la fel de preocupat de legea de desfiintare a SIIJ. Sesizarea catre Comisia de la Venetia a fost formulata de ministrul Justitiei.

Dupa ce vom avea punctul de vedere al Comisiei, vom discuta in coalitie. Fabian Gyula a fost singurul care si-a depus candidatura", a raspuns Orban marti seara, intrebat daca exista riscul ca USR-PLUS sa conditioneze votul de desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Reamintim ca, pe 16 iunie, Parlamentul a votat revocarea din functia de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Solicitarea a fost facuta de PNL, USR-PLUS si UDMR. In cerere, coalitia a aratat ca Weber a actionat cu depasirea competentelor legale, avand drept consecinta nerespectarea legii de organizare si functionare a institutiei si a Constitutiei. Detalii despre reprosurile coalitiei la adresa lui Weber sunt disponibile AICI.

Decizia a fost atacata la Curtea Constitutionala de PSD, care a reclamat o "executie".

Comments