Ludovic Orban, apel catre parlamentari: Fiti alaturi de Guvern in tot acest efort de convingere a ce...

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, miercuri, in sedinta comuna in care premierul Ludovic Orban va prezenta raportul privind masurile luate si preconizate de Guvern pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale si deschiderea scolilor.

Redam principalele declaratii ale premierului Ludovic Orban, sustinute in sedinta celor doua Camere ale parlamentului, care a inceput la ora 13.00:

,,Ma voi referi pentru inceput la masurile de combatere a raspandirii COVID-19

Ne-am confruntat cu o situatie extrem de dificila care o stie toata lumea pentru ca pentru o perioada de 3 saptamani autoritatile au fost lipsite de instrumentele legale pentru a lupta eficient. In legea 55 s-au introdus 2 articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, autoritatilor sanitare in lupta anti-coronavirus.

In legea 55, practic detasarile care au fost facute in stare de urgenta fara acordul institutiei sau angajatului, detasarile au devenit aproape imposibile.

A doua masura a fost cea a blocarii concursurilor. De la adoptarea legii 55 sunt blocate concursurile in ambulante, spitale, DSP, Politie, Jandarmerie, inspectiile de munca, ANSVSA si alte institutii

In perioada de dupa decizia CCR, noi am avut circa 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut impune nicio masura.

Mai mult, toti contactii au fost liberi. Nu s-a putut dispune carantinarea, izolarea. Acest lucru s-a suprapus si pe masurile de relaxare care au fost luate gradual. Aceasta suprapunere a dus la cresterea semnificativa a numarului de cazuri de la media de 500 cazuri pe zi la 1300.

Imediat ce Parlamentul a adoptat legea 136 (noua lege a carantinei-n.r) am dispus toate masurile de care aveam nevoie. Intr-o perioada atat de scurta de timp, am ajuns sa avem peste 10.000 de persoane tratate in spatii ale spitalelor, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de romani, s-a dispus izolarea la domiciliu, tratatarea la un domiciliu pentru aproape 15.000 de romani. Ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi adoptat legea? Nu puteam interveni.

In ceea ce priveste detasarile, s-au dispus peste 1500 de detasari. Peste 1100 sunt la DSP-uri care sunt suprasolicitate, care daca nu puteam beneficia de acesti angajati, suprasolicitarea ar fi dus la ineficienta in combaterea virusului. DSP-urile trebuie sa emita toate deciziile, sa supravegheze, impreuna cu ambulantele, recoltarea probelor pentru diagnosticare, sa asigure inspectia de sanatate, trebuie sa efectueze anchetele epidemiologice, iar viteza este vitala in multe cazuri.MS a si emis un ordin pentru proceduri clare .

Am avut nevoie de persoane detasate pentru ca a crescut numarul de pacienti tratati in sectiile de terapie intensiva. Problema sectiilor ATI este ca desi avem o capacitate mai mare, infectia nu e distribuita unitar la nivelul tarii. Sunt judete mai afectate. In mod constant am avut in vedere cresterea capacitatii la ATI si dupa adoptarea Legii 136 am luat masuri energice pentru cresterea numarul de paturi. dar fara detasarea medicilor, degeaba ai paturi, ventilatoare, daca nu ai personal.Am crescut numarul de paturi ATI cu aproape 130 de paturi si procesul continua. Mai avem la Brasov, la ,,Matei Bals" capacitate de a creste numarul de paturi. Si aici detasarea a fost solutia sa facem functionale foarte multe paturi care altfel nu ar fi putut fi operationalizate.

Am crescut constant capacitatea de testare - de la cca 500, la zile in care se fac 25.000 de teste. Intentia noastra este de a creste constant capacitate de testare RT-PCR, in spatii adecvate si cu personal profesionist. Cresteterea capacitatii de testare e esentiala pentru ca poti identifica mai repede o persoana bolnava si sa vezi care sunt zonele de risc.

A fost un lucru care nu ne-a facut placere sa apelam la el. Desi e perioada de vara am crescut controalele si la persoane juridice, si la persoane fizice. Au fost date foarte multe amenzi.Cand te expui riscului de infectare nu te expui doar pe tine, ci si persoanele apropiate. Cand dam sanctiuni, le dam strict cu obiectivul de a-i ajuta sa respecte regulile. Cu cat creste procentul romanilor care respecta regulile, care se protejeaza, cu atat riscul de raspandire a virusului scade

Virusul nu a disparut vara asa cum se estima, nici nu e vorba de valuri. Virusul este in comunitate si se raspandeste.

Cu cat interactiunile intre oameni cresc si riscul de infectare creste. Solutia e simpla si clara: respectarea regulilor.

Nu inteleg opozitia fata de masca. Masca e cel mai bun mijloc de a te proteja. E garantia ca nu te infectezi cand interactionezi cu alti oameni. Distanta, regulile ne permit sa ducem o viata normala.

Fac apel la dvs. in numele patriotismului si responsabilitatii pe care o aveti pentru romanii care v-au votat, fiti alaturi de noi in tot acest efort de convingere a celor care bagatelizeaza pandemia.

Coronavirusul ucide, provoaca moartea, nu doar pentru persoane cu boli, ci si pentru persoane sanatoase. Toate masurile pe care le luam au doar acest obiectiv: de a reduce numarul persoanelor infectate.

Inceperea anului scolar - 14 septembrie

Decizia noastra e ca pe 14 septembrie sa inceapa anul scolar. In conditii de siguranta sanitara, care sa tina cont de situatia epidemiologica. Din acest motiv, am luat decizia de a incepe scoala diferentiat.

Exista practic trei situatii - verde, galbena, rosie. E vorba de numarul de infectari in ultimele 14 zile. In functie de situatia epidemiologica din localitate, scoala se poate deschide normal, intre 1 si 3 se poate deschide cu prezenta alternativa, jumatate fizic, jumatate online, cu alternarea celor doua. S i unde e risc epidemiologic, scoala va incepe online. (...)

Pentru fiecare mod de incepere. trebuie luate masurile specifice. Unde incepe normal, e obligatoriu purtarul mastii. Unde e posibil sa se asigure separarea prin plafane de plexiglas e important ca acest lucru sa se realizeze. Toate solile trebuie pregatite cu dezinfectanti. Am alocat resurse importante pentru cresterea capacitatii de organizare a lectiilor. Situatia in momentul de fata am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% dintre scoli nu sunt conectate la internet. Vom gasi solutii.

Am constituit un Comitet interministerial care pregateste deschiderea anului scolar, coordonat de vicepremierul Raluca Turcan. Este clar ca pentru fiecare mod de incepere a anulu iscolar trebuie masuri specifice . Acolo unde incepe scoala , fizic, e necesara purtarea mastii pentru elevi, profesori, personal auxiliar.

Acolo unde va fi nevoie sa se monteze panouri de plexiglas, e important sa se realizeze pentru a reduce contactul fizic. Toate scolile trebuie pregatite cu substante dezinfectante, la dispozitia cadrelor didactice si elevilor.

Am alocat resurse improtante pentru lectiile online. Am analizat si evaluarea MEC arata ca 20% din scoli nu sunt conectate la itnernet. Si impreuna cu ANCOM, operatori ide telefonie mobila, autoritatile locale vom gasi solutii pentru conectarea la internet a tuturor scolilor - acesta este obicectivul.

Accesul la platforme online: Google si Microsoft au pus la dispozitiie solutii gratuite pentru fiecare scoala, pentru a permite derularea pe aceste platforma a cursurilor online.

A treia directie de actiune e asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare laptopuri. Am alocat din Fondul de rezerva suma cnecesara pentru achizitia a 250.000 de tablete, e in derulare licitatia, saptamana viitoare va fi stabilit castigatorul (...) Din 125 de milioane de euro, din fonduri europene, vom avea la dispozitie bani pentru alte cheltuieli - achizitionarea mijloacelor de protectie sanitara, a dezinfectantilor, decontarea autoritatilor locale cheltuieli pentru achizitionarea de laptopuri.

Masurile pentru organizarea alegerilor locale 2020

AEP, MS si MAI dezbat setul de reguli ce trebuie respectate pe parcursul campanieie electorale.

Regulile au ca obiectiv protejarea sanatatii. Cu siguranta va fi masura portului mastii pentru candidati in toate interactiunile cu alegatorii.

Vor exista reglementari pentru organizarea evenimentelor electorale - distanta fizica intre participanti, limitarea numarului de participanti, purtarea mastii.

Distributia materialelor: discutiile sunt ca activistii sa poarte manusi si sa aiba dezinfectanti.In ziua votului, toti reprezentantii din birourile sectiilor de votare vor avea la dispozitie 5 masti pe parcursul zilei.

Ne gandim reguli de distantare fizica daca sunt mai multi alegatori care stau la coada la sectiile de vot. Asteptarea sa fie in spatii marcate, in afara sectiilor.

Vom incerca sa utilizam obligatia de dezinfectare a mainii la intrare si la iesirea din sectia de vortare.

Cand vom avea proiectul cu regulile, il vom trimite catre toti liderii politici.

Cred ca putem organiza alegerile fara sa crestem riscul de transmitere a virusului. Regulile au ca obiectiv protejarea sanatatii. Cu siguranta va fi masura portului mastii pentru candidati in toate interactiunile cu alegatorii. Corectitudinea candidatilor in campanie si a sustinatorilor e foarte importanta si de ei depind modul de organizare si capacitatea de a nu creste infectarea.

Inchei cu un mesaj de unire a fortelor, pentru ca putem sa luptam eficient, dar este important ca oameni icare reprezinta modele, cu functi iublica, influencerii sa fie un exemplu de comportament, Nu trebuie ca tema coronavirusului sa reprezinte tema de campanie electorala.

De responsabilitatea fiecaruia dintre noi depinde in mare masura evolutia. Cu cat reducem raspandirea virusului, viata noastra trebuie sa fie cat mai normala", a declarat Ludovic Orban, de la tribuna Parlamentului.

***

Reamintim ca, in 27 iulie, presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care ii cereau sa prezinte un raport, care sa fie dezbatut cu prioritate, cu privire la masurile pe care urmeaza sa le intreprinda pentru limitarea raspandirii noului coronavirus si pentru organizarea, in bune conditii, a alegerilor pentru administratia publica locala, dar si pentru deschiderea noului an scolar."Presedintii celor doua Camere au transmis premierului o invitatie pentru a veni in fata Parlamentului si a arata masurile adoptate de Guvern in perioada pandemiei si cum a gestionat Guvernul aceasta perioada a pandemiei. Trebuie sa stie poporul roman daca Guvernul a luat masurile de care era nevoie sau nu a luat masurile de care era nevoie, de ce a intarziat anumite masuri, de ce se intampla in continuare achizitii netransparente, de ce nu au ajuns mastile la populatie inca. Sunt foarte multe intrebari pe care colegii nostri le vor adresa premierului si domnia sa va trebui sa raspunda in fata plenului reunit", a afirmat Cazanciuc.Premierul Ludovic Orban a precizat atunci ca este disponibil sa se prezinte cu toate datele in fata Parlamentului.

Comments