Ludovic Orban raspunde ONG-urilor: Guvernul nu urmareste blocarea majorarii pedepselor pentru agresorii sexuali de minori

Ludovic Orban raspunde ONG-urilor Guvernul

Ludovic Orban raspunde ONG-urilor: Guvernul nu urmareste blocarea majorarii pedepselor pentru agreso...


Premierul Ludovic Orban le-a raspuns asociatiilor care au criticat decizia Guvernului de a ataca la CCR legea care majoreaza pedepsele pentru violatori si pedofili. Ludovic Orban sustine ca sesizarea Guvernului urmareste eliminarea oricaror "vulnerabilitati" de ordin constitutional din prevederile actului normativ, informeaza Agerpres.


"Tezele transmise in spatiul public de anumiti politicieni si care v-au trezit ingrijorarea sunt in totalitate false. (...) Sesizarea transmisa de Guvernul Romaniei la Curtea Constitutionala nu urmareste blocarea majorarii pedepselor pentru agresorii sexuali de minori", a transmis Orban.


Potrivit acestuia, interventia Guvernului nu are in vedere blocarea promovarii actului normativ, ci eliminarea oricaror "vulnerabilitati" de ordin constitutional, "in scopul necompromiterii intregului demers legislativ", ca urmare a unor eventuale sesizari ulterioare ale Curtii Constitutionale prin intermediul exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate in fata instantelor judecatoresti.


Sesizarea nu vizeaza majorarea pedepselor propuse prin lege, ci se refera la o singura prevedere, care a fost introdusa in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei decizionale, sub forma de amendament, afectand coerenta institutiei prescriptiei raspunderii penale.

Ludovic Orban:

El a adaugat ca solutia legislativa privind imprescriptibilitatea raspunderii penale pentru infractiunile de viol si act sexual cu un minor vine "in distonanta" cu solutiile legislative existente in Codul penal in cazul celorlalte infractiuni din acelasi domeniu, avand acelasi obiect juridic, precum cele de trafic de persoane (art. 210 din Codul penal), trafic de minori (art. 211 din Codul penal), proxenetism (art. 213 din Codul penal), agresiune sexuala (art. 219 din Codul penal), pornografie infantila (art. 374 din Codul penal), care ar urma sa fie in continuare supuse prescriptiei raspunderii penale, "doar violul si actul sexual cu un minor fiind imprescriptibile, ceea ce ar crea si o discriminare privind victimele unor astfel de infractiuni".


"Guvernul a urmarit respectarea principiilor constitutionale"

Sunt constient ca traumele unui copil victima a unei agresiuni sexuale lasa urme pentru tot restul vietii si acest tip de infractiune trebuie (...) pedepsit cat se poate de aspru si cercetat si judecat in orice moment dupa producerea ei. Asta nu inseamna insa ca un copil victima a proxenetismului sau traficului de persoane este mai putin afectat si ca bestiile care comit aceste infractiuni nu trebuie sa suporte aceleasi masuri legale.

Ludovic Orban:

Ludovic Orban a completat: "Prin sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, Guvernul a urmarit respectarea principiilor constitutionale, avand in vedere ca o lege adoptata cu vulnerabilitati de ordin constitutional va genera dificultati ulterioare in aplicarea sa, spre exemplu, declararea ca neconstitutionala ulterior adoptarii sale, cu afectarea dosarelor in curs si va avea efectul opus celui scontat".


Potrivit prim-ministrului, sesizarea urmareste, "mai ales", eliminarea unei vulnerabilitati juridice prin adoptarea unui cadru legislativ "care ar fi discriminatoriu" pentru victimele unor infractiuni si care ar putea duce la compromiterea intregii legi, inclusiv la posibilitatea ca aceia care comit infractiuni sexuale si infractiuni sexuale impotriva minorilor sa scape de pedepse din acest motiv.


Comments