Macron si Scholz i-au cerut lui Putin eliberarea celor 2.500 de luptatori ucraineni de la Azovstal c...


Presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut sambata, 28 mai, presedintelui rus Vladimir Putin sa-i elibereze pe luptatorii ucraineni care s-au baricadat in interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, care s-au predat apoi si au fost luati prizonieri de catre rusi, informeaza BBC si CNN.


"Presedintele Republicii (Emmanuel Macron, n.r.) si cancelarul german au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de aparatori ai Azovstalului care au fost luati prizonieri de razboi de catre fortele ruse", a anuntat presedintia franceza, dupa convorbirea telefonica de sambata dintre cei trei lideri.


Liderul german si cel francez au avut sambata o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, in care l-au presat pe presedintele rus sa accepte o incetare imediata a focului in Ucraina si sa-si retraga trupele din aceasta tara, au declarat mai multi oficiali germani.


Olaf Scholz si Emmanuel Macron au discutat cu Putin timp de 80 de minute "la initiativa lor", potrivit biroului de presa al guvernului german.


"Cancelarul german si presedintele francez au cerut o incetare imediata a focului si o retragere a trupelor ruse. Ei au cerut presedintelui rus sa se angajeze in negocieri directe serioase cu presedintele ucrainean si sa gaseasca o solutie diplomatica la acest conflict", scrie in comunicatul de presa al guvernului german.


Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri ca negocierile dintre Rusia si Ucraina au fost inghetate. De asemenea, el a acuzat Kievul ca face declaratii "contradictorii" pe care Moscova nu le intelege.


Cu o zi mai devreme, Peskov a declarat ca Moscova se asteapta ca Kievul sa accepte noul status quo si sa indeplineasca cerintele sale teritoriale, in urma unor remarci ale fostului secretar de stat american Henry Kissinger care pareau sa sugereze ca Ucraina trebuie sa accepte sa cedeze Rusiei Peninsula Crimeea si o mare parte din regiunea Donbas.


Intr-un interviu acordat saptamana trecuta agentiei Reuters, consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a exclus posibilitatea de a accepta un acord de incetare a focului cu Rusia si a declarat ca guvernul de la Kiev nu va accepta niciun acord cu Moscova care sa implice cedarea de teritorii.


Ce le-a spus Putin despre livrarile de arme catre Ucraina si criza alimentara


Tot in cadrul convorbirii de sambata, Putin le-a spus celor doi lideri europeni ca furnizarea de arme Ucrainei este ,,periculoasa", avertizand ,,asupra riscurilor de destabilizare suplimentara a situatiei si de agravare a crizei umanitare", a precizat Kremlinul, intr-un comunicat de presa.


De asemenea, liderul rus le-a transmis celor doi ca Moscova este dispusa sa discute modalitati prin care sa faca posibila reluarea de catre Ucraina a transporturilor de cereale din porturile sale de la Marea Neagra, a mai anuntat Kremlinul, potrivit Reuters.


Rusia si Ucraina asigurau, impreuna, aproape o treime din aprovizionarea cu grau la nivel mondial, in timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de ingrasaminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb si ulei de floarea-soarelui.


,,In ceea ce o priveste, Rusia este pregatita sa ajute la gasirea unor optiuni pentru exportul neingradit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagra", a transmis Kremlinul.


Moscova a precizat ca Putin i-a informat, de asemenea, pe presedintele francez Emmanuel Macron si pe cancelarul german Olaf Scholz ca Rusia este pregatita sa isi mareasca exportul de ingrasaminte si produse agricole daca sanctiunile impotriva sa vor fi ridicate - o cerere pe care a ridicat-o in discutiile cu premierul italian Mario Draghi si cel austriac, Karl Nehammer, din ultimele zile.


Ucraina si tarile occidentale au acuzat Rusia ca a transformat in arma criza alimentara creata de invazia sa in Ucraina, care a dus la cresterea preturilor la cereale, uleiuri alimentare, combustibil si ingrasaminte. Rusia a pus situatia pe seama sanctiunilor occidentale impuse impotriva sa si a minarii porturilor ucrainene de catre trupele Kievului.


Totodata, Putin le-a mai transmis lui Macron si Scholz ca Rusia este dispusa sa reia negocierile de pace cu Ucraina.


,,O atentie speciala a fost acordata statutului negocierilor care sunt inghetate din cauza Kievului. Presedintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea partii ruse pentru reluarea dialogului", a adaugat Kremlinul.


Foto: EPA


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina, declansat de Rusia


Comments