MAE explica de ce se opune Romania reformei UE, prin schimbarea tratatelor europene anuntata de Ursu...

Romania, alaturi de alte 12 state membre UE au anuntat luni ca "nu exclud nicio optiune in acest stadiu" dar ca vor sa studieze mai intai propunerile de reforma prezentate liderilor UE dupa dialogul cetatenesc. Cele 13 tari care se opun au atras atentia asupra riscului unei "pierderi de energie" si estimeaza ca o revizuire a tratatelor "nu a fost niciodata un obiectiv" al Conferintei privind viitorul UE. Romania nu vrea schimbarea tratatelor europene, propusa de Ursula von der Leyen - De ce se opun 13 tari din UEMinisterul Afacerilor Externe (MAE) a explicat intr-un comunicat de presa pozitia Romaniei legat de reforma UE. Romania s-a asociat, alaturi de alte 12 state membre (Bulgaria, Croatia, Rep. Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia), unui demers scris - de tipul non paper, care prezinta elemente de pozitionare de principiu - privind rezultatele Conferintei privind Viitorul Europei (CoFE) si perspectivele de evolutie si actiune la nivelul UE in urma incheierii Conferintei, care a avut ca scop principal consultarea ampla a cetatenilor europeni privind asteptarile concrete ale acestora de la Uniunea Europeana, precizeaza MAE.

Documentul de pozitie exprima foarte clar angajamentul si disponibilitatea respectivelor state membre de a se angaja constructiv in procesele de reforma evidentiate ca necesare din studiul atent al propunerilor rezultate din dezbaterile CoFE, care reflecta in mod direct preocuparile si asteptarile imediate si concrete ale cetatenilor europeni.

Romania, alaturi de alte state membre, considera ca prioritatea, la acest moment, trebuie sa fie acordata aspectelor concrete care preocupa cetateanul european, asa cum au reiesit din dezbaterile CoFE, cu accent pe relansarea economica post-criza, crearea de locuri de munca, un proces echitabil de tranzitie climatica, sisteme performante de sanatate, actiunea energica a UE in vecinatate, mai ales in contextul evolutiilor actuale si impactului negativ generate de razboiul ilegal declansat de Rusia impotriva Ucrainei.

Progrese importante pot fi realizate si in cadrul actual al Tratatelor UE si, asa cum a reiesit din dezbaterile CoFE, cetatenii europeni sunt preocupati prioritar de aspectele concrete mentionate mai sus.

Documentul propune o abordare graduala, care prioritizeaza raspunsul ce poate fi dat de UE in viitorul apropiat necesitatilor presante ale cetatenilor europeni exprimate in cadrul Conferintei, plecand de la analizarea atenta a rezultatelor CoFE, in paralel cu analizarea tuturor optiunilor juridice care sa duca la o actiune mai eficienta la nivel european, ceea ce nu inlatura perspectiva unei modificari a Tratatelor UE. Astfel, documentul mentioneaza ca nu se exclude nicio optiune, pentru a veni in intampinarea ideilor si preocuparilor cetatenilor.

Modificarea Tratatelor UE este un exercitiu deosebit de complex, laborios si de lunga durata, care presupune un efort concentrat al institutiilor europene si al statelor membre, ceea ce ar putea afecta capacitatea UE de a da un raspuns rapid si eficient la preocuparile prioritare pentru cetatenii europeni anterior mentionate, transmise de acestia in cadrul CoFE. Pe cale de consecinta, Romania considera util un proces de reforma care sa dea prioritate preocuparilor si asteptarilor presante ale cetatenilor europeni, astfel cum au fost exprimate in cadrul Conferintei.

Propunerile care nu sunt analizate suficient, implica riscul de a abate energia si vointa politica de la identificarea unor solutii concrete pentru preocuparile la care cetatenii europeni asteapta raspunsuri imediate si de la provocarile geopolitice urgente cu care se confrunta Europa in prezent.

Prin urmare, nu este vorba de a exclude reforme de tip institutional, acolo unde este cazul, ci de a evita grabirea unor astfel de procese si declansarea acestora fara o analiza necesara si aprofundata.

In mod consecvent, pe intregul proces al Conferintei privind viitorul Europei, reprezentantii Romaniei s-au implicat activ in facilitarea organizarii de dezbateri cat mai ample pe temele prioritare ale Conferintei. De asemenea, in dezbaterile la nivel european, Romania a dat prioritate eficientizarii politicilor europene care ofera beneficii concrete pentru cetateni si care sa conduca la o Uniune mai eficienta, mai rezilienta, care sa raspunda provocarilor actuale si preocuparilor cetatenilor, se mai arata in comunicatul MAE legat de reforma UE.

Comments