MAI, proiect de lege cu SRI pentru combaterea raspandirii mesajelor care promoveaza terorismul

MAI, proiect de lege cu SRI pentru combaterea raspandirii mesajelor care promoveaza terorismul

MAI, proiect de lege cu SRI pentru combaterea raspandirii mesajelor care promoveaza terorismul

Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii, a elaborat proiectul legislativ pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene privind combaterea terorismului.

Proiectul, aflat în dezbatere publică, propune modificarea cadrului legal în materia prevenirii şi combaterii terorismului, inclusiv prin redefinirea şi actualizarea conceptului de terorism şi punerea acestuia în acord cu prevederile actului european, precum şi incriminarea în mod explicit a anumitor fapte, precizează marţi MAI într-un comunicat transmis AGERPRES.

O componentă importantă în ceea ce priveşte combaterea radicalizării teroriste este legată de contracararea mesajelor care instigă la săvârşirea sau glorificarea unor acte de terorism, în special în mediul online, arată MAI.

Astfel, proiectul de lege iniţiat de MAI transpune prevederi ale Directivei europene, potrivit cărora: "Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului prin orice mijloace, online sau offline, a unui mesaj, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile aflate în sfera fenomenului terorist, atunci când un astfel de comportament, în mod direct sau indirect, inclusiv prin glorificarea actelor de terorism, promovează săvârşirea de infracţiuni de terorism, generând astfel riscul ca una sau mai multe astfel de infracţiuni să fie săvârşite, este incriminată ca infracţiune atunci când este săvârşită cu intenţie".

Proiectul instituie proceduri transparente prin care se realizează întreruperea transmiterii, într-o reţea de comunicaţii electronice, ori stocarea conţinutului prin intermediul căruia se face apologia actelor de terorism, se îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau se promovează idei, concepţii sau doctrine, în scopul susţinerii cauzei şi activităţii entităţilor teroriste, prin eliminarea acestuia la sursă sau prin blocarea accesului la acesta, precizează comunicatul MAI.

Potrivit sursei citate, aplicarea măsurilor împotriva conţinutului online de instigare publică se va realiza numai pe baza deciziei motivate a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), emisă la solicitarea motivată a autorităţii naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, a unităţilor de parchet sau instanţelor competente, după caz.

Îndepărtarea acestor mesaje va fi făcută exclusiv în scopul prevenirii şi combaterii radicalizării prin apologia actelor de terorism, instigarea la comiterea unui act de terorism sau promovarea de idei, concepţii sau doctrine, în scopul susţinerii cauzei şi activităţii entităţilor teroriste. Proiectul de lege oferă garanţii corespunzătoare precum informarea imediată a utilizatorilor, posibilitatea contestării în contencios administrativ, de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim prin aceste măsuri, mai precizează MAI.

Aceste prevederi sunt general valabile la nivelul Uniunii Europene, statele membre fiind obligate să transpună Directiva în legislaţia naţională, conform comunicatului.

Persoanele fizice şi juridice interesate să transmită propuneri referitoare la acest act normativ o pot face timp de zece zile calendaristice. 

Comments