Mandatul de deputat al lui Florin Iordache a fost VACANTAT, dupa ce acesta a devenit presedintele Co...

Florin Iordache a trimis pe 16 noiembrie o notificare catre Biroul permanent al Camerei Deputatilor in care anunta ca pe 9 noiembrie a depus juramantul in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

Astfel, Camera Deputatilor a declarat vacantat, incepand cu ziua de 23 noiembrie, locul de deputat detinut de Florin Iordache, dupa demisia acestuia.

Numirea lui Iordache este definitiva dupa ce judecatorii de la Curtea Constitutionala au respins, in unanimitate, ca neintemeiate, sesizarile depuse de PNL si USR privind numirea lui Florin Iordache, fost ministru al Justitiei si autor al OUG 13, in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

In minuta deciziei, CCR a transmis ca nu are competenta de a verifica indeplinirea conditiei subiective referitoare la buna reputatie profesionala."Fata de criticile de neconstitutionalitate aduse Hotararii Parlamentului Romaniei 29/2020, Curtea, in conformitate cu jurisprudenta sa, constata ca nu are competenta de a verifica indeplinirea conditiei subiective referitoare la buna reputatie profesionala, aceasta competenta exclusiva si discretionara revenind autoritatii publice care detine competenta de numire in functie. Totodata, Curtea a retinut ca procedura de numire a presedintelui Consiliului Legislativ cunoaste doar doua etape: data adoptarii hotararii de numire si data depunerii juramantului in fata presedintilor celor doua Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite in functia mentionata trebuie sa inceteze la momentul depunerii juramantului, data care semnifica preluarea functiei si a atributiilor aferente acesteia", explica judecatorii constitutionali.

Iordache a informat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca, pe 9 noiembrie, a depus juramantul pentru functia de presedinte al Consiliului Legislativ. Social-democratul a precizat ca, in termen de 15 zile de la data notificarii, va opta pentru una din cele doua functii detinute: presedinte al Consiliului Legislativ sau deputat.

Florin Iordache, autorul OUG 13, a fost numit de Parlament in functia de presedinte al Consiliului Legislativ pe 20 octombrie, cu 185 de voturi. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a primit doar 41 de voturi, iar Duli Ionut Mazalu, secretarul general al Consiliului, a obtinut doua voturi.

In sesizarea depusa la CCR, semnata de liderul deputatilor PNL, Florin Roman, se arata ca hotararea Parlamentului incalca principiul legalitatii si conditia privind buna reputatie profesionala.

Liberalii au sustinut si ca, potrivit Legii 73/1993, presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. In cazul numirii lui Iordache, nu a fost intrunit numarul necesar de voturi prevazut de lege, respectiv 234, sustin liberalii, acesta primind 185 de voturi "pentru" si 43 "impotriva".

PNL a mai reclamat ca hotararea Parlamentului in acest caz este neconstitutionala pentru ca Iordache nu indeplineste conditia privind buna reputatie profesionala si morala prevazuta de Legea 73/1993. Cand era ministru al Justitiei, acesta a promovat celebra OUG 13/2017 si proiectul privind amnistia si gratierea.

"Conduita publica din anul 2017 a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala", se arata in sesizarea depusa la CCR.

Liberalii au invocat si incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie in raport cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Potrivit acestora, la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care sa ateste ca Florin Iordache a renuntat la calitatea de membru al PSD.

Sesizarile depuse la CCR au vizat si numirea lui George Edward Dirca in functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a Consiliului.Functia de presedinte al Consiliului Legislativ a ramas vacanta dupa demisia lui Serban Iliescu, iar cea de sef al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare, dupa demisia lui Gheorghe Popescu.

Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizeaza proiectele de acte normative in vederea sistematizarii, unificarii si coordonarii intregii legislatii. Consiliul tine evidenta oficiala a legislatiei tarii. Presedintii Consiliului Legislativ nu au o limita de mandat si nu exista nicio procedura prin care sa poata fi revocati.

Comments