MANIFESTARE - Ziua Drapelului National, marcata in Baia Mare

MANIFESTARE - Ziua Drapelului National, marcata in Baia Mare

Ziua Drapelului Național a fost astăzi, 26 iunie, sărbătorită și în Baia Mare. În Piața Tricolorului a fost înălțat pe catarg drapelul sub care mulți eroi ai neamului au luptat. La ceremonie au participat atât reprezentanții județului Maramureș, cât și cei ai Administrației Publice Locale dar și ai instituțiilor.

Manifestarea a început cu salutul Drapelului de luptă iar mai apoi subprefectul județului Maramureș, Alexandru Bondrea, primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob dar și secretarul județului Maramureș, Ioan Dragoș au rostit alocuțiunii despre importanța adevăratelor simboluri naționale.

ziua drapelului (1)

„Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Ea marchează data la care, în anul 1848, Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească a decretat Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Drapelul avea înscrisă deviza „Dreptate — Frăție”. De-a lungul istoriei, steagul românilor nu a suferit transformări majore, doar distribuția culorilor (în materie de proporție  și poziție) s-au schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat drapel național steagul standard cu trei culori. Unele documente atestă faptul că în anumite epoci istorice drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roșul în partea superioară, galbenul în mijloc și albastrul la bază. De asemenea, proporția culorilor nu a fost aceeași cu cea de acum. Cele trei culori pot fi regăsite  și pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul  și chiar a lui  Ștefan cel Mare”, a spus subprefectul Alexandru Bondre.

ziua drapelului (3)

„Sărbătorim azi Ziua Drapelului Național, iar prin această manifestare cinstim unul din însemnele statului nostru încărcat de profunde semnificații care definește România în fața întregii lumi. Trăim într-un oraș recunoscut pentru frumusețea și valorile sale. Sunt însă clipe în viață când fiecare dintre noi trebuie să ne întoarcem la rădăcini pentru a ne conserva tradițiile și obiceiurile. Sunt valori impuse de Drapelul  României care ne pretind o verticalitate și un spirit creator, iar noi suntem băimăreni și români și ne simțim mândri  de acest lucru!

A fi băimărean și totodată patriot nu înseamnă că este nevoie să faci fapte deosebite sau lucruri mărețe, dar poți face atât cât îți stă în putință gesturi simple și mici pentru oamenii care trăiesc în municipiul Baia Mare. Cred că putem să contribuim împreună, să ne gândim la semnificația drapelului și să colaborăm la proiecte comune pentru ca Baia Mare să devină capitală europeană a culturii 2021! Ne gândim acum și la băimărenii care în orice colț al lumii se află, rostesc dulcele grai românesc și pun sufletul și puterile lor în serviciul idealului național și se gândesc la locul de baștină, având ca însemn pentru identitate Drapelul de Stat”, a spus Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

La finalul manifestării, Drapelul Național al României a fost binecuvântat de preotul Cristian  Ștefan, iar mai apoi a fost arborat, în acordurile imnului național. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.

Simona Vasiac

Comments