MApN semnaleaza o dezinformare a Rusiei: zboruri de proba cu F-16 in directia Odesa – Insula Serpilo...


InfoRadar, platforma MApN privind combaterea dezinformarilor, semnaleaza o stire falsa aparuta pe un canal de Telegram pro-Kremlin precum ca, ,,de la baza aeriana Fetesti", s-au efectuat deja ,,mai multe zboruri de proba in directia regiunii Odesa - Insula Serpilor cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de tari din NATO", relateaza portalul DefenseRomania.


Acelasi canal pro-Kremlin sustine ,,oficial" ca infrastructura NATO va fi folosita de avioanele de lupta F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia, noteaza sursa citata.


Potrivit InfoRadar, asa-zisele ,,informatii oficiale" transmise pe canalul Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate de Olanda la Baza 86 Aeriana Borcea, de langa Fetesti, sunt folosite pentru pregatirea pilotilor la Centrul de Instruire F-16 inaugurat in luna noiembrie 2023, unde sunt instruiti in prezent piloti militari romani, nu ucraineni, precizeaza InfoRadar.


Dupa anexarea ilegala a Peninsulei Crimea de catre Rusia, incepand cu anul 2014, aeronavele Fortelor Aeriene Romane actioneaza in cadrul misiunilor de Politie Aeriana si a celor de Politie Aeriana intarita, alaturi de aeronave de lupta ale partenerilor, sub comanda NATO.


Aeronavele romanesti care participa la misiunile de Politie Aeriana intarita executa aceste misiuni exclusiv in spatiul aerian al Romaniei, in scopul intaririi capacitatii de reactie si descurajarii unor posibile actiuni ostile, noteaza DefenseRomania.


Chiar daca Centrul de Instruire F-16 functioneaza de mai bine de sapte luni, acolo sunt instruiti doar piloti romani. Ministerul Apararii Nationale a publicat abia luni, 10 iunie, proiectul de ordonanta de urgenta a guvernului privind finantarea de catre Romania a instruirii personalului ucrainean pe aeronave F-16 la baza aeriana de langa Fetesti, scrie Mediafax.


Romania a pus la la dispozitie infrastructura pentru instruirea unor piloti militari ucraineni, in timp ce Olanda a trimis avioanele, iar compania americana Lockheed Martin a adus instructorii si tehnicienii.


Comments