Marcel Bolos: ,,10.000 de mame primesc vouchere de 2.000 lei pentru produse de ingrijire"

Marcel Bolos: ,,10.000 de mame primesc vouchere de 2.000 lei pentru produse de ingrijire"

Marcel Bolos: ,,10.000 de mame primesc vouchere de 2.000 lei pentru produse de ingrijire"

Ajutorul este finantat prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate si are un buget total de 12 milioane euro.

Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos afirma ca, prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) au acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din Romania, fie sub forma de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educationale.

"Astazi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-nascuti, iar in cateva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru ca mamele au nevoie de sprijin emotional si fizic in primele luni de la nasterea copilului, care necesita multa atentie si grija, iar temerile de ordin financiar ar trebui sa fie ultima lor precopare. Sunt bani care asigura tinerelor mame produsele de baza pentru ingrijirea copiilor precum imbracaminte, produse de igiena si lapte praf, acestea pot fi achizitionate din unitatile partenere in program. Prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 - 2027, bugetul destinat masurilor dedicate mamelor si copiilor in situatii dificile este de 450 de milioane de euro si cuprinde, pe langa sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou nascutului, si alte tipuri de interventii precum cresterea oportunitatilor pe piata muncii pentru femei, finantarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrana, imbracaminte si incaltaminte pentru cei mici", a declarat ministrul Marcel Bolos.

In perioada 2024 - 2027, bugetul total destinat cuplurilor mama - nou nascut este de 120 milioane euro, mai precizeaza institutia.

Valoarea nominala a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-nascuti este de 2.000 de lei si se acorda mamelor care au nascut incepand cu anul 2022, dar nu mai tarziu de trei luni de la nasterea copilului, daca sunt se incadreaza in urmatoarele categorii: Mame care beneficiaza de venit minim garantat prin dispozitie scrisa a primarului; Mame care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei; Mame aflate in situatii de risc; Victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si altele asemenea si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate; Mame care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile; Mame minore. Potrivit Ministerului Investitiilor, lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este intocmita de serviciul public de asistenta sociala si trimise institutiei prefectului, care centralizeaza listele la nivelul fiecarui judet, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-nascuti se emit de catre unitatile autorizate de Ministerul Finantelor si pot fi utilizate numai pentru achizitionarea produselor de ingrijire pentru nou-nascuti, in reteaua unitatilor afiliate programului, in termen de sase luni de la data emiterii acestuia.

"Pot fi achizitionate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: imbracaminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igiena (sampon, sapun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comerciantii parteneri Edenred, compania care a castigat procedura de achizitie publica pentru furnizarea cardurilor pe care se incarca sprijinul. Conform listelor transmise de autoritatile locale, judetele cu cei mai multi beneficiari (cupluri mama - copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacau, Suceava si Iasi", se mentioneaza in comunicat.

In perioada 2024 - 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou nascuti vor fi finantate prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala, bugetul total dedicat acestei masuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi in continuare de 2000 de lei si se va acorda intr-o transa unica pentru fiecare nou-nascut, pe o perioada de 4 ani (2024-2027).

Alte forme de sprijin destinate mamelor si copiilor din medii defavorizate, in perioada 2021 - 2027 sunt: Servicii de consiliere si sprijin material adresat copiilor aflati in situatii de vulnerabilitate, cu o finantare totala de 160 milioane de euro incluzand aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrana pentru imbracaminte si incaltaminte, activitati educative, activitati de prevenire si combatere a comportamentelor negative; Masuri pentru sprijinirea ocuparii in randul mamelor, printre care amenajarea unor spatii destinate supravegherii si ingrijirii copiilor cu varsta prescolara sau pentru crearea de parteneriate cu entitati specializate care ofera servicii de ingrijire copii, precum si pentru utilizarea unor forme de munca noi sau flexibile, consiliere vocationala, acompaniere in vederea insertiei socio-profesionale - bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro; Masuri cu o alocare totala de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale; Sprijin pentru mamele din comunitatile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.

Comments