Marcel Bolos anunta renegocierea PNRR pentru Romania, in 2022 - Cu cat vor creste veniturile pentru...

,,Scopul delegatiei pe care o avem este de a clarifica aceste demersuri pe care in aceasta perioada le facem pentru ceea ce inseamna milestone-urile aferente trimestrului II 2022. Este un trimestru mai complicat din punct de vedere al acestor milestone-uri pe care le avem de indeplinit, intrucat din 69 de apeluri de proiecte cate avem la nivelul anului 2022, cu termen in trimestrul II sunt 58. Asta inseamna ca fiind milestone, Comisia Europeana il preia in verificare. Prin urmare, ghidurile solicitantului, potrivit PNRR-ului, trebuie sa treaca prin filtrul de verificare, filtrul de avizare al nostru si al Comisiei Europene. Ba mai mult, o parte din aceste apeluri de proiecte au nevoie si de schema de ajutor de stat si atunci in aceste conditii, pentru ca sa nu ne blocam in activitatea aceasta care priveste lansarea de apeluri de proiecte, preferam sa avem o discutie cu dumnealor, sa stie ca in urmatoarea perioada, probabil ca va fi in mai si iunie, vom trimite aceste ghiduri ale solicitantului la Comisia Europeana, ca va avea loc din partea dumnealor o avizare si cumva sa ne corelam, pentru ca este vorba despre 13,8 miliarde euro pe care noi ii lansam sub forma de apeluri de proiecte. Este cea mai mare, daca vreti, transa de apeluri de proiecte pe care am avut-o de 14 ani de cand gestionam fondurile europene", a explicat Marcel Bolos, dupa sedinta de Guvern.

Ministrul Proiectelor Europene a anuntat ca la aceasta vizita si discutii cu oficialii Comisiei Europene nu se va discuta renegocierea PNRR.

Intrebat despre unele modificari la PNRR pe care le-ar putea cere, Marcel Bolos nu a negat, si a amintit de pierderea celor doua miliarde de euro la granturi.

,,O prima realitate este ca granturile, ca urmare a cresterii PIB-ului Romaniei, chiar daca am vrut, daca nu am vrut, ca urmare a acestei cresteri, bugetul pe granturi se va diminua cu doua miliarde de euro. Pe de alta parte, avem o crestere fara precedent la preturile materialelor, care creste costul implementarii proiectelor si probabil cantitativ anumite milestone-uri, neputand fi realizate vor trebui renegociate. Deci sunt niste realitati de care Comisia Europeana nu prea are cum sa nu tina cont atat la nivelul mecanismului de redresare si rezilienta, cat si la nivelul politicii de coeziune", a spus ministrul Marcel Bolos.

O posibila renegociere a PNRR se va face in toamna acestui an, a mai anuntat ministrul Proiectelor Europene.

,,Probabil ca undeva din toamna se va pune problema acestei negocieri, pentru ca procesul este unul de durata. Dupa aceea, la aceasta renegociere nu se poate merge doar cu o masura, gen vreau ca in PNRR sa fie introduse, dau un exemplu, irigatiile pentru agricultura. Nu.

Va trebui sa avem acest pachet de masuri integrat, cu care se va merge la aceasta negociere si, mai mult, sa avem motivele pentru care noi solicitam renegocierea bine consolidate.

Astazi, daca este sa ne uitam la ceea ce se intampla in economie, discutam numai de aceste cresteri ale preturilor la materiale de constructii ne indreptateste sa cerem o revizuire a milestone-urilor pe care le avem pe proiectele de infrastructura de transport, spre exemplu.

Dar exemplele pot continua cu astfel de reprioritizari si regandiri de masuri.

Alt exemplu este cel privitor la pensionari, ca tot ca este un subiect intens discutat in spatiul public. Eu am prezentat Comisiei faptul ca, totusi, avem o rata a inflatiei care este pe un trend crescator si nu este vina Romaniei, pe de o parte. Si, pe de alta parte, avem un numar estimat de cetateni care se gasesc in risc de deprivare materiala, undeva in jur de 3,2 milioane locuitori. Deci, ritmicitatea cresterii veniturilor acestor beneficiari nu cred ca suntem in situatia in care sa putem asigura un ritm de crestere a veniturilor si sa ne incadram, in acelasi timp, si in cei 9,4% din PIB, pe care i-am prezentat in PNRR", a explicat Marcel Bolos.

Comments