Marcel Ciolacu: PSD si PNL vor stabili si aliante locale. Nicolae Ciuca: La nivelul filialelor, stra...

Cei doi copresedinti ai coalitiei de guvernare au fost intrebati, miercuri seara, la Parlament, de ce PSD si PNL au stabilit liste comune la alegerile europarlamentare, dar nu si la alegerile locale.

"Partidul Social Democrat, la fel ca si Partidul National Liberal, are mii de alesi locali. Ar fi fost o greseala din partea noastra si a conducerii partidelor ca noi, din birouri, sa hotaram ce e mai bine pentru fiecare comuna, oras, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului si avem doua partide democratice si eu sunt ferm convins ca in perioada urmatoare vom avea si aliante politice electorale locale, dar acest lucru trebuie sa-l faca colegii nostri din teritoriu, fiindca ei stiu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezinta sau pentru locul unde vor sa candideze. Cu alte cuvinte, vom pune prioritatile romanilor si localitatilor inainte de deciziile noastre din birouri, ceea ce ar fi fost o greseala imensa. In schimb, directia politica o va da lista comuna pentru europarlamentare. Stabilitatea Romaniei si perspectiva pentru anul 2025 o va da lista comuna de la europarlamentare si determinarea noastra de a duce lucrurile in directia corecta", a declarat Marcel Ciolacu.

La randul sau, presedintele PNL a punctat faptul ca alegerile locale au "o cu totul alta configuratie".

"Sunt abordari care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem sa vorbim despre alegerile locale, care au o cu totul alta configuratie, unde intr-adevar, acolo, la firul ierbii, exista mai multa efervescenta si campania se desfasoara altfel, pe cand la alegerile europarlamentare discutam de alegerea reprezentantilor Romaniei, care au menirea sa mearga la Bruxelles si sa lupte pentru interesele Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Ca atare, la nivelul fiecarui partid, la nivelul fiecarei filiale, vor exista strategiile specifice, pentru ca sunt diferente nu doar intre regiuni, sunt diferente intre judete, sunt diferente si, din pacate, disparitatile dintre rural si urban si, in felul acesta, fiecare dintre campanii se adapteaza la aceste elemente de specificitate, asa cum am reusit la nivelul coalitiei, unde nu de fiecare data am avut aceleasi opinii. Au fost elemente de divergenta pe o serie intreaga de decizii, dar ele au fost argumentate fie de o parte sau fie de cealalta. Am cautat sa venim cu ceea ce este menit sa indeplineasca obiectivele guvernamentale", a declarat Ciuca.

El a subliniat ca important este ca la nivel local sa se gaseasca o cale de competitie politica, fara a depasi acele linii rosii de respect reciproc.

"Imi doresc foarte mult ca alesii locali sa fie cei care genereaza aceasta competitie, o competitie in care sa le aratam oamenilor ca, desi avem viziuni diferite, desi ne propunem obiective diferite, maniera aceasta de argumentare si de dialog cu oamenii spre a intelege care sunt adevaratele ganduri, adevaratele obiective, adevarata dedicare pentru sacrificiu, asa cum zicea domnul prim-ministru, in slujba cetatenilor, sa avem o campanie cat se poate de normala", a mai afirmat Ciuca.

Comments