Martor-SURPRIZA in dosarul campaniei electorale din 2009 al Elenei Udrea. Audierile, AMANATE pana pe...

"Sper ca nu ca (vor mai exista astfel de amanari -n.r.) pentru ca si martorii au treaba lor, sunt ocupati, dar din motive de sanatate... Asta spun, sper sa fim toti sanatosi pana la termenul viitor. Termenele sunt scurte, la doua saptamani, deci nu intarziem foarte mult, nu sunt termene la o luna, asa cum se intampla de regula, asa ca n-o sa se intarzie foarte mult. Doamna presedinte, doamna judecator vedem ca are toata disponibilitatea sa fie respectate drepturile la aparare. In acelasi timp, are toata disponibilitatea si sa analizeze toate probele posibile, si cele propuse de noi, si cele propuse de acuzare. In timp util vor fi rezolvate toate situatiile care au aparut", a afirmat Udrea imediat dupa anuntul privind amanarea termenului de astazi, precizand ca mai are probe si martori de adus.

Politicianul a evitat sa comenteze informatiile privind posibila infectare cu coronavirus a avocatului Ioanei Basescu. Cert este ca atat acesta, cat si clienta sa au lipsit la termenul de astazi. Judecatorul de caz a constatat ca in lipsa inculpatei, dar si a avocatului acesteia nu pot fi audiati martorii prezenti la instanta pe motiv ca nu este asigurat dreptul fundamental al apararii.

Anterior declaratilor facute dupa amanarea termenului de astazi, Elena Udrea a facut cateva precizari referitor la termenul de astazi: "Este o declartie simpla care lamureste o acuzatie a procurorilor total nefoindata. In mod cert, declaratia martorului de aastazi e folositoare in proces. Mai am martori de adus, probe de adus, unele chiar spectaculoase", a afirmat fostul ministru, precizand ca si-ar dori sa se termine cat mai repede acest proces, motivand ca se afla "de 6 ani in situatia asta".

"Dar imi doresc sa administram toate probele pentru ca asa e in Romania: tu trebuie sa iti dovedesti nevinovatia, nu procurorii iti dovedesc nevinovatia. (...) Judecatorii nu au de unde sa stie cum se intampla o camapanie elctorala, cum se finanteaza, cum ajung membrii de partid sa lucreze intr-o campanie electorala si atunci este bine sa vina oameni si sa spuna cum se intampla. (...) Domul Visan (Gelu Visan -n.r.) a reusit sa explice cum se intamplau lucrurile si atunci si aastazi", a mai spus Elena Udrea, explicand ca astazi statul plateste de la guvern campania electorala, in timp ce in 2009 banii veneau de la privat.

"Nu stiu daca e mai bine sau mai rau (cum se intampla acum versus cum se intampla in 2009 legat de finantarea campaniilor electorale -n.r). (...) Nu pot face o estimare (legata de momentul in care se va solutiona procesul -n.r.), depinde ce se mai intampla. Sper ca vom reusi sa adminsitram toate probele si dupa aceea probabil ca nu va dura mult si vom avea si o noua solutie la fond", a declarat fostul ministru, reamintind publicului ca dosarul sau vizeaza plata panouri publicitare din campanie electorala pentru referendumul din 2009.

Legea 334/2006, care reglementeaza finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, face o distinctie intre subventia acordata de la bugetul de stat partidelor politice pentru campania electorala si subventia acordata anual. Astfel, partidelor le sunt decontate costurile cu campania electorala numai daca depasesc pragul de 3% la alegeri, scrie zf.ro.

,,Contributiile candidatilor pentru campania electorala proprie sau a formatiunii politice care i-a propus pot proveni numai din donatii primite de candidati de la persoane fizice, din venituri proprii ale acestora sau din imprumuturi contractate de acestia de la persoane fizice sau institutii de credit", se arata in actul normativ.

Potrivit sursei citate, exista si limite maxime pentru contributiile candidatilor pentru campania electorala: de exemplu, pentru un candidat la o primarie de comuna contributia maxima este de 5 salarii de baza brute minime pe tara pentru, iar pentru un candidat la primaria Bucurestiului limita maxima este de 200 de salarii minime brute.

Suplimentar fata de contributiile electorale prevazute, partidul politic sau alianta politica poate contribui la campania electorala proprie cu pana la 50 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare lista de candidati la consiliul judetean si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Contributiile candidatilor pentru campania electorala pot avea numai urmatoarele destinatii: productia si difuzarea de materiale electorale pe radio sau TV (maxim 40% din totalul cheltuielilor), cheltuieli de difuzare a materialelor electorale in mediul online (maxim 30%) din totalul cheltuielilor, cercetari sociologice (maxim 30% din totalul cheltuielilor cu campania), afise electorale, brosuri, pliante si alte materiale tiparite.

Comments