Masurile propuse de PSD pentru stoparea cresterii preturilor la energie si la gaze: Sa se aplice IMEDIAT, nu in aprilie cum vrea Popescu/PNL

Masurile propuse de PSD pentru stoparea

Masurile propuse de PSD pentru stoparea cresterii preturilor la energie si la gaze: Sa se aplice IME...

PSD a finalizat un pachet de masuri prin care propune doua lucruri esentiale pe termen scurt si mediu: 1. STOPAREA CRESTERII PRETURILOR LA ENERGIE SI GAZE;2. SCADEREA IMEDIATA A FACTURILOR atat pentru romani, cat si pentru economie. De cand introducem masurile: imediat, de la 1 februarie (ca sa se aplice la factura din ianuarie), nu in aprilie cum vrea Popescu/PNL. Cum facem asta?1. Pentru populatie - Plafonarea preturilor la energie si gaze la un nivel mult mai mic decat cel existent - cu pana la 46% ( aprox 42% la gaz si 45.05% la energie) (pana la 1 mai 2022); - TVA redus la 5% - Cresterea plafoanelor de consum astfel incat sa se incadreze 90 la suta din populatie ( 500 de kw la energie si 400 mc la gaze) - Compensarea facturilor se va face dintr-un Fond care este alimentat din dividentele si supraimpozitarea companiilor din energie.

Exemplu calcul factura:

Pe energie: A. Contract nou, la un pret pe kilowatt de 1.14 lei si o cantitate de 200 de kw ai o factura de baza de 271 de lei: pe legea propusa de PSD vei plati 140 de lei (la jumate adica), in timp ce pe legea Popescu ai 200 de lei. B. La 350 de kilowatti - ai o factura de baza 474 de lei, pe legea PSD vei plati 245 de lei, iar pe legea Popescu 416 lei.

Pe gazeA. Contract nou, la un pret pe Kilowatt de 0,7 lei si o cantitate de 200 de mc ai o factura de baza de 1765 de lei, pe legea propusa de PSD vei plati 636 de lei, iar pe legea popescu 933 de lei (avem o scadere pe varianta PSD de peste 30%). B. La 350 de mc, ai o factura de baza de 3090 de lei, pe legea PSD vei plati 1113 lei, iar pe legea Popescu vei plati tot 3090 de lei (iesi din plafonul de consum). Deci aici avem o scadere de 3 ori a facturii.

2. Pentru economie

A. Pentru IMM-uri, infrastructura critica (CFR; metrou etc), institutii publice (scoli, spitale, etc) se aplica o plafonare a preturilor si TVA 5%; iar pentru cele care au deja contracte noi de 10 ori mai mari se vor restructura in termen de 60 de zile la un nivel care sa nu permita o marja comerciala mai mare de 15% peste pretul pietei la termen la 31.12.2022 (asa cum este ea valabila la data de 15 ianuarie 2022).B. Pentru marii contribuabili se incheie contracte bilaterale in termen de 60 de zile. In plus:- Instituirea unei proceduri de contestare care sa conduca la SUSPENDAREA PLATILOR DATORATE DE CONSUMATOR pana la decizia asupra contestatiei. - Toate facturile gresite se storneaza si se recalculeaza- Se interzice debransarea consumatorilor pe perioada starii de alerta - Se aplica marje comerciale pe lant pentru descurajarea speculei.

Comments