Medic infectionist: Cei care au avut COVID-19 se pot reinfecta GRAV - Adevarul despre anticorpii monoclonali

Medic infectionist Cei care au avut COVID-19

Medic infectionist: Cei care au avut COVID-19 se pot reinfecta GRAV - Adevarul despre anticorpii mon...

,,Simpla trecere prin boala fara dublarea de vaccin nu ofera o garantie in acest sens. Pacienti care au trecut prin boala pot face un al doilea episod in lipsa unui vaccin poate chiar mai sever, nu putem sa garantam niciodata ca va fi o forma mai putin severa chiar si acesta al doilea episod care apare la un pacient este o evidenta a faptului ca raspunsul lui imun nu este unul adecvat. Aceasta este realitatea. Asa ca totdeauna trebuie dublat de vaccin", a sustinut medicul Simin Aysel Florescu, miercuri, in cadrul unei dezbateri despre anticorpii monoclonali ca solutie in criza COVID-19, potrivit Agerpres.

,,Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boala ca al doilea episod va fi unul usor, nu avem niciun fel de garantii pentru acest lucru. De aceea se si recomanda vaccinarea in mod general al tuturor pacientilor, indiferent de trecerea prin boala", a explicat medicul.

Folosirea anticorpilor monoclonali este doar o parte din solutia opririi epidemiei, nu este ,,singura solutie", a mai avertizat Simin Florescu.

,,Problema este ca nu sunt disponibile in cantitatile dorite pe plan international. Acolo este problema, la nivel de productie mai degraba", aminteste aceasta si atentioneaza ca ,,exista o parte a pacientilor care ori nu raspund deloc la vaccinul administrat, dar este un numar foarte mic de pacienti ori pacienti la care imunitatea post-vaccinala se epuizeaza mai rapid decat ne-am astepta. La acesti pacienti intr-adevar administrarea de anticorpi poate sa reprezinte o solutie. (...) Desi este o utilizare rationala si eficienta dar nu poate fi extinsa pe scara larga, nu poate sa inlocuiasca vaccinarea", a concluzionat Simin Florescu.

Comments