Medicul Adriana Pistol a lamurit misterul testarii COVID-19 pe baza de saliva - DE CE nu poate fi f...

Medicul epidemiolog Adriana Pistol a anuntat ca in acest moment este analizata varianta folosirii unor teste de tip saliva in depistarea infectiei cu noul coronavirus, insa deocamdata totul este la nivel de ,,colectare" de informatii pentru a le compara relevanta si eficienta cu testele prin exudat nazo-faringian.

,,Noi analizam in acest moment. Azi (marti, 6 aprilie - n.red.) chiar am avut o sedinta a Comisiei de management clinic si epidemiologic a ministerului, in care dezbatem, colectam informatii, incercand sa colectam informatii de la alte state membre. Aceste teste care utilizeaza ca proba nu exudatul nasofaringian, ci saliva sunt utilizate in cateva state, insa, deocamdata, pentru ca sa indeplineasca criteriile de introducere in lista testelor acceptate, criterii care sunt definite in documentele Uniunii Europene, mai au nevoie de studii.

Din acest motiv, sigur ca nu interzicem, dar noi incercam sa facem o gandire in sensul interpretarii acestor rezultate. Pentru ca este important sa stim cum sa le interpretam... consecintele pot fi majore. Respectiv, un caz negativ in ce masura este cu adevarat negativ, un caz pozitiv in ce masura este cu adevarat un caz pozitiv, cu toate consecintele de izolare, tratament etc. Bineinteles ca acolo unde avem simptomatologie este foarte simplu. Unde nu avem simptomatologie, este mai dificil. Deci, aceasta chestiune se afla in dezbatere. Modificarea definitiei de caz la nivel european inca nu s-a produs, mai este nevoie de informatii. Ceea ce discutam deocamdata este necesitatea confirmarii prin teste deja cunoscute a persoanelor care au efectuat anterior un test utilizand saliva, ca sa fim convinsi ca acel caz este cu adevarat pozitiv. Colegii mai gandesc, mai colecteaza informatii. Colectam informatii si de la comisiile de specialitate: microbiologie, laborator si asa mai departe, dar acesta este contextul", a declarat Adriana Pistol marti, in conferinta saptamanala privind campania de vaccinare.

Directorul CNSCBT a explicat ca in acest moment testele de tip saliva nu sunt incluse in procedura de confirmare a unei infectii cu noul coronavirus la nivelul Uniunii Europene, ci doar testele de tip exudat nazo-faringian.

,,Tipul de teste si tipul de proba care sunt utilizate in confirmarea unei infectii cu virusul SARS-CoV-2 este o componenta esentiala din definitia de caz, nu din metodologia de supraveghere in integralitatea sa. Definitia de caz utilizata in Romania tine cont de definitia de caz existenta la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Eruopene. De ce se intampla acest lucru? Foarte simplu. Pentru ca toate datele de la nivel national sunt colectate si la nivelul Uniunii Europene. Un simplu exemplu: acea incidenta la 14 zile in baza careia se decid acele liste de state din zone rosii, galbene, purpurii pleaca de la aceste date care sunt colectate in toate statele membre.

Am facut aceasta precizare pentru a clarifica de ce este nevoie ca la nivelul intregii Uniuni e nevoie sa incercam sa lucram cu totii cu acelasi limbaj, astfel incat toate statele trebuie sa utilizeze o definitie unica care sa permita compararea incidentelor tuturor. (...) Cel putin deocamdata, la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definitiei de caz care sa ia in calcul tipul de proba saliva", a mai explicat medicul epidemiolog.

Explicatiile vin dupa ce de aproape trei luni este un adevarat ,,razboi" pe testarea elevilor intre ministerele Educatiei si Sanatatii. Dupa ce ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a cerut teste non-invazive, pe baza de saliva, din cauza ca testele puse la dispozitia scolilor nu au fost folosite decat in proportie de 2%, nefiind agreate din cauza caracterului considerat invaziv, cei de la Sanatate sustin ca testele de saliva, considerate non-invazive, nu pot fi folosite, pentru ca definitia de caz de la nivel national nu include acest tip de test la confirmarea infectiei cu virusul. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a precizat, duminica, 4 aprilie, ca nu are baza legala pentru achizitionarea de teste rapide pe baza de saliva pentru COVID.

In concluzie, cea mai noua actiune anuntata de ministrul Educatiei este cea de informare despre testare si vaccinare, inceputa insa exact in vacanta de primavara, ce va dura patru saptamani pentru toti elevii, cu exceptia celor din anii terminali.

Citeste si Sorin Cimpeanu: ,,Ministerul Educatiei a demarat campania ,,Vaccinare si testare pentru invatare"

Declaratia dr. Adriana Pistol legata de utilizarea testelor pe baza de saliva poate fi urmarita mai jos:

Comments